icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Rengöra stenplattor från smuts, mossa och lav

Rengöra stenplattor från smuts, mossa och lav

Har dina stenplattor blivit täckta med smuts och mossa? Vill du fräscha upp dem inför sommaren? Vi visar dig vägen till fläckfria stenplattor på din uteplats eller uppfart. Följ den här enkla rengöringsguiden och smutsen på stenplattorna blir ett minne blott!

När vårsolen skymtar på himlen ringer en väckarklocka inom oss - det är dags för vårstädning och att piffa upp trädgården som ser lagom vintertrött ut efter månader med mörker och rusk. både stenplattor i granit, betong, skiffer och kalksten kan må bra av en uppfräschning och detta för att hålla liv i stenen. En del smuts kan vara enkelt att få bort, som exempelvis sand och grus, medan fläckar från lav, alger och mossa kan vara lite mer svårarbetat. Dessa sätter sig enkelt i plattoprna under året. Inte minst på hösten när dom fuktiga dagarna avlöser varandra. Skuggiga lägen i trädgården blir alltid mer utsatta och kan behöva extra mycket kärlek när snö och istäcket släpper. Men behåll lugnet, plocka fram följande redskap och produkter från städskrubben så kör vi moment för moment!

rengöringsmedel

Rengör med följande redskap:

Vatten och borste är en bra början

Börja med att rengöra stenplattorna med kvast och vatten. Borsta först bort löst liggande grus och smuts. Spola sedan vattnet över ytan och skrubba bort fläckar och missfärgningar. Gå över fläckarna flera gånger och ge dom vald dom tål. Skulle detta inte räcka kan du testa att använda stensåpa på dina fläckiga stenar. Stensåpan från Akemi är en snäll naturstensrengöring som skonsamt rengör och skyddar dina plattor. Följ flaskans rekommenderade textavsnitt och skrubba ordentligt. Skölj av den smuts som släpper allt eftersom. 

Fogsand kan hjälpa till som en lätt peeling av ytan

Sandpeeling av en stenyta.

Om dina stenplattor fortfarande är smutsiga kan du vänta till ytan torkat och hälla över fogsand, dekorfog eller stenmjöl på dem. Låt denna torka innan du börjar borsta. Ett perfekt sätt är att strö ett tunnt lager av sättsanden eller fogsanden över hela ytan. Skulle den vara fuktig så kommer den snabbt torka vid uppehåll och soligt väder. Stenmjöl finns att köpa på smidiga 30liters säckar i våra butiker och räcker ganska långt vid just en rengöring av din uteplats. Försök sedan borsta bort smutsen med hjälp från de fina sandkornen. Det kan även fungera mot kalkfläckar som uppstått på stenplattor och marksten av betong. Det som nu uppstår är att sättsanden och fogen letar sig ner i porer på stengolvet och får smutsen att peela av från ytan. Skrubba ordentligt och efterskölj.

Högtryckstvätt använder du försiktigt på svårtvättad sten

Skulle inte fogsanden vara tillräcklig kan du använda en högtryckstvätt. Här vill vi däremot ge varningens ord. Stenplattor av betong är inte lika täta som natursten av exempelvis granit och kan ta skada av högtryckstvätten om du går för nära. Var även försiktig med fogarna så du inte blåser ur all din fog. Speciellt om du lagt vanlig fogsand eller annan sand i fogarna. På större betongplattor är det lättare att träffa rätt men på marksten kan det vara svårare. Men testa dig fram och börja med en sten i något hörn för att se så du får in snitsen. Efter detta moment kan du kan behöva fylla på med ny fogsand. Detta kan också i många fall vara att föredra om även fogen blivit full med mossa och alger. Om du helt enkelt vill avlägsna din fog så kan högtrycken riktas mot fogen. Låt ytan torka och bli ren innan du fogar din yta på nytt.

Mossa och alger tar du bort effektivt med stenrengöring

Är dina stenplattor alg- eller mossbeklädda kan en rengöring med Akemi Antigrön Power behöva nyttjas. Den tar enkelt och effektivt bort det gröna från betong och naturstenen. Detta är en perfekt produkt som under många år har varit väldigt populär bland våra kunder. Rengöringen löser upp algerna och ger ett grönt skum när du jobbar med det. Var noga med att efterskölja även i detta moment och se till så du avlägsnar all din mossa och albeläggning!

En färgförstärkare kan jämna ut färgen på stenen

Skulle det kvarstå missfärgning och fläckar kan du testa att gå på med exempelvis en färgförstärkare för att jämna ut tonen och ge stenen en schyst lyster. Avsluta med en skyddande behandling med någon av Akemis stenimpregneringar för att göra stenen mer resistent mot smuts! Detta är främst en rekommendation för ditt naturstensgolv och inte din betongsten. Färgförstärkningen intensifierar dina stenplattor och gör att du får en våteffekt på ytan. Och Nanoeffekt kan också läggas men inte i kombination med färgförstärkningen. Här är det antingen eller som gäller. Det Nanoeffekten gör är att den lägger sig som en skyddande hinna på stenen men gör ingen större färgförändring. När du tänkt nyttja dessa typer av impregneringar och ytskydd så bör du vara nöjd med ditt resultat innan. Eventuella fläckar och missfärgningar kan annars komma att stängas in.

Föregånde artikel Gjut bänskskiva i betong - trendigt, snyggt och personligt