icon Till innehåll
LAGERRENSNING - Upp till 50% - Gäller så länge kampanjlagret räcker
LAGERRENSNING - Upp till 50% - Gäller så länge kampanjlagret räcker
Förvandla dina trädgårdsytor - Tips från Cezar på Melian Bygg!

Förvandla dina trädgårdsytor - Tips från Cezar på Melian Bygg!

Här kommer en smart guide för dig som ska lägga nytt utegolv i din trädgård. 

Vi har träffat ett riktigt stenproffs och lyssnat på vad han tycker man ska tänka på.


Hej Cezar! Vem är du?
Jag är Cezar Melian och är grundare av Melian Bygg & Konsult AB, ett av Stockholms största företag inom markarbeten för trädgård. Vi hjälper, främst, privatpersoner med stenläggning och markarbeten. 

Det är mycket att tänka på för någon som ska börja planera sin trädgård, vilka tips skulle du vilja ge dom som befinner sig i planeringsstadiet?

  1.  Det första man behöver göra är att fundera på hur man vill kunna använda sin tomt, funktionen är viktig. Ska man ha en eller flera uteplatser beroende på sol och skugga? Tänk utanför boxen, kanske finns det outnyttjade ytor i trädgården som skulle bli en perfekt plats för en matgrupp i kvällssolen?

  2. Steg två är att skriva ner en lista på allt man skulle vilja göra, det kan vara poolbygge, attefalls hus, förhöjda odlingsbäddar, ja ofta vill man mycket med sin trädgård. Därefter ska man göra en prioriteringslista på det du ”behöver” först och det du ”vill” ha därefter, jag brukar kalla det för en hjärna- och en hjärtelista. Låt därefter ekonomin avgöra hur mycket du kan få gjort samtidigt. Ju högre budget det finns desto billigare blir slutresultatet i både transport- och maskinkostnader. Även arbetstiden blir mer effektiv.

  3. Ta kontakt med ett proffs, för att få drömmen till verklighet. En van entreprenör kommer med bra tips för både utseende och funktion. 

Förutom att ni livnär er på tomtarbeten, varför tycker du att man kanske borde fundera på att anlita ett proffs, även om man tänkt göra arbetet själv?
Att lägga sten är både tungt för kroppen och tar oftast längre tid än man trott utan rätt maskiner och utrustning. Det kräver erfarenhet och kompetens att få ett snyggt resultat i längden. Många av våra kunder kontaktar oss 2-3 år efter dom lagt sin sten själva, och vill att vi ska göra om deras arbete. Vi hjälper gärna till att fixa till det såklart, men det är synd om kunden som har lagt ner tid och pengar på något som behöver göras om av en professionell yrkesman. Kontakta oss hellre innan, det brukar bli billigare i slutändan.

Det handlar mest om uppfarter, gångar och uteplatser som fått sättningar med stenar som börjat vandrat iväg. Det vanligaste misstaget man gjort då är att inte ha fixerat ytan med kantsten eller slarvat med fogning

Kan du förklara mer, varför är kantstenen så viktig?
Det som är viktigt att tänka på vid alla byggnationer och speciellt stenarbeten är att avgränsa byggmassor från organiska massor såsom planteringar, gräsmattor och speciellt träd. Har man träd på tomten kan man ha som tumregel att lika mycket träd finns under marken i form av rötter som över marken. Man avgränsar bäst genom att sänka en rejäl kantsten i jordfuktig betong som ramar in ytan och en fiberduk för att hålla inne byggmassorna.

 1_kantsten_melian

Det låter ju klokt, vilken kantsten tycker du är den bästa sorten?
Skulle säga en granitkantsten från Stenbolagets egna fabrik. Den finns i mängder av olika storlekar och strukturer för att typer av projekt. Det är också den stenen som åldras vackrast!

Cezar, om du skulle säga en sak som är den vanligaste missen man gör i sin planering, vad är det?
Jag måste nog säga att man underskattar förarbetet. Det spelar ingen roll om det är ett stort eller litet projekt du ska göra, du kommer alltid att behöva gräva bort gräs, jord eller grus. Sen behöver du fylla på med nya massor. Det är tidskrävande och väldigt tungt för kroppen. Men detta är nästan det viktigaste arbetet. Här ska man kanske inte överskatta sin förmåga!

 2_losmaterial_melian

 Kan ni hjälpa era kunder att välja färg och stentyp?
Självklart! Det är en del av vår uppstartsprocess med vår kund. En del behöver mindre hjälp med det estetiska valet då man kanske redan anlitat en trädgårdsdesigner eller fått en bra rådgivning av en stensäljare i butik. 

Vi tittar mycket på tomtens förutsättningar, vilken typ av sten behövs rent konstruktionsmässigt? Alla stenar går t. ex inte att lägga på garageuppfart eller att det är onödigt att lägga en för tjock sten om det bara är en trädgårdsgång.

Det gäller för oss stenläggare att ha koll på vad det finns för utbud på stenmarknaden, vi vill kunna tipsa om alternativa stenar, det är en service man ska kunna kräva av sin entreprenör tycker jag.

Till sist Cezar, har du några personliga stenfavoriter?
Jag måste nog säga två stycken, dom har olika användningsområden. Först är det, solklart, gatsten i granit. Det är en otroligt tidlös sten som bara blir vackrare med åren, att den är kubformad gör också att man kan skapa olika effekter med mönsterläggning. Du kan lägga den formad som en solfjäder om du har en stil på hus och tomt som är lite äldre. Eller så kan du lägga den i spikraka linjer för lite mer modern känsla. 

Vi bygger mycket murar också. Där är stödmuren Waxholm vår absoluta storsäljare i kategorin då den både är fin, prisvärd och väldigt mångsidig. Waxholm fungerar både som mindre planteringsinramning eller medelstor stödmur. För oss som byggare är Waxholmsmuren lätt att jobba med då  blocken går att svänga, terrassera och det finns låsplugg till dem för att få dem på plats.

3_utegolv_melian

                                    

Föregånde artikel Skifferguiden - Från stenval till montering!
Nästa artikel Stentrappor - Fördjupa dig i vår storleksguide och hitta rätt!