icon Til indholdet
STENSELSKABETs ADVENTSKALENDER! Nye kampagner afsløres hver dag, indtil juleaften. Kom med!
STENSELSKABETs ADVENTSKALENDER! Nye kampagner afsløres hver dag, indtil juleaften.
Kantsten till rabatten ger något extra

Kantsten till rabatten ger något extra

 

Genom att kanta rabatten med sten ger du din trädgård det lilla extra. Kantsten runt rabatten är både vackert och praktiskt. Den fungerar utmärkt som avskiljare mot exempelvis gräsmatta och skyddar dina växter.

Skydda din trädgårdsodling från gräs

Om din rabatt gränsar mot en gräsmatta känner du säkert igen problemet med gräs som ovälkommet smyger sig in i odling eller plantering. Visst kan du klippa och rensa vid kanterna, men din rabatt blir knappast lättskött. En kantsten kan därför vara en bra lösning när du ska göra om i trädgården - en perfekt avskiljare som gör trädgårdsarbetet mer rogivande!

kantsten till rabatten

Böljande eller rak rabatt? Utgå från just din tomt!

Det bästa du kan göra när du går i tankar om en ny rabatt eller vill sätta din befintliga i ny dager är att utgå från din tomts utseende och förutsättningar. Kanske tänker du att rabatten ska ligga intill tomtens ytterkanter, eller längst med huset? Här sätter egentligen bara fantasin gränserna! Skapa en rund oas med hjälp av radiesten på en öppen yta eller anlägg rabatt kring träd eller gång. Raka eller böljande kanter är sedan en smaksak. Vad du än är på jakt efter så hittar du din kantsten hos Stenbolaget.

Kantsten mot gräsmatta lägger du i marknivå

När du ska lägga en kantsten mot en gräsmatta lägger du den bäst i nivå med gräsmattan. Då kommer du enklare åt hela ytan vid gräsklippning. Kör enkelt över stenen med gräsklipparens ena hjul, men var försiktig så att du inte skadar bladen.

Upphöjda rabatter med snygg stenkant

Självklart kan du även skapa en upphöjd rabatt med kantsten. Välj en större kantsten för att enkelt anpassa och få upp höjden, men tänk på att minst halva stenen behöver vara i backen. Är det en högre rabatt kan du även använda mursten. Ett tips är stödmuren Haga Mini, en vacker trädgårdsmur som fungerar utmärkt till rabatten. Montera rak eller i svängd form.

Stålkantstöd

Alternativ till kantsten vid rabatten

Ett alternativ för att skilja rabatter från gräsmatta eller trädgårdsgångar är så kallade stålkantstöd. Det är kanter i stål som du smidigt monterar ner i marken. Om du föredrar en tunnare och nästintill “osynlig” kant kan detta vara något för dig! Montera rak eller böj efter önskemål.

Slarva inte med underarbetet

Oavsett om du ska lägga kantsten till en uteplats eller som avskiljare runt rabatten är det viktigt att tänka på underarbetet. Marken rör på sig oavsett och genom ett noggrant underarbete kan du säkra att den håller sig fin med åren. Du hittar monteringsanvisningar under produktsidorna. Tveka inte att höra av dig vid frågor!

Kapa din kantsten för böjda rabatter

Att anlägga en plantering med böj ger ett mjukt intryck till tomten. Använd kantsten som exempelvis radiesten eller annan granitkantsten och kapa din kantsten till tänkt form. Valmöjligheterna är många och komplett kantstenssortiment hittar du här.

Spotlight Luna Silver LightsOn

 

Skänk ljus till rabatten med trädgårdsbelysning

Om du vill ge din rabatt det lilla extra kan du använda dig av LED-lampor som lyser upp den när mörkret faller. Använd exempelvis integrerad belysning som du monterar i kantstenen eller placera spotar på stenen, utanför eller innanför din montering.

Forrige artikel Kakel i badrum