Gjut bänskskiva i betong - trendigt, snyggt och personligt
Att gjuta en bänkskiva i betong själv är roligt och ger ett snyggt resultat. Här går vi igenom gjutning av bänkskiva till arbetsyta samt spis- och hällmontering. Du kan även använda dig av vår guide när du exempelvis vill gjuta en bordsskiva eller pall.
Nödvändiga material och verktyg
- Plyfaskiva
- Reglar i trä
- Frigolit (för hål med runda hörn)
- Skruvdragare
- Skruv och lim
- Måttband
- Såpa
- Trasa
- Gummiklubba
- Finbetong
- Cementblandare alternativt visp och hink
- Murslev
- Bredspackel
- Armeringsjärn
- Tång
- Täckplast
- Hink
- Grovt sandpapper (80)
- Fint sandpapper (120)
- Silikon
- Färgtråg
- Pensel
- Handskar
- Impregnering Akemi Antifläck Nano-effect
För att gjuta en bänkskiva behöver du en del material och ordentligt med arbetsyta. Se till att skydda miljön du arbetar i genom att exempelvis lägga täckplast över golv, möbler och väggar. Det optimala är såklart att gjuta i större arbetslokaler och rum som exempelvis snickeri.
1_bankskiva_start
Gjut i formar av plyfaskivor, reglar och frigolit
1. Det första steget i att gjuta en bänkskiva är att förbereda själva formen. Här använder vi plyfaskiva och regelvirke till ramen, men först av allt behöver du mäta upp skivans storlek i köket. Se till att vara noggrann i din beräkning och mät hellre en extra gång för att vara på säkra sidan. Till ytan kan du även behöva lämna rum för exempelvis diskho och spis, så ta även mått på dessa. Tänk även på att man gjuter bänkskivan med den blivande ovansidan nedåt. Man behöver därför tänka att skivan ska vändas när man bygger ramen. Vi använde 45 mm reglar till ramen för att skivan skulle bli 45 mm tjock när den var klar.
2. Såga till dina reglar till bänkens ram efter måtten. Skruva fast på plyfaskivan och se till att det inte uppstår springor mellan skivan och virket. Se till att kontrollera flera gånger att måtten blir rätt med tumstock. Skapa även formar för de tomrum du behöver. Vi använde oss av frigolit till zinken för att lättare kunna skapa runda hörn. Gör du form av frigolit limmar du fast den mot plyfaskivan. Lägg exempelvis en vikt på medan den torkar så att frigoliten hamnar tätt mot skivan.
3. Med ramen klar till bänkskivan smörjer du in den med såpa. Då kommer den lossna enklare när betongskivan torkat. Se till att smörja in noggrant med trasa.
Måttanpassa armeringsjärnen
4. Kapa armeringsjärnen efter formens mått med bultsax och minska med någon centimeter eller två längs alla sidor. Armeringsjärnen behöver du för att ge stöd till bänkskivan för att minska risk för sprickbildning.
2_bankskiva_liknande
Blanda betongen med cementblandare eller visp
5. Blanda till cementen med cementblandare alternativt större visp. Vi använde oss av finbetong som ger en jämnare och finare ytfinish. Häll ut i formen och fördela upp till lite mer än halva höjden med slev och spackel. Se till betongen lägger sig fint i formen genom att noggrant fördela ut blandningen.
Knacka bort luftbubblor med gummiklubba
6. Ta fram en gummiklubba och knacka lätt undertill samt längs sidorna på din form för att förhindra eventuella luftbubblor i din färdiggjutna bänk.
Armera betongen med armeringsjärn
7. Plocka sedan fram armeringsjärnen och placera ovanpå cementbädden. För snyggast resultat bör det vara minst 30 mm från armeringen till bänkskivans blivande yta. Detta minskar risken för att armeringen ska "lysa" igenom när betongen har härdat klart. Häll på nästa lager av cement ovanpå och fördela jämt upp till ramens kant. Det är viktigt att hela ramen blir fylld och att cementen fyller alla hörn. Ta därefter ännu en gång och knacka undertill samt sidor med gummiklubba. Tänk på att ju noggrannare du är med att knacka bort luftbubblor desto bättre kommer slutresultatet att bli.
3_bankskiva_mittDra av överflödig cement och låt brinna
8. För att skivan ska bli jämn drar du sedan av överflödig cement med exempelvis en planka. Var inte orolig om skivan känns grov trots att du har jämnat av ytan då denna sida kommer monteras nedåt. Låt sedan cementen torka under ett par tre dagar vilandes under plastskynke. Glöm inte heller att vattna till och från så att den inte brinner för snabbt. Hur länge skivan behöver härda beror på bland annat tjockleken och temperaturen i rummet/luften.
Slipa betongskivan med grovt och sedan fint sandpapper
9. Ta bort skivan ur formen genom att skruva av reglarna och vänd sedan på den. Slipa bänken för hand med sandpapper som du doppar med jämna mellanrum i vatten. Första vändan tar du med ett grövre papper i grovlek 80 och gå sedan över till ett finare sandpapper i exempelvis 120. För ytterligare finare finnish kan du gå ner till ännu finare sandpapper.
Montera din bänkskivan på plats
10. När du väl ska sätta skivan på plats behöver du hjälp av en kompis eller två. Betongskivor väger en hel del och är inget man lyfter själv. Akta ryggen! Har du gjutit flera skivor som ska sitta ihop använder du enklast silikon för att täta skarven.
Impregnera din bänkskiva i betong för att skydda mot spill och fläckar
11. Med skivorna på plats är det dags för impregnering. Det gör du för att skivan bättre ska stå emot smuts och vatten. Vi använde oss av Akemi Antifläck Nanoeffekt. Börja med att se till att ytan är helt torr och fri från smuts och beläggningar. Sätt därefter på handskar för att skydda händerna, fyll på med vätskan i ett färgtråg och börja pensla ut på skivan. Det är viktigt att hela ytan täcks med behandlingen. Låt verka i cirka 15 minuter.
12. Ta fram en trasa och torka rent bänken från resterna. Med impregneringen klar väntar du med att lägga matvaror på ytan i cirka 2-3 dagar. Sedan är din köksbänk klar och redo för användning!
Lycka till!
4_bankskiva_slut