En inbjudande entré till vår plats i solen
Entrén...
I takt med att huset målas så börjar planeringen över hur det skall se ut när allt är klart. Vi har kommit fram till att jordhögen som var tänkt att någon form av rabatt skall grävas bort och ersättas av en mur.Bakom muren vill vi lägga marksten så att det blir samma marknivå när man går runt hela huset.
Entrén innan allt drar igång
Här skall det bli marksten och en mur istället för den jordhög som från början var tänkt att bli en rabatt.
Förebilder...
Marksten skall läggas med fris runt hela huset och ett trädeck är det man kliver ut på när man går ut genom dörren på baksidan. All jord från berget skal bort och ett garage skall byggas till vänster om huset.
Entrén börjar ta form...
Jordhögen har grävts bort och marksten har börjat läggas ut. Murblock har skapat en mur och samtidigt sänkts ned mot entrén för att få ett bra avslut. Allt för att få samma höjd runt huset. Plattorna läggs snett för att ge en annorlunda och samtidigt trevlig riktning när man kommer mot huset.
En entrétrapp tar form
Tur att man är tidsoptimist. Att gerkapa alla avslutande markstenar i anslutning till frisen tar tid. Frisen är av mörkgrå marksten så den framträder bättre. Och när vi ändå håller på så fick även murblocken till trappsteget bli gerkapade för att det skulle bli så täta skarvar som möjligt. Det såg trevligare ut så. Kul att kunna blanda olika nyanser av grått. Även innanför murblocken i det halvcirkelformade entréplanet användes mörkgråa markstenar. Alla gångar och ytor som skulle läggas med marksten var förberedda med stenkross 0-16mm och ovanpå det lade vi ca 50 mm sättsand. Vi körde med markvibrator på hela ytan. Avslutningsvis gjordes justeringar tills ytan var slät och fin utan ojämnheter. Körde med markvibrator igen. Därefter lade vi ut alla stenar och sparade alla gerkapningar till sist.
Altanen i hörnet...
Jordhögen framför entrén grävde vi bort och kärrade ner i ena hörnet på tomten där det var som lägst. Tanken var att få bort den branta slänten som var. När all jord väl var på plats så kom vi på att istället göra en trevlig hörna där. Sagt och gjort, bort med jorden, gräva, kärra, köra på tippen. Återvändande släp fylldes med lass efter lass med makadam och kross (0-16 mm) som packades med markvibbrator, sedan sättsand på det och markvibrator igen.Sedan börjarde utläggning av marksten samt bygge av trapp och mur.
Baksidan
På baksidan har vi en ide om att låta ett trädäck vara det som man sätter fötterna på när man stiger ut från vardagsrummet. En mur skall slingra sig fram längs berget och hjälpa markstenen att harmonisera med trädäcket. Vi vill blanda upp altanen med blommor och lite vit sjösten mot berget. Bakom garaget som skall byggas kommer det bli ett utrymme för förråd och ovanpå det ett trädäck med en trapp som ansluter ner till marknivå. En mur kommer muras högt upp på berget för att stoppa ev jord från att rasa ner i framtiden.
Mura på berget ;)
Inte så enkelt att göra en sula av betong på berget när man inte har något att stå på. Bära upp betong och murblock samt murbruk ar inte det enklaste dräneringsrör är bra så det inte blir frostsprängning på vintern. Bakom muren blir det återfyllt med lekakulor. Muren skall bli något högre men det får bli när trädäcket bakom garaget är klart.
Och nu är garaget klart ;)
Muren är svängd runt hörnet på huset och ansluter mot garaget. Detta för att vi vill lägga marksten i samma marknivå runt hela huset.
Baksidan...
Trädäcket på baksidan är klart och ligger i nivå med markstenen. Även här så har vi valt att använda fris av mörkgrå marksten för att skapa en trevlig inramning. Muren är bygd av murblock och slingrar sig fram längs berget. Bakom muren har vi lagt platon och dräneringrör. Ifall det kommer ett skyfall så vore det inte trevligt om jorden rinner över kanten och ut på trädäcket
Garagealtanen
Det är mycket att fixa med under resans gång. All jord måste bort så det inte ligger kvar när förrådet skall byggas. Jorden har varit en stig att småspringa på när murblocken skulle bäras upp men nu åker den på tippen. Vi gör allting själva och har inte riktigt koll på hur långt tid det tar och mycket jobb det är, det i kombination av att man är tidsoptimist gör att man trots allt ser ganska glad ut under det slitsamma arbetet. Man blir van att flytta runt på massa bra att ha saker när man håller på på flera ställen samtidigt. Staketet skall sättas upp mot grannens tomt och brädorna kan vara bra att ha. Vinterdäcken skall nog slängas eller hamna i förrådet sedan. Men det ensamt kvarvarande stödmursblocket bär man inte direkt omkring på ;)
Uppregling av förråd
En hjälpsam far jobbar med uppreglingen av taket/golvet i förrådet. Bjälkarna vilar på balkskor som monterats i garageväggen samt vilar på en bjälke som på stolpar borats fast med stolpskor i berget. Snart är det så pass klart att muren kan göras klart. Det är lite lättare att bära upp murblocken i en trapp och gå på ett plan yta än att balansera på ett halt berg. Vi brädade förrådsväggen och dess dörr med liggande tryckt virke 22x95 men det såg inte så kul med liggande montage. Så vi bestämde oss för att ta bort det och sätta dom i ca 45 garders vinkel istället. Då såg det lite mer genomtänkt och trevligare ut.
Vi börjar komma till slutet av detta projekt
Trappens vinkel ner mot marken gör att trädäcket behöver byggas ut för att man skall slippa gå ner i gruset. Vi ville att trappen skulle möta trä där den kommer ner och då behövdes det byggas ut en vinkel på trädäcket. Det fick bli renkapning av trädäcket för att få en fin kant och sedan lade vi tryckt 28x120 i 90 graders vinkel mot det befintliga trädäcket. Här ser man sedan hur det blev efter att brädor på förråds väggen togs bort och monterades i 45 graders vinkel. Sedan kunde vi lägga klart markstenen mot trädäcket och snedkapa alla bitar som var kvar. Vi har valde att behålla samma vinkel på markstenarna som ligger mellan kantfrisen runt hela huset.
Lite före och efterbilder
Vi lägger in lite bilder på hur det såg ut innan ;)
Efterbilder ;)
Ja så här blev det när det blev klart. Vi kanske ska tillägga att allt jobb under detta projekt är utfört av oss själva. Med hjälp och avlastning av våra föräldrar.