Laga en jävligt god pizza för miljön!
Det är väl ingen som missat de senaste årens uppståndelse kring matens, och framförallt nötköttets, klimatpåverkan? En växtbaserad kost har både miljö- och hälsofördelar. Idag delar vi ett höjdarrecept på vegansk pizza i samarbete med Gustav Johansson, bloggaren bakom Jävligt gott!
Cowspiracy är dokumentären som skakat om hela världen. I en produktion från 2014 går Kip Andersen och Keegan Kuhn på djupet kring matens klimatpåverkan och det statliga mörkandet av köttindustrins negativa inverkan. Idag står vi upplysta med de hårda fakta kring boskapsdjurens miljöavtryck. De officiella siffrorna brukar visa att cirka 20% av världens utsläpp av växthusgaser orsakas av boskapsdjur och deras biprodukter. En hög siffra men där nya rapporter tyder på att siffran kan vara ännu större.
Matkonsumtionen är därmed den främsta bidragande källan till växthuseffekten. Värst är nötköttsindustrin som kräver enorma resurser från vår jord. Ett kilo nötkött motsvarar cirka 23-39 kg växthusgaser vilket är 10 gånger som mycket som ett kilo kyckling. Och en riktig miljöbov är växthusgasen metan där enbart en ko släpper 250-500 liter metan per dag.
Vi tenderar i miljöfrågor att lägga en stor betydelse kring de koldioxidutsläpp (CO2) vårt samhälle genererar. Koldioxid är förvisso en gas som bidrar till växthuseffekten, men faktum är att metan har en global uppvärmningspotential som är 86 gånger större än koldioxid inom en tidsram på 20 år. Genom att ändra våra matvanor och gå över till en helt växtbaserad kost (vegansk) menar Kip att vi kan radikalt minska vårt bidrag av växthusgaser.
Gustav Johansson, bloggaren bakom Jävligt Gott, har tagit ställning i frågan. Idag bedriver han en Sveriges mest omtyckta matbloggar inom vegetarisk och vegansk kosthållning. Han ser stora fördelar med att gå över till en mer växtbaserad matkonsumtion ur både ett djurrättsligt och miljöfrämjande perspektiv. Nu har han tagit fram ett recept på en vegansk pizza för oss att dela med våra kunder och vänner.
Oumphkebabpizza (sic) med Chipotlemayo, 4 pizzor
Ingredienser
Pizzabotten
- 800 g Vetemjöl Special
- Mer mjöl till utbakning
- 650 ml ljummet vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk socker
- 15 g (1+1/4 paket) torrjäst
Tomatsås
- 2 burkar krossade tomater
- 2 vitlöksklyftor
- Olivolja
- Salt och peppar
- Oregano (torkad)
Fyllning
- Mozarella, 1 boll mozzarella per pizza, eller 1 paket cheezly mozzarella (vegan)
- 1 påse oumph kebab
- 1 tomat, tunt skivad
- 1 rödlök, tunt skivad
- Astrid och aporna Chipotlemayo
Gör så här: Steg 1 är tomatsåsen och att sätta den på kokning. Skiva vitlöken fint och fräs i olivoljan snabbt på låg värme. Därefter tillsätter du tomatkrosset, salt, peppar och oregano. Låt puttra under lock på låg värme tills det att den ska på pizzan.
Medan såsen gör sitt på spisen är det dags att börja med degen. Häll ca. 13-14 dl (800g) mjöl i en bunke tillsammans med salt. Blanda ner jästen och socker i ljummet vatten i en egen tillbringare och tillsätt under omrörning i mjölet. Blanda till en fin deg och tillsätt mer mjöl tills du kan knåda den enkelt för hand. Om du knådar i ca 10 minuter aktiverar du glutentrådarna och får en smidig deg!
Plasta över degen och låt den jäsa i ca. 45 minuter då den blivit ungefär dubbelt så stor. Sätt in pizzastenen i den kalla ugnen och sätt på ugnen på 275 grader. Det är viktigt att den blir ordentligt varm så att pizzan blir så där härligt gräddad!
Dela därefter degen i åtta bitar. Hälften fryser du in och sparar till annat tillfälle. Tina degen då i rumstemperatur och kavla ut direkt efter.
Forma de fyra bitar som är kvar till bollar och mjöla in dem. Låt jäsa under plast i 15 minuter till. Under tiden förbereder du fyllningen.
När degen jäst klart tar du fram bollarna, en i taget och plattar till önskad storlek, men inte för stora och inte för små. Ungefär 30 cm i diameter med händerna tycker jag är fint. Genom att platta till dem lite med knogarna och dra i kanterna så går det smidigt. Använd mycket mjöl så den inte fastnar i bordet. Lägg sedan direkt på en ordentligt mjölad pizzaspade.
I nästa steg, när alla ingredienser ska på, gäller det att vara snabb. Tomatsåsen gör att degen blir blöt och ligger den för länge på spaden riskerar den att fastna. Ha inte för mycket fyllning, så den blir för tung.
Ta ut pizzastenen med hjälp av gallret och lägg den på spisen. Då blir det enklare att få på pizzan och du minskar risken att bränna dig. Skjutsa snabbt över pizzan från spaden till stenen.
Ställ snabbt in pizzastenen i ugnen igen så den inte svalnar ner.
Grädda pizzan tills kanterna fått färg, ca 5-7 minuter.
Ät och njut!
För att avsluta det hela vill vi passa på att dela en infografik med en jämförelse i klimatutsläpp mellan en vegansk pizza och en kebabpizza (Sveriges populäraste pizza enligt flera undersökningar).
Share the love och glöm inte bort att testa Gustavs pizza i helgen!
Vi har tillsammans med Gustav och Jävligt gott även dragit igång en Instagram-tävling där du kan vinna ett pizzakit och hans senaste kokbok “Jävligt God Husman”. Läs mer om tävlingen på Jävligt gott eller under #pizzacop21 på Instagram!
Källor:
Bryngelsson, David m.fl. 2013. Scenarier för klimatpåverkan från matkonsumtionen 2050
ICAO, Carbon Emissions Calculator
Röös, Elin. 2012. Mat-klimat-listan, Version 1
Improved Attribution of Climate Forcing to Emissions. Science Magazine
Jordbruksverket. Kött och klimat. 2015-07-06