10 Saker som kan gå fel när du sätter kakel
Att sätta kakel är i sig inte svårt. Men som för de flesta projekt finns det fallgropar att akta sig för. Här listar vi 10 saker som kan gå fel när du sätter kakel. Ta det säkra före det osäkra och läs igenom punkterna innan du ger dig på nästa kakelprojekt!
1. FELAKTIGT UNDERLAG SOM GRUND
Kakelplattor är mer sköra än klinker och andra keramiska byggprodukter. För att de med tiden inte ska spricka är det viktigt att du monterar kaklet på ett underlag som inte är allt för rörligt och då lämpar sig exempelvis puts, betong eller gips. Ska du kakla i badrum är det även viktigt att du fyller riktlinjer och krav för tätskikt i våta utrymmen.
2. SÄTTER KAKEL PÅ OJÄMN YTA
Oavsett om du ska kakla om en yta eller sätta plattor på redan kala väggar är det viktigt att underlaget är ordentligt jämnt. I kök är gammalt fix är inte att oroa sig för mycket för, se bara till att få bort tillräckligt av ytskiktet för en jämn yta. Gropar fyller du enkelt i med spackel och slipar därefter väggarna. Om det förra kaklet satt på en gipsvägg rekommenderar vi att du byter denna. Då ger du din nya kaklade vägg de bästa förutsättningarna för ett hållbart resultat.
3. ANVÄNDER FEL KERAMISKA PRODUKTER
När du renoverar i kök och badrum är det viktigt att du använder rätt keramiska produkter baserat på ändamålet. Kakel fungerar utmärkt som stänkskydd eller till våtrummets väggar, men är inte en produkt att lägga på golvet.
4. BRER FOGMASSA PÅ FÖR STOR YTA
När du sätter kakel är det bäst att arbeta i etapper. Fogmassan torkar relativt snabbt och därmed bör du inte applicera direkt på för stora ytor. Bred ut fogmassan på en din yta, låt brinna en kort stund och sätt därefter fast ditt kakel.
5. KAKELSÄTTNING MED DÅLIGT FÄSTE
När du placerar plattorna mot väggen är det viktigt att du ger baksidan av kaklet ordentligt med fog. Genom att enkelt föra plattan i sidled, fram och tillbaka med små rörelser när du satt den i fogen, sprider massan ut sig på baksidan och ger den bättre fäste. Ett annat alternativ är att applicera lite fogmassa direkt på baksidan av kaklet innan du fäster mot den förberedda ytan. Då blir din kakelsättning hållbar med ett starkt fäste mot underlaget.
6. SÄTTER KAKELPLATTOR SNETT
När du sätter kakel är det bra att välja en god utgångspunkt som gör jobbet lättare. Till stänkskydd i köket är det bra att utgå från köksbänken. Använd därefter exempelvis ett lasermått för att säkra att sättningen blir rak. Tänk på att hörn där väggar möts sällan är helt raka. Och att sätta kakel i badrum är en mer komplicerad historia. Golvet är vanligtvis upprättat med fall och något du behöver ta hänsyn till när du kaklar dina väggar.
7. KAPAR PLATTORNA FEL
Ett vanligt misstag när man ska sätta kakel är att man kapar plattor fel eller att de går sönder. Det är därför viktigt att ta hänsyn till att det blir en del svinn. Vilken kakelskärare du använder i förhållande till platta kan även minska mängden svinn. Kakel med krackelerad glasyr är ett exempel där du bäst använder elektrisk kakelskärare.
Ett tips är även att planera innan hur du ska sätta kaklet så att du kapar lika mycket på vardera ände. Det ger ett mycket snyggare resultat!
8. PLACERAR DE KAPADE KANTERNA UTÅT
När du kapar ditt kakel ska du tänka på att inte placera de kapade kanterna utåt vid kakelsättningen. Hur fint du än kapar plattan och slipar kanten blir den inte lika snygg som plattans övriga sidor.
9. ANVÄNDER FEL FOGFÄRG TILL PLATTAN
Fog i kontrasterande färg till kakelplattans kan ge oönskade effekter med skarpa rutmönster. Väljer du istället en fogfärg i harmoni med kaklets färg kommer du ge väggen ett intryck av att vara större och mer enhetlig. Framförallt ger vi varningens ord för mosaik där en kontrasterande fogfärg kan ge mönster med nästintill stickande utseende.
10. VÄNTAR MED ATT TVÄTTA BORT FOGRESTER
Efter du fyllt dina fogar är det viktigt att tvätta bort fogrester snabbt och noggrant från ytan. Fogrester som stelnat på kaklet är mycket svåra att få bort.