FOGA MARKSTEN MED FLEXIBEL HÅRDFOG
Planerar du ett stenprojekt i trädgården? Kanske är du redan igång och anlägger din nya uteplats eller uppfart för fullt?
När din sista marksten väl är lagd behöver du en bra fogsand att avsluta din yta med. Flexibel Hårdfog är vägen att gå! I vår guide går vi igenom en del tips och bra knep för att få till dina fogar så underhållsfria som bara möjligt. Här guidar vi dig till fogning av plattor eller marksten med en av våra i särklass bästa fogmaterial. Flexibel Hårdfog!
Välj Flexibel Hårdfog till din marksten och dina plattor
Det finns olika typer av fogsand på marknaden. Vi rekommenderar vår Flexibel Hårdfog i nio fall av tio. Allt för ett så underhållsfritt slutresultat som bara möjligt. Flexibel Hårdfog härdar i kontakt med vatten vilket gör att den håller ogräs och myror borta från din stenläggning. Fogsanden blir hård men samtidigt flexibel för att kunna följa med ytans eventuella rörelse. En fullhärdad Flexibel Hårdfog gör så att myror och annan ohyra inte lika lätt gräver sina gångar och att ogräset får svårare att rota sig. Fogen blir som sagt något elastisk, vilket tillåter rörelser i marken utan att fogen skadas. Då den här typen av fog är dränerande använder du den inte till marksten och plattor på gjuten sula utan endast monterade i sättlager och bärlager. Om din montering av plattorna skett på just ett gjutet underlag så fogar du i dessa fall med en cementbaserad hårdfog!
Följ våra medarbetare under resan mot ett färdigt resultat.Se vår instruktionsfilm om hur du på bästa sätt utför din fogning med Flexibel Hårdfog!
Använd en mjuk borste, markvibrator och lövblås
När du ska foga din yta av marksten eller plattor behöver du (utöver Flexibel Hårdfog) en mjuk kvast eller borste, en lättare markvibrator med gummiplatta samt en lövblås till din hjälp. Dessa tre hjälpredor kommer göra stor skillnad vid ditt fogningsmoment och bättra på resultatet avsevärt. Borsten använder du för att få ned hårdfogen ordentligt i springorna! Är borstens huvud för hård så är risken att du sopar ur din Flexibel Hårdfog ur fogarna vid dina svepande drag över ytan. Markvibratorn hjälper de små kornen ner till ett bra djup. Kör försiktigt över ytan efter du sopat och upprepa detta för att säkerställa att din fog är helt fylld. Lövblåsen ser sedan till att dammet från fogningen försvinner från stenens yta innan denna skall vattnas och härda.
Hyr utrustningen till din fogning med Flexibel Hårdfog
Markvibratorn behöver du även till förarbetet av din stenläggning. De finns i olika viktklasser där du väljer en passande efter projektets storlek och omfattning. Desto tyngre belastning ytan ska klara, desto tyngre markvibrator behöver du! Se till att nyttja en markvibbra som klarar att packa ditt bärlager. Till fogningen av Flexibel Hårdfog rekommenderar vi däremot en lättare markvibrator med en maxvikt på ca 60kg. Viktigt är att denna är försedd med en monterad gummisula som gör det mer skonsamt för ytan på din marksten. Med maskinen vibrerar du effektivt ner kornen av Flexibel Hårdfog mellan markstenarna och får en ordentlig uppfyllnad efter upprepade gånger och nya fogningsdrag över ytan.
Så mycket Flexibel Hårdfog behöver du till din marksten
Räkna på att en säck med 20 kg Flexibel Hårdfog räcker till en yta på cirka 10-15 kvadratmeter. Detta är helt beroende på stenstorlek och hur tjocka dina plattor är. En tjockare marksten slukar såklart mer Flexibel Hårdfog.
Se en åtgångstabell för Flexibel Hårdfog till marksten nedan:
Marksten | 210x140x40 | 2kg/kvm |
Marksten | 210x140x50 | 2,5kg/kvm |
Marksten | 210x140x70 | 3,5kg/kvm |
Flexibel Hårdfog fungerar för marksten och plattor lagda med små fogbredder (upp till 1 cm mellan stenarna). Åtgången kan också varierar beroende på hur mycket ditt sättmaterial går upp i fogen. Viktigt är att du åtminstone får ner din Flexibel Hårdfog ca 3cm. En stenläggning med mindre markstenar får fler fogar per automatik och kräver mer fog och en större åtgång. Utöver vilken fogbredd du använder beror åtgången även på markstenens tjocklek samt vilken belastning ytan ska klara. Är det en uppfart rekommenderar vi ett fogdjup av Flexibel Hårdfog på minst 4-5 cm och till uteplatser och gångar mellan 3-4 cm, men du kan gärna fylla hela stenens djup som är djupare än dessa angivelser. Ju noggrannare din fogning är utförd, desto stabilare yta och bättre resultat.
Behöver du hjälp med att räkna på din Flexiberl Hårdfog eller övrigt material till stenläggningen? Inga problem! Besök våra butiker, boka en gratis rådgivning eller besök och läs mer om våra produkter på stenbolaget.se
Applicera din Flexibel Hårdfog steg för steg
Att foga med Flexibel Hårdfog är enkelt! Se bara till att vara noggrann och försiktig i de olika stegen. Tänk på väderomställningar och håll koll på väderprognosen framåt under ditt fogningsmoment.
OBS! Flexibel Hårdfog kräver att temperaturen överstiger 10 grader celsius under minst ett dygn när den monteras för att fogen ska kunna härda ordentligt.
Så ha med detta i din beräkning innan du sätter igång och foga.
1. Se till att ytan är ren och helt torr
Flexibel Hårdfog är perfekt att applicera en solig och varm dag. Detta gör härdningsprocessen lättare.
Tänk på att dina plattor och markstenar behöver vara helt torra när du sätter igång då hårdfogen härdar i kontakt med vätska. Om du vill applicera ny fog till en befintlig yta med marksten rekommenderar vi att du rensar bort all gammal fog innan du sätter igång med din fogning. Var noga så att inga rester av gammal fogsand är kvar. Som vi nämnde i tidigare stycke så kräver flexibel hårfog ett visst fogdjup för ett lyckat resultat. Även nylagda stenytor behöver vara rena och snygga på både ytan och i fogarna innan du sätter igång.
2. Fyll på med flexibel hårdfog och använd markvibratorn till hjälp
Häll ut sanden över din stenyta och sopa ner i springorna med borsten.
Tänk på att borsta mjukt och fint över ytan så att hårfogens korn stannar kvar i fogen.
Borsta diagonalt över dina fogar så att du inte sopar ut allt du redan fogat upp.
När du sedan känner att du fyllt fogen ordentligt så använder då markvibratorn.
Arbeta med maskinen fram och tillbaka över ytan för att få ner sandkornen i springorna.
OBS, glöm inte gummiplattan! Oftast kommer denna separat när du hyr din maskin.
Och se till så att du får med en gummiplatta när du väl är inne hos din lokala maskinuthyrare!
Upprepa därefter proceduren en eller flera gånger. På med ny sand, borsta ut tills du fyllt upp hela fogens djup och kan säkerställa att den inte kommer sjunka mer.
Detta kan på en tjockare marksten ta lite mer tid än på en tunnare sten.
Arbeta ner fogsanden diagonalt över din yta.
3. Blås bort fogresterna från markstenen
Flexibel Hårdfog härdar i kontakt med vätska. För att undvika fogrester som härdar på markstenen du lagt så går du därför försiktigt på med lövblåsen över ytan. Denna kan med svagt utblås avlägsna den dammhinna som uppstått i samband med fogningen. Var noggrann så att dammet försvinner men håll den på avstånd för att inte blåsa bort fogen från springorna. Om nu det ändå skulle hända så går du tillbaka till föregående steg och fyller på med sand där det behövs bättras.
4. Fukta ytan med bred och inte för hård stråle
När fogarna är fyllda och stenarna sandfria är det dags att vattna din markstensyta. Det räcker med att du fuktar ytan och det gör du bäst med en bred stråle på din vattenslang. Genom att ha ett lågt tryck på strålen undviker du även misstaget att spola bort den nylagda fogen från springorna. Försök att undvika bassänger och stora vattenpölar efter att du vattnat.
Efter att fogningen är klar låter du ytan vila ett par dagar så att fogarna kan härda ordentligt. Belasta med andra ord inte din nya uppfart med bilen direkt efter.
Håll ut, låt din Flexibel Hårdfog härda ordentligt och njut sedan av din underhållsfria stenyta!
Lycka till!