Kakelsättning - En stor guide
Att sätta kakel är inte så klurigt som man kan tro. Men visst finns det fallgropar! I den här guiden går vi igenom allt du behöver ha koll på när du ska sätta kakel.
KAKELSÄTTNING FRÅN BÖRJAN TILL SLUT
Så du har bestämt dig för att sätta kakel. Vad kul! Kakel är både vackert och tidlöst samtidigt som det just nu är en växande trend. Däremot kan det vara bra att ha koll på exakt hur man ska gå till väga, speciellt om du ska göra jobbet själv.
1. VÄLJ ETT KAKEL SOM PASSAR DIN VÄGG
Till och börja med så ska du ju välja kakel och bara det kan vara en utmaning i sig. Det finns idag flera tusentals olika kakelsorter och det kan vara svårt att veta vilket som passar bäst för just din vägg. I de flesta fall är det endast en smaksak men något som kan vara bra att ha i bakhuvudet är att stora plattor får rummet att se mindre ut och små plattor ger en motsatt effekt. Detsamma gäller för mörkt respektive ljust kakel.
2. INFÖRSKAFFA VERKTYG EFTER REKOMMENDATION FRÅN YRKESMAN
När du har bestämt dig för vilket kakel du vill använda så är det dags att gå igenom de verktyg och materiel du behöver, utöver kaklet. Här är en lista på de olika saker du kan komma att behöva:
- Vattenpass
- Tumstock
- Penna
- Pensel
- Roller
- Blandninghinkar
- Blandningsvisp
- Borrmaskin
- Tandspacklar
- Brukslev
- Kakelkryss/fogsnöre
- Gummispackel/fogplatta
- Svamp
- Handskar
- Fogbalja
- Trassel
- Pistolspruta
- Sprejflaska
- Silikonspridare
- Kakelskärare
- Kakeltänger/knäckare
Alla arbeten kräver olika verktyg så hör efter med någon yrkesman om vilka verktyg just du kommer att behöva.
3. BERÄKNA ÅTGÅNG AV KAKEL OCH FOG I PLANERINGEN
När du har alla verktyg och materiel så är planeringen viktig för att räkna ut åtgång av kakel och fog. Mät då upp ytan, speciellt noga för mönstersättning, och räkna på hur många plattor du kommer att behöva. Tänk på att räkna med passbitar och köp några extra plattor så att du har även om några plattor skulle gå sönder, till exempel vid kapning eller borrning. För bäst resultat sätter du passbitar i kanter eller i mitten. Om du sätter de i mitten kan ytan kännas lite mer levande, extra snyggt resultat kan man få om passbitar i mitten är i en annan färg eller har mönstring. Sätter du istället passbitar i kanter rekommenderar vi att du använder lika stora passbitar till vardera kant. Ett symetriskt resultat är alltid att föredra!
4. FÖRBERED JOBBET - TA BORT GAMMALT KAKEL OCH LISTER
Nu har du planerat, införskaffat verktyg och bestämt dig för vilka plattor du ska ha. Så vad gör du nu? Förbereder för själva arbetet! Flytta och ta bort sådant som kan vara i vägen för arbetet som spis och lister. Sitter det redan gammalt kakel är det dags att riva ned det. Om det sitter gammalt kakel så börjar du med att knacka ned så mycket som möjligt med hammare. Därefter hugger du bort så mycket ojämnheter som möjligt med hammare och mejsel innan du använder en grov borste för att få bort rester. Är det fortfarande större ojämnheter kommer dessa behövas slipas bort, annars är det dags att spackla.
5. SÄTT KAKEL MED START FRÅN HÖRN
Nu är det dags för själva kakelsättningen! Vi rekommenderar att du alltid börjar från ett hörn då det underlättar sättningen. Börja med att lägga på sättmassan på väggen med mursleven och använd därefter tandspackel för att dra ut den. Tänk på att inte arbeta med för stora ytor åt gången, en bra riktlinje att gå efter är att inte arbeta med en större yta åt gången än du kan fästa plattor på inom 10 minuter. Sätt kaklet ned i från och uppåt, lugnt och metodiskt. Glöm inte att använda dig av fogsnöret eller kakelkryssen. Tryck fast plattan mot väggen med lätt tryck och “gnugga” runt den lite till rätt läge och tryck till ordentligt så att plattan fäster och får fogmassa på hela baksidan.
Ta loss en platta lite då och då och inspektera baksidan så att du är säker på att den är täckt. Med passbitar bör man slipa ned brottkanten så jämnt och fint som möjligt. Även om man får ett bra resultat är de färdiga kanterna på plattorna oftast finare så försök att sätta passbitarnas brottkanter i innerhörn, nedåt i nedersta raden eller överst i översta raden.
Läs ordentligt på förpackningen till fästmassan, där framgår oftast den mängd vatten du ska använda i förhållande till torrmaterial och även tips för hur man bäst går till väga.Tänk på att blanda fästmassan i en ren hink och med en ren visp.
Kontrollera sättningen då och då med vattenpass för att vara säker på att fogarna är raka. Detta är viktigt om det behöver göras några små justeringar, när fogbruket har torkat går det inte lika lätt.
6. FYLL I FOGARNA ORDENTLIGT MED DIAGONALA RÖRELSER
När hela kakelsättningen är på plats, inklusive passbitar, är det dags för att fylla i fogarna. När du stryker på fogmassan är det viktigt att fylla fogarna ordentligt, dra ut fogen med spackeln i flera riktningar, även diagonalt. Sprid ut fogmassan ordentligt och dra även bort överflödig fog med diagonala rörelser. När fogarna har börjat torka är det dags att torka av kakelplattorna. Nu är det viktigt att man torkar av dem vid rätt tidpunkt, varken för sent eller för tidigt. När du torkar av plattorna är det bäst att använda sig av en lätt fuktig svamp. När fogarna har fått torka lite mer ordentligt i ungefär en timme kan man börja finputsa ytan med torrt trassel eller torrt bomullstyg. En gammal bomullströja funkar utmärkt.
7. MJUKFOGA ÖVER- OCH UNDERKANTER, HÖRN OCH RÖR
Sist är det dags för mjukfogarna vid över och underkanter, hörn och rör med mera. Till din hjälp behöver du maskeringstjep, en pistolspruta och en silikonspridare. Börja med att placera maskeringstejp längs med kanter och hörn, men lämna lucka för fogen. Sätt därefter silikon- alternativt latextuben i sprutan och för i en enkel rörelse längs väggens hörn och kanter. Lättast blir det om du håller den i en lätt lutning. Se även till att du inte trycker ut för mycket fog, det är bättre att först ta för lite för att sedan bättra på. Med fogen på plats är det silikonspridarens tur. Den ser till att mjukfogen blir jämn och tät mot underlaget. Dra enkelt spridaren längs fogen och ta därefter bort tejpen. Du kan använda pekfingret med, men det kommer inte bli lika snyggt.
ANLITA YRKESMAN MED HJÄLP FRÅN OSS
Behöver du profesionell hjälp till din renovering? Prata gärna med oss på Stenbolaget. Vi kan hjälpa dig till en duktig entreprenör.