Kakelskärare
KAKELSKÄRARE ANVÄNDER DU TILL KAKEL OCH KLINKER
Kakelskärare är som det låter ett verktyg som används för att skära till både kakel och klinker. Det finns väldigt få rum som klarar att plattsättas utan att du behöver skära till vissa plattor, i alla fall brukar behovet minst bli en eller två centimeter. Själva kakelskäraren och vektyget finns i många olika varianter i olika prisklasser, både manuella och elektriska. Ska man bara skära bort någon centimeter i kant från en rad plattor så går det utmärkt att göra med en manuell kakelskärare. Manuella kakelskärare skär rakt och rent, snabbt och enkelt. Ska man däremot skära till hörn, både inåtgående och utåtgående, så görs det lättast med en elektrisk kap.
KAKELVERKTYG KAN DU HYRA TILL MINDRE ARBETEN
Ska du göra ett mindre arbete kan det vara värt att hyra kap istället för att köpa en. Det finns många företag som hyr ut kakelverktyg och om du endast behöver skäraren i något eller några dygn går det att hitta för en billig peng.
KAPA KAKEL MED MANUELL KAKELSKÄRARE
Hur gör man när man skaffat en kakelskärare och faktiskt ska börja skära själva kakel- eller klinkerplattan? Vi börjar med att gå igenom de manuella varianterna. De flesta manuella kakelskärare har vinklar och anhåll som underlättar. Lägg plattan på plats och se till att den ligger rätt. Därefter kommer vi till själva skärandet. Längst ut på kakelskäraren finns en vass egg, den används för att ritsa till och sedan skära plattan eller egentligen ”bryta glasyren”. Det blir då ett tunt spår i plattan och därefter läggs armen på kakelskäraren över spåret. Ge armen ett lätt men bestämt tryck och plattan delar sig. Det rekommenderas alltid att köpa lite extra material så öva mer än gärna på någon eller några plattor innan du sätter dem.
Under kategorin manuella varianter av kakelskärare finns det även tänger. Med dessa skär du lätt av mindre hörn på exempelvis kakelplattor. Klipp då till en ungefärlig form du vill ha på hörnet och använd därefter slipkloss för att finputsa.
KAPA KAKEL MED ELEKTRISK KAKELSKÄRARE
Så har vi även elektriska klingskärare. De finns i många storlekar, allt från större bordsmonterade klingor till praktiska handhållna skärare. Gemensamt för dessa är att de är vattenkylda. Lägg plattan du ska skära till på arbetsbänken och skär till bestämd form. När man skär med en elektrisk klinga behöver man inte använda någon avsevärd kraft, låt maskinen arbeta! Tänk på ytan under bordet du skär på då vattnet från elektriska skärare rinner av. Här gäller samma som för manuella skärare – öva mer än gärna på några plattor innan du kommer till de som faktiskt ska sättas. På detta sätt kan du hitta snitsen och få ett bättre slutresultat.