Lägga grus på uppfart och parkeringsyta
Grus och singel är både praktiskt och vackert, men även väldigt lätt att lägga. Ytor med grus ger en prisvärd lösning och sätter ett naturligt intryck till vilken stil på trädgård som helst. Den stora fördelen kontra formgjuten betong och asfalt är att du kan anlägga din grusade uppfart helt själv.
Nedan går vi igenom dom steg som krävs för en lyckad montering. Kanske söker ni ett härligt trädgårdsprojekt till semestern. Och det är ju alltid extra kul att kunna säga att man har utfört jobbet helt själv. Följ vår guide och hitta ditt grus redan idag!
1. Planeringsstadiet
Det är viktigt att slå sig till ro och bena ut alla tankar inför sitt stundande trädgårdsprojekt.
Hur ska din uppfart se ut, hur ska den vara utformad, behöver du hyra en liten grävare? Vilket typ av grus kommer att passa på din uppfart? Och vilken kantsten ska du montera för en stabil inramning av ytan?
Tänk igenom ditt projekt noga och markera gärna upp ytan med sprayfärg, murarsnöre eller liknande för att få en bra överblick. Det är i detta läge du enkelt kan göra korrigeringar för att få till din drömuppfart.
2. Grävandet och förberedelser
När du kommit framåt i dina tankar och planer och faktiskt tänkt starta upp ditt projekt rent fysiskt. Då är grävandet och förberedelserna väldigt viktiga för att få ett så smidigt jobb och ett så bra resultat som möjligt. Det generella djupet att gräva ur brukar ligga på ca 15-20 cm. Enklast utför du detta steg genom att använda en grävmaskin, större eller mindre. Vill du inte anlita hjälp med detta så går det att hyra minigrävare och maskiner på många maskinuthyrningsfirmor. Klassisk spade, kantskärare och skottkärra fungerar självklart också men helt beroende på ytans och projektets skala och storlek. Detta tar självklart längre tid och utsätter kroppen för mer påfrestningar.
I detta steg bör du även räkna in grävandet för dom kantstenar eller likvärdigt du tänkt montera. Se vår stora kantstensguide för tips och trix inför din kantstensmontering.
Kantsten står som stöttor både för ditt bärlager och för ditt synliga ytskit, för att minimera grusets flykt. Stenar som ligger löst brukar lätt vilja flytta på sig.
3. Få din yta bärande.
Lägg fiberduk mot botten på din utgrävda yta. Denna ser till så att bärlager inte blandas upp med jorden och det materialet du nu schaktat ur. Se till så att fiberduken går upp mot kanterna och monteras med överlappning där våderna skarvar. Detta för att duken ska kunna följa med dom rörelser som kan ske i marken över tid.
Fyll sedan upp din yta med bärlager/bergskross och jämna av. Vi rekommenderar att använda dig av dimensionen 0-32 för en så stabil kärna som möjligt. Fyll upp med ca 15 cm och packa din yta med en så kallad markvibbra. Och när du fyller upp så tänk att jobba i skikt så att hela djupet blir ordentligt packat. Även markvibratorer och såkallade vibbror går ofta att hyra hos din lokala maskinuthyrare.
Och tänk på att packa ordentligt och i många omgångar för att försäkra dig om att din yta är stabil.
Vissa ytor är stabilare i grunden än andra, och välj därför ett djup på ditt bärlager därefter. Rådfråga gärna oss på Stenbolaget vid just dina markförhållanden.
4. Dags för att ge din yta sitt slutgiltiga utseende.
I detta skede kommer ditt val av grus eller singel spela stor roll för din ytas utseende. I vårt sortiment hittar du en rad olika alternativ i både olika storlekar, färger och ytbehandlingar. Det är din synliga yta som kommer utgöra sista designen men även bära ditt fordon. Gårdsgrus, singel och många olika typer av dekorsten finns att välja mellan. Detta lager brukar i regel ha en tjocklek på ca 4-5cm. Försök att hitta en sten som fungerar till övriga trädgården och ditt hus är vårt bästa tips. En singel är rundare och ger en bra yta som även ger en behaglig yta att gå på. Gårdsgrus 4-8, gångsingel 8-16 och Sjösingel 8-16 är dekorativa alternativ. Men även krossade grus fungerar fint och ger en bärande yta för ditt fordon. Makadam och liknande ger en packad yta då formen är kantigare och inte lika mjuk.