Lägga kullersten på tomten
Funderar du på att lägga kullersten i sommar? Härligt! Kullersten är vackert och har ett brett användningområde i trädgården. Vi delar idag ett par ord kring att lägga kullersten till rabatter, i sluttningar eller runt husfasaden.
Kullersten är en tidslös natursten som har funnits i våra trädgårdar och stadsmiljöer i århundraden. Dessa helt naturformade stenar benämns även ofta som kattskallar. Ytor anlagda med just kullersten är mycket dekorativa och vackra att se på. Att gå på dessa ytor kan vara klurigt och ställa en otroligt stor press på den som anlägger, då ingen sten är en annan lik. Men detta är ett jobb som helt klart är värt mödan och som vägs upp av de fina resultaten. Då kullersten framförallt anläggs för att skapa dekor ställs vanligtvis inte samma krav av underarbetet som en till en markstensläggning. Att lägga kullersten är väldigt kreativt och riktigt roligt. Så söker du ett härligt trädgårdsprojekt för familjen så har du valt helt rätt produkt. Kullersten passar perfekt för rabatter, utmed husgrunder eller längs murar och dess former kan ge en känsla av ett böljande hav. Då kullerstenen inte är helt optimal att gå på så kan det vara ett vackert alternativ att låta marksten, skiffer eller granitplattor fylla gångstråket och låta kullerstenen dekorativt ligga intill.
Lägga kullersten som rent dekorativ yta
Har du en ful grusbädd runt huset som du vill piffa upp? Här kan du enkelt lägga kullerstenar över den befintliga dräneringen. Sätt enkelt ut din kullersten och lägg kantstötta stenar med den fula sidan nedåt. Du kan även kombinera med dekorsten i olika fraktioner för att skapa en dekorativ och livfull yta runt husgrunden.
Har du i dagsläget planteringar som du vill ersätta med kullersten kan du gräva ut dem, lägga över en fiberduk och fylla på med stenkross eller stenmjöl. Hamra sedan enkelt ner stenarna i stenmjölet med en gummiklubba. Vattna och fyll på med mera stenmjöl eller grus så att kullerstenen låser sig ordentligt. Då varje sten är olika i form och storlek så kommer det bli en del jämkande i bädden för att hitta rätt nivå för varje placerad sten.
Kullerstensyta med ett stabilt underlag
Kullersten brukar man normalt inte använda på ytor som man går på. De är otympliga och obekväma under fötterna. Har du däremot barn som leker i trädgården kan du nog räkna med att de även kommer leka på ytan med kullersten. För att din kullersten ska sitta stabilt och hålla med åren kan du då göra som när du lägger marksten. Följ då våra 4 steg för en stabil kullerstensläggning.
1. Grundarbetet lägger grunden för framtidens resultat.
För en så stabil stensättning som möjligt och yta att belasta så är det viktigt med ett ordentligt underarbete. Det bästa är att gräva ur den tänkta ytan ca 15-20 cm. Lägg fiberduk i botten och låt våderna överlappa varandra samt gå upp över kanterna. Fiberduken kommer att skilja massorna åt och hålla det bärande lagret fritt från att sjunka ner i den urschaktade massan. Återfyll med bergskross 0-32 och komprimera ytan med en markvibrator. Bergskrossens bäddtjocklek kan verkligen variera beroende på ytans belastning. Men 10-12cm är en bra tumregel.
2. Komplettera med din sättbädd
När din yta är bra packad så är det dags för ett rikligt lager stenmjöl, du får då en bättre bärande sättbädd. Denna bädd ska kunna anpassas helt efter den ytnivå du vill nå. Då varje sten är olika i form och storlek så kommer det bli en del jämkande i bädden för att hitta rätt nivå för varje placerad sten.
3. Nu börjar det riktigt roliga och kreativa jobbet
Börja placera sten för sten. Då formen och storleken varierar mycket bland kullerstenar är det viktigt att tänka till för varje sten. Kanske är det en planare yta du söker? En speciell form? Stor eller liten sten? Vad du än strävar efter så kommer du nästan säkert hitta en passande vinkel på varje unik kullersten. Därför kan det vara bra att placera ut kattskallarna i en skottkärra eller direkt i trädgården så du får en bra överblick av ditt material. Tänk på att en planare ytmontering mer bjuder in till gång och att en ojämnare ofta får vara mer ifred och hålla sig dekorativ. Allt eftersom att stenarna monteras ned i stenmjölet så kan du använda samma material att sopa emellan stenarna så du får en fogning i samma veva. Fördelen att ha stenmjöl i bädden är att varje sten kan höjdanpassas och samtidigt bli mer bärande än annan sättsand.
4. Foga klart vattna och njut!
När din yta är monterad och du nått det resultat du vill, foga klart hela ytan genom att sopa över stenmjöl tills din önskade nivå är nådd. Vattna sedan över ytan och låt den sätta sig.
Tips från Stenbolaget:
- Vi rekommenderar att använda sig av stenmjöl 0-8 då detta har en grövre fraktion och blir mer bärande än finare sand.
- Stöter du på stenar med en helt platt sida eller sprucken del så montera denna ned i sanden. På detta sätt kan du använda allt material i säcken och minimera spill.
- Tänk på att kullersten är ett levande material och att även färg kan variera, så fukta stenarna lite så nyansen förstärks och sprid ut nyanserna för en estetisk fullträff och naturlig spridning.
- Självklart går det bra att montera kullersten i jordfuktad betong. Detta är ett sätt som ger en ännu stabilare yta. Blanda då upp torr cement med stenmjölet och vattna efter färdigt resultat. Detta härdar och blir en mer permanent lösning. Nackdelen är att den är svårare att justera i efterhand.
- Kullersten ger en riktigt fin kant runt rabatter. För den typen av montering räcker det helt enkelt att gräva ur för varje sten och bara bottna med en näve stenmjöl. Snyggt och enkelt!
Här kan du se vår kullersten!
Beställ online eller i butik tillsammans med bergskross, stenmjöl, och fiberduk. Du hittar även verktyg som gummiklubba hos oss.