RENGÖR DIN HÄRLIGA UTEPLATS
När solen skymtar på himlen ringer en väckarklocka inom oss - det är dags för städning och att piffa upp uteplatsen lite extra inför dagar av umgänge.
Både stenplattor i granit, betong, skiffer och kalksten kan må bra av en uppfräschning och detta för att hålla liv i stengolvet. En del smuts kan vara enkelt att få bort, som exempelvis sand och grus, medan fläckar från lav, alger och mossa kan vara lite mer svårarbetat. Dessa sätter sig enkelt på plattorna under året. Inte minst på hösten när de fuktiga dagarna avlöser varandra. Skuggiga lägen i trädgården blir alltid mer utsatta och kan behöva extra mycket kärlek när snö och istäcket släpper. Men behåll lugnet, vi går igenom stegen och hittar rätt tillsammans!
En smutsig stenyta i form av en uteplats eller trädgårdsgång kan, med lite jobb och några viktiga redskap, få nytt lyster!
Väder och vind sätter ofta spår på våra uteplatser och trädgårdsgångar vilket leder till att smuts kan uppstå på ytan. En stenlagd yta underhålls enkelt och kan behålla sin lyster i många, många år framöver.
Olika faktorer som spelar in och avgör rengöringsmetod samt val av rengöringsprodukt är vilket stenmaterial ytan är belagd med.
I vår rengöringsguide listar vi vanliga fläckar och en rad olika tips för hur du kan rengöra och väcka nytt liv i din stenlagda uteplats samt underhålla din nylagda plattsättning.
För en sak är säker, uteplatsen förtjänar att underhållas lite extra inför säsongens umgänge!
FOGAR OCH UNDERHÅLL
Fogar på en belagd yta är en viktig del av funktionen och estetiken, och även för att ytan skall ha rätt bärighet.
Fogningen är bland de sista momenten vid en stenläggning och sprider ut lasten över hela ytan. Det fogmaterial man väljer måste vara dimensionerat och anpassat för det material som skall monteras. Fogarna bör noggrant kontrolleras under första tiden efter stensättning och kompletteras med ytterligare fogfyllnad när och om stenläggningen sätter sig. En bristande fogning kan leda till att monterade stenar lossnar och att ogräs lätt får fäste. Fogarna skall vara fyllda under hela brukstiden av ytan och är extra viktiga är fogarna under första åren. Fogen skall vid behov kompletteras om en del av fogsanden avlägsnats med exempelvis regn eller annat slitage.
Läs mer om detta i vår stora Fogguide!
BRA ATT VETA!
På vintern är det viktigt att inte använda salt på ytor av betongsten eller natursten. Både marksten och plattor kan ta skada av tösalt och kan vittra och få ytskador eller fula fläckar som effekt.
OGRÄS & MOSSA
Att bekämpa ogräs kan man göra på många olika sätt. Högtryckstvätt, upphettning, ånga och manuell handpåläggning. Det är viktigt att inte göra åverkan på fogen så metoden bör utvärderas vid varje specifikt fall.
Börja med att rengöra stenplattorna med kvast och varmt vatten. Borsta först bort löst liggande grus och smuts. Spola sedan vattnet över ytan och skrubba bort fläckar och missfärgningar. Gå över fläckarna flera gånger och försök avlägsna smutsen. Skulle detta inte räcka kan du testa att använda stensåpa på dina fläckiga plattor. Stensåpa från Akemi är en snäll naturstensrengöring som skonsamt rengör och skyddar dina plattor.
Tidig påväxt av mossa och algbeläggning på en stenläggning kan avlägsnas genom FÖRSIKTIG högtrycksspolning. Viktigt vid detta moment är att se till fogarnas distanser och för ytans framtida funktion. Påfyllning av fogmaterial alternativt omfogning av hela ytan kan behövas efter en högtryckstvätt.
Här vill vi däremot ge varningens ord. Stenplattor av betong är inte lika täta som natursten av exempelvis skiffer eller granit och kan ta skada av högtryckstvätten om du går för nära. Var även försiktig med fogarna så du inte blåser ur all din fog. Speciellt om du lagt vanlig fogsand eller annan sand i fogarna. På större betongplattor är det lättare att träffa rätt men på mindre marksten kan det vara svårare. Men testa dig fram och börja med en sten i något hörn för att se så du får in snitsen.
Sker en högtryckstvätt så är det bra att arbeta på stenens yta och momentet lämpar sig bäst till just mossbeläggning. Var noga med att syna ytan så att all mossa och algbildningar försvunnit. Detta för att förhindra att en ny påväxt börjar kort därefter.
En peeling genom att sopa stenmjöl, flis eller fogsand fram och tillbaka över ytan kan ofta ge goda resultat även mot fläckar. Detta utgör en form av peeling av stenen.
Låt grusmaterialet torka innan du börjar borsta. Ett perfekt sätt är att strö ett tunt lager av sättsanden eller fogsanden över hela ytan. Skulle den vara fuktig så kommer den snabbt torka vid uppehåll och soligt väder. Stenmjöl finns att köpa på smidiga småsäckar i våra butiker och räcker ganska långt vid just en rengöring av din uteplats. Försök sedan borsta bort smutsen med hjälp från de fina sandkornen. Det som nu uppstår är att sättsanden och fogen letar sig ner i porer på stengolvet och får smutsen att peela av från ytan. Skrubba ordentligt och efterskölj.
Är dina stenplattor kraftigt alg- eller mossbeklädda kan en rengöring med Akemi Antigrön Power behöva nyttjas. Den tar enkelt och effektivt bort det gröna från betong och naturstenen. Detta är en perfekt produkt som under många år har varit väldigt populär bland våra kunder. Rengöringen löser upp algerna och ger ett grönt skum när du jobbar med det. Var noga med att efterskölja även i detta moment och se till så att du avlägsnar all din mossa och algbeläggning!
Tänk på att rengöra din uteplats och dina stenplattor regelbundet för att minska ny spridning av mossa och alger.
På en yta med natursten blir ofta fogarna bredare än vid en betongstensläggning och detta kan bidra till en ökad risk för ogräs att slå rot. Men det är helt beroende på vilket fogmaterial som fyllt upp fogen vid monteringen.
Denna process är dock svår att avlägsna rotsystem med eftersom att ogräsets rot ofta slagit sig till ro i botten på fogen.
Skrapar man bort eller blåser ur fogen är det av stor vikt att åtgärda detta igen med ny fog till ytan efter att rengöringen är färdigställd.
RENGÖRING
Enklare smuts och fläckar på betongsten bearbetas enklast med vatten och borste.
Natursten exempelvis är ett slitstarkt material som kräver förhållandevis lite underhåll. En bra regel är att använda vanligt vatten i så stor utsträckning som möjligt. Syror och salter bör undvikas då dessa lätt skadar beläggningen.
Extra känsligt är marmor och kalksten men även övrig natursten, betong samt fogbruk kan även skadas av syra. Stensåpa och allrent klarar man sig ofta långt på och det kan användas utan skador på stenen, dessa kan även bidra till ett ökat ytskydd utan att täppa igen stenens porer.
Vid tuffare nedsmutsning kan vissa rengöringsmedel tillsättas. Det är dock vanligt att plattan istället byts ut. Detta är ofta en mer kostnadseffektiv lösning utan att behöva lägga tid på fläckar som inte alltid går att avlägsna. Detta hänger dock helt på hur stenen är monterad och vilken typ av konstruktion det rör sig om.
Under en första tiden efter ett byte av marksten eller platta så kommer den nya stenen lysa upp i ytan medans övriga, befintliga stenar fått patina. Detta smälter ihop med tiden och nyansskillnaden minskar allt eftersom.
FLÄCKBORTTAGNING
När fläckar uppstått på en yta så gäller det att vara snabbt ute. Stenens porer gör att fläcken kan tränga in allt längre i ytan och då sätta sig allt svårare. Ju ytligare en fläck sitter ju lättare blir den att bearbeta. Välj alltid enkla metoder innan du går på med kemikalier.
Vid oljefläckar kan ibland rengöringsmedel och varmt vatten användas. Nyuppkomna oljefläckar bör om möjligt sugas upp med exempelvis borttagningspasta eller likvärdigt.
Att använda fläckborttagningspasta är den mest skonsamma rengöringen för en platta där fläck uppstått. Denna läggs på fläcken och får torka varefter detta borstas bort och ytan eftertvättas med vatten. Upprepa behandlingen vid behov. En fläckborttagningspasta suger upp delar av fläcken och fungerar bäst på en fuktig fläck som ännu inte gått ner för långt i stenen.
Efter bearbetning av fläckar så får ofta den rengjorda ytan en en lite annan nyans och lyster mot omgivande stenar i ytan som inte gått samma rengöring till mötes. Den behandlade ytan kan mättas med såpalösning för att uppnå en djupare lyster.
Tuggummi är en vanligt förekommande fläck som lätt skapar onödigt arbete för att avlägsna. Tuggummi tvättas inte så enkelt bort utan skrapas enklast bort och tvättas därefter med hett vatten.
Vid tvätt av både betong och natursten med rengöringsmedel bör detta alltid testas på en liten yta innan man går på större partier. Betong kan skadas av många typer av medel och det är viktigt att välja en skonsam produkt lämpad för ändamålet.
Fläckguiden
Akemi är en bred serie produkter för både underhåll och fläckbortagning på olika sorters sten. Med detta sagt så skiljer sig stensorter mycket åt. Stensort, porer i stenen, densitet, ytbehandling och många andra faktorer avgör ofta hur känslig stenen i fråga är. Så det är viktigt att kolla upp samtliga rengöringsmedel innan du påbörjar din behandling av ytan! Rätt produkt till rätt stensort helt enkelt.
Läs vilka rengöringsmedel som fungerar på vilken sorts fläckar.
Fläckar kan ibland vara svåra och det finns inga garantier på att nämnda rengöringsmedel fungerar och kan avlägsna alla nämnda fläckar i tabellen.
Vi rekommenderar alltid att testa på en mindre yta och helst på en sten som inte är en del av själva yta. Detta för att säkerställa att rengöringsmedlet fungerar på det tänkta materialet.
Läs ALLTID produktens instruktion samt produktbeskrivning och hur du skall gå tillväga innan du påbörjar processen. Vissa rengöringsmedel kan rent av vara skadliga för vissa sorters sten och det är viktigt att du ser till det stenmaterial du skall behandla.
Alger | Antigrön Power | Frukt/Juice | Antigrön Power |
Matfläckar | Stenrengöring | Sot |
Stenrengöring |
Gräsfläckar/blad | Antigrön Power | Motorolja | Olje/Fettbort. pasta |
Grönsaksfläckar | Antigrön Power | Blyertspenna | Stenrengöring |
Fett |
Olje/Fettbort. pasta |
Bläck | Antigrön Power |
Gummimärken | Stenrengöring | Mögel | Mögelborttagning |
Bär | Antigrön Power | Kaffe | Antigrön Power |
Rost | Rostborttagning | Kryddor |
Antigrön Power |
FLÄCKBORTTAGNING NATURSTEN
Natursten är ett slitstarkt och tåligt material som står sig i väder och vind. För att en stenläggning ska fungera, krävs dock planering och ett noggrant utfört arbete som klarar de belastningar som ytan och konstruktionen skall tåla.
En löpande skötsel av ytan och underhåll över tid garanterar en långlivad beläggning som bara blir vackrare med åren och ju mer den används.
Alla naturstenar har olika täthet vilket också medför hur mottaglig och känslig den är för fläckar och spill. Även färgen på stenen samt ytbearbetning påverkar mottaglighet och själva rengöringen av ytan.
Se alla våra utomhusplattor i natursten här!
RENGÖR DIN UTEPLATS I ENKLA STEG
Följ vår steg-för-steg guide hur du kan rengöra din uteplats på ett effektivt sätt:
Steg 1: Förberedelser
-
Verktyg och redskap du kan behöva:
- Sopkvast
- Högtryckstvätt (valfritt)
- Vatten
- Borste för rengöring med hård borstyta
- En grov tvättsvamp
- Hink
- Trädgårdsslang
- Rengöringsmedel för den fläck eller stensort du skall ta dig an.
- Skyddsutrustning (handskar, gummistövlar och i vissa fall skyddsglasögon)
Steg 2: Sopa ytan
- Börja med att sopa bort löst skräp och smuts från din uteplats. Detta gör det lättare att rengöra ytan och förhindrar att smutsen vandrar och istället fastnar på annan yta när du börjar rengöra.
Steg 3: Applicera rengöringsmedel
- Om rengöringsmedel skall användas så blandas detta i det rekommenderade förhållandet alternativt så förbereds det medel som skall nyttjas. I många fall kommer du långt på endast hett vatten.
Steg 4: Skrubba och rengör
- Använd en borste för att skrubba stenen. Fokusera på hårt utsatta områden med mycket smuts eller mossa/algbildning.
- För svåra fläckar se vårt fläckapotek i stycket ovan. Var noga med att se så att den produkt du väljer faktiskt fungerar till den stentyp du skall rengöra.
Steg 5: Sköljning
- Skölj markstenen noggrant med trädgårdsslangen för att avlägsna rengöringsmedel och smuts.
- Om du har en högtryckstvätt, kan du använda den för att effektivt skölja bort smuts och rengöringsmedel. Var dock försiktig så att du inte skadar stenens yta med för högt tryck.
Steg 6: Torkning och inspektion
- Låt markstenen torka och inspektera sedan ytan. Upprepa rengöringsprocessen om det behövs.
Tips för underhåll
- För att förhindra mossa och alger från att växa tillbaka, underhåll din yta löpande för att inte låta smuts sätta sig på djupet. För växtlighet i fogar överväg en flexibel hårdfog som exempelvis Dynamatrix eller Optimax. Dessa fogar härdar och ger en mer underhållsfri fog. Se rätt produkt efter din yta och fogbredd i vår fogguide!
- Regelbunden sopning och sköljning kan hjälpa till att hålla marksten och plattor rena samt förhindra uppbyggnad av smutsiga partier med tiden.
Genom att rengöra din uteplats av sten kan du hålla både marksten, plattor av betong eller natursten ren och välskött året runt.