Handgjort kakel - Rum med mjuka värden
Klinkerserie Ricordi
En handgjord kakelplatta är lite som det låter, en platta tillverkad för hand. Från kaklets startpunkt i form av lera, till den sista touchen med snygg glasyr och dekor. Vi berättar mer om hur handgjort kakel blir till, vilka skillnader som finns till de maskintillverkade och vad det finns för alternativ.
Kakel är en keramisk produkt, vilket betyder att den är tillverkad av lera som därefter härdats. Och bakom kaklet gömmer sig en lång och rik tradition världen över. Idag har plattorna ett brett användningsområde och är ett givet byggnadsmaterial vid renovering av exempelvis hemmets kök och badrum. Det mesta kaklet som säljs på vår svenska marknad är maskintillverkat, men det gedigna hantverket lever kvar och för den som önskar ett handgjort kakel finns plattor tillgängliga från så väl svenska som utländska tillverkare.
HANDGJORT KAKEL GER HEM MED MJUKA VÄRDEN
Det finns många anledningar till att välja ett handgjort kakel över ett maskintillverkat. Likt för de flesta hantverk landar däremot de flesta fördelar just kring den speciella känslan en för hand tillverkad produkt ger. Förutom den traditionella och kulturella hantverkstraditionen plattan berättar, är det många som uppskattar att det estetiska där ingen platta är den andra lik. Lite likt ett konstverk ger man sitt hem en personlig touch och en rik historia med många mjuka värden.
KAKLET TILLVERKAS MED GROVKORNIG LERA
Det finns så klart mängder med tekniker för att tillverka handgjort kakel. Och att fråga efter det rätta sättet är ungefär som att fråga hur man bakar en god Schwarzwald. Den tyske konditorn svarar givetvis på en chokladbotten med körsbärslikör, den svenske har en helt annan variant på marängbotten med nötter. Men vilken teknik man använder vid tillverkningen av kakel beror givetvis på vad det är för typ av platta man önskar tillverka, precis som vid valet av tårtbotten.
HANDGJORT KAKEL GENOM STRÄNG- ELLER TORRPRESSNING
Generellt brukar man tala om två metoder vid kakeltillverkning, strängpressning och torrpressning. Vid strängpressning arbetar man helt enkelt med en fuktad lera vilket fungerar utmärkt om man exempelvis ska tillverka reliefkakel men även klassiska släta kakelplattor. Vid torrpressning använder man istället lera som är nästintill fri från vatten och där “pulvret” pressas samman under högt tryck och värme mellan två metallplattor. Torrpressning är den vanligaste metoden vid fabrikstillverkat kakel.
TILLVERKNING AV KAKEL MED FUKTAD LERA
Vid tillverkning av kakel utgår man med andra ord alltid från lera och är det material som utgör självaste plattan. Man använder vanligtvis leror som är mer grovkorniga och porösa än till klinker eller granitkeramik.
Ett vanligt tillvägagångssätt vid handgjort kakel är att med ståltråd stränga en större massa fuktad lera i smala skikt. Därefter kavlar man ut degen till en jämn och fin yta med ett tunt tyg undertill. Med leran i önskad tjocklek och slät skärs eller stansas plattorna ut.
Är det istället ett reliefkakel som man tillverkar pressar man ut leran i en form som ger plattan dess vackra motiv. Vid handtillverkat kakel är det vanligt att även formen tillverkats för hand som ett första steg i produktionen.
Med plattorna skurna och formgivna jämnar kakeltillverkaren till kanterna på plattan med fuktiga fingrar eller svamp alternativt att de slipas efter torkning. Plattorna ska därefter glaseras för att sedan brännas. Vilken temperatur som används beror delvis på vilka lertyper som använts. För kakel brukar det röra sig om en temperatur mellan 700 till 1 200 grader.
HANDMÅLAT KAKEL MED VACKRA MOTIV
En populär produkt när det kommer till handgjort kakel är det som målats för hand med vackra motiv. Det handmålade kaklet finns i många olika stilar och ger en varm och gemytlig känsla till så väl hemmets kök, badrum, tvättstuga eller hall. Exempel på traditionella stilar av handmålat kakel är det portugisiska Azulejo, vitt kakel med rika blåa motiv, eller orientaliskt kakel med detaljrika mönster i härliga färgkombinationer.
HUR TORRPRESSNING GÅR TILL
Släta kakel- och klinkerplattor med mönster tillverkas vanligtvis genom torrpressning. Om vi tar en tur till mellanöstern hittar vi vackra handtillverkade plattor med mjuka vinglande mönster eller rika geometriska former. Här kan vi även hitta genuint hantverk där tillverkaren på egen hand, likt för reliefkaklet, skapat sina egna former som präglar kakelserien.
Startpunkten för det mönstrade kaklet vid torrpressning är just mönstret. Med en mönsterform i metall fyller tillverkaren på med färg i olika fack, vilket sker direkt mot plattan där den sedan pressas. Med färgen på plats strös den torra leran över, formen tas bort och därefter trycks färg och lera samman till en platta.
PRISET ÄR HÖGRE PÅ KAKEL TILLVERKAT FÖR HAND
Priset på ett handgjort kakel landar däremot på en annan summa mot det maskintillverkade, vilket inte är särskilt konstigt. Dessutom är det inte lika tillgängligt som när du handlar kakel hos din lokala återförsäljare. Kakelserier som blir maskintillverkade produceras vanligtvis i större volymer och i effektiva led. Plattorna blir så gott som identiska till varandra och utan “skönhetsskavanker”. Förutom priset är det med andra ord en smaksak vilka mellan de två man föredrar.
MASKINTILLVERKAT KAKEL KAN VARA ETT ALTERNATIV
För den som uppskattar utseendet hos råkakel men söker ett billigare eller mer lättillgängligt alternativ, finns maskintillverkat kakel med handgjord känsla. Det kan vara plattor som formgivits med exempelvis vågig ytstruktur, tjock glasyr och något ojämna kanter. Yorkshire är ett sådant exempel och är en kakelserie med alla dessa tre kvaliteter. Och för den som önskar kakel i handmålad stil är serie Corti ett intressant alternativ. Kaklet är medelhavsinspirerat och finns i många spännande varianter. Fråga gärna din Stenbolaget-butik om du önskar fler alternativ från vårt sortiment med handgjord känsla.
Ett annat alternativ är även att kombinera handgjorda kakelplattor med maskintillverkade. Det kan ge ett livfullt och unikt utseende till dina väggar utan att priset springer iväg.