Klinker i kök till väggar, golv och mer
När du ska renovera kök från grunden kommer du med säkerhet fundera på klinker vid ett och annat tillfälle. De keramiska plattorna är mycket slitstarka och är en vanlig syn i kök världen över. Faktum är att användningsområdet även är betydligt större än vad de flesta tror. Vi berättar mer om hur du kan använda klinker till köket och ger dig smarta tips till renoveringsarbetet.
ANVÄNDNINGSOMRÅDEN FÖR KLINKER I KÖK
Att man använder klinker till golv och kakel till vägg är en traditionell riktlinje som de flesta förhåller sig till. Den enkla förklaringen bakom är att klinker är betydligt tåligare plattor och lämpar sig därmed bättre till golvet än vad kakel gör. Det finns däremot ingenting som säger att man inte kan använda klinker till kökets väggar. En klinkerplatta kan variera minst lika mycket som kakel till utseendet - med eller utan glasering, i olika färger, mönster, ytstrukturer och storlekar. I köket kan du exempelvis använda klinker till:
- Kökets golv
- Väggar och som stänkskydd
- Köksbänken
- Köksön
Byggkeramiken är populär att använda till de flesta av dessa användningsområden just för att det är lättskött, slitstarkt och hållbart. Att använda klinker till köksbänken är däremot inte ett traditionellt val i svenska hem, men är något vi kan se en del av i andra länder.
GOLV I KÖK SKA VARA TÅLIGT
När du ska välja ett bra golv till köket är det viktigt att du använder ett material som klarar slitaget väl. Köket utgör en miljö där ytorna blir särskilt utsatta för smuts, fukt och värme. Det gäller därmed att vara noggrann i valet av golv och klinker är då ett bra alternativ ur flera perspektiv. Framförallt är klinker passande till golv i kök då materialet är mycket slitstarkt och hållbart. Du lär inte vilja renovera ditt köksgolv på nytt med jämna mellanrum, och då är det bra att klinker har lång livstid.
Om du vill använda klinker till golvet är det därmed smart att välja en neutral platta som inte går ur tiden. Idag finns det mycket att välja på med plattor i spännande mönster, färger och former som ger minst sagt personliga hem. Tänk däremot efter först och fundera på hur du kommer känna för golvet om 5, 10 eller kanske 15 år fram i tiden. Är det ett riktigt utmanande klinker, kanske trendigt, kan du korta ner tiden ännu mer. Det blir tråkigt om du lägger ett golv som du hunnit tröttna på en kort tid efter det är på plats.
Och visst finns det alternativ till klinker i köket, men inget som är lika praktiskt eller vackert om du frågar oss. Det flera ser som en nackdel är att klinker kan uppfattas kallt och hårt under fötterna. Det du kan göra är att använda golvvärme under plattorna. Klinker fördelar värmen bra och ger därmed en behaglig känsla till kökets golv. Ett annat tips är att lägga mattor för mjukare underlag. En trasmatta längs med en arbetsyta gör matlagningen trevligare och är dessutom lätta att tvätta när matstänk tar sig förbi spis och bänk. Mattor hjälper även till att inreda köket så som du vill ha det.
GOLVVÄRME I KÖK ÄR EN SKÖN LYX
Golvvärme i rum som hall och badrum har länge varit populära alternativ, men det blir allt vanligare till fler golv i hemmet. I köket lägger du tid på vardagsmatlagning, helgbak och festmiddagar. Kanske har du även ett matbord i köket och avnjuter dina måltider där. Med andra ord tar köket en viktig plats i våra liv och är kanske det rum där dina bästa och mest sociala timmar spenderas. Då kan värmegolv vara ett trevligt inslag som ökar trivseln i rummet.
Det finns flera typer av golvvärme där tre vanliga kategorier är:
- Elvärme i golv
- Vattenburen golvvärme
- Luftburen golvvärme
Vilken typ av golvvärme du använder beror på ditt hems förutsättningar och vilken funktion värmekällan ska fylla. Ett populärt alternativ som fungerar i de flesta hem är att lägga el under golvet och som komfortvärme. Det vill säga att du upplever golvet varmt och skönt, men värmer inte upp utrymmet.
STÄNKSKYDD I KÖK FUNGERAR UTMÄRKT MED KLINKER
När man säger stänkskydd är kakel vanligtvis det man först tänker på, men det finns många byggmaterial som lämpar sig till kökets väggar. Det är givetvis viktigt att materialet passar i den krävande miljön och likt för kökets golv ska stänkskyddet klara smuts, fukt och värme bra. Där har de keramiska plattorna sina klara fördelar.
Som vi tidigare nämnt kan du även använda klinker till kökets väggar. Den stora skillnaden mellan kakel och klinker är just hållbarheten där klinker är ett mer slitstarkt alternativ. Till kökets väggar fungerar däremot båda alternativen bra och tillsammans finns det ett brett utbud att välja bland. Även mosaiken kan vara tillverkad av klinker och är likaså en vanlig syn i svenska kök.
Kökets övriga väggar blir även vackra med klinker. Ska du däremot plattsätta större ytor kan det vara bra att hålla koll på kostnaderna så att de inte skenar. Det finns både dyrt och billigt klinker. Se till att du väljer ett med god kvalitet och som du inte tröttnar på med åren.
KÖKSBÄNK I KLINKER ÄR ETT ANNORLUNDA VAL
Att använda byggkeramik till kökets arbetsytor är en ovanlig syn i svenska hem. Vi väljer framförallt materialen sten, trä eller laminat till våra köksbänkar. Klinker är däremot ett alternativ som fungerar alldeles utmärkt till köksbänken. Särskilt snyggt blir det om du använder samma platta som till stänkskyddet.
Tänk på att fogar med fogbruk och silikon är känsligare för smuts. Fogar kan med fördel impregneras när du renoverar för en bättre hållbarhet.
KÖKSÖ MED KLINKER ÄR SNYGGT
Köksöar ger extra arbetsyta, med eller utan matplatser, och är en dröm som står högt upp för många när de vill renovera. De fungerar framförallt i rymliga kök där de inte skapar trånga utrymmen.
Köksöar kan likt den övriga inredningen bestå av olika material där klinker är ett alternativ till bänk och väggar. Framförallt är det vackert att plattsätta baksidan med klinker. Välj gärna en platta i harmoni med resten av rummet.