PLANERING INFÖR PROJEKTSTART
Vi har ett suteränghus med en tomt i sluttning. Det här är etapp 3 i att få en snygg trädgård och snygga sluttningar mha sten. På bild nr 1 ser ni huset och resultatet av senaste murprojektet (3 år sedan). Detta projekt ska gå i samma stil och och knytas ihop med befintliga murar.Målet med denna etapp är att få ordning på sluttningen närmast garaget och friggeboden/vedboden. I nuläget har slänten stödmurar av knäcksten, en trappa av trä och trädgårdsplattor och en grässlänt som är för brant att klippa (där växer allt annat än gräs)!Slänten ska utformas så att vi får en stenlagd uteplats på ca 20 kvm på översta nivån. Det blir sedan stödmur ner mot en plan gräsmatta i 2 till 4 nivåer. Stödmuren ska vindla i bågar och skifta tillhörandet mot både lägsta som högsta murdelarna. Det blir en ny trappa helt i sten/betong på samma plats som den gamla och det blir även en slät gång som en serpentinväg längs ena änden (motsatt trappan) som ska ansluta mot tidigare murprojekt. På bild 2 ser man närmast grässlänten med en nivåskillnad på 1,5 m, och det är inte bara gräs som växer där! Längst bort är trappan och mellan gräs och trappa de gamla knäckstensmurarna (de lutar utåt).Jag har använt mig av ett enkelt ritprogram för att illustrera projektet och för att få rätt mått och proportioner på bygget. Bild 3 visar hur stödmur och uteplats i grova drag ska bli. Den planan ytan ska användas för bord och stolar men även för att placera en huggkubb för vedklyvning. Bakom den ventilerade fasaden på friggeboden har vi nämligen ett litet vedförråd.På skisserna syns inte allt. Vi kommer att anlägga plattor längs vänstra delen av muren. De ska starta i direkt anslutning till uteplatsen och följa muren ner till nästa nivå gräsmatta och sedan ansluta till plattorna i förra projektet. Det blir som en liten serpentiväg för skottkärra, gräsklippare eller barnvagn.
ÄNTLIGEN IGÅNG!
Så var äntligen projektet igång. Slut på planering och pappersbygge. Steg 1 var att riva gamla murar och trappa. Även en 13 år gammal stödmur fick lite oplanerat stryka på foten. Den ska höjas, anpassas mot ny trappa och så ska den byggas av samma stentyp som övriga stödmurar. Kasta den gamla stenen? Nej då, jag återkommer i senare inlägg om vad den ska användas till. Förutom ytterligare mur har vi även pratat om att bygga in en damm och/eller ett vattenfall i stödmuren. Den byggs ju ändå i etager. Våra projekt har tendens att bli lite mer än planerat.... ;-) Efter rivningen började grävningen. Grävmaskiner är underbara saker. Hur lätt som helst lyfter man upp 10-tals kubikmeter, men var sjutton gör man av jorden? Tomten är inte stor, det är sluttning och på nästan hela ytan ska ju det nya projektet byggas. Dessutom måste det grävas så att inte blommor och växter, i allt för grad, stryker med. Jag inser att yrket grävmaskinist handlar visserligen om ett mjukt handlag med spakarna så det inte blir ryckigt och märken i fasaden, men det handlar i högre grad också om att planera, transportera material och logistik. Att köra maskinen i sluttning var även i vissa fall en balansakt. Mer än en gång fick jag ta stöd med skopan för att ta mig upp och ner för branterna. Så länge man har maskinen kör man som bara attan. När dammet har lagt sig blir det att ta till skyffeln, finlira och kontrollmäta. Det blir nästa steg och nästa inlägg. Vi hörs!
Mycket jord, men shapen tar sig
Gamla muren och trappan borta
Å så här såg det ut innan
Första skoporna är lätta...
... men det blir värre
FORMERNA BÖRJAR SYNAS
Man stöter på en del problem på resan. Mängden jord och liten yta att lägga den på är ett. Ett annat problem är att bygga murar i befintliga rabatter utan att ta bort några blommor. Och ett tredje är, åtminstone för en suterängtomt att både lägsta och högsta nivå ska "lira" med befintliga murar och plana ytor. Jordmängden är ett logistikproblem där bara fantasin sätter gränser. Man löser det, coh det som sedan blir över får man handjaga med skottkärra - billigt träningspass. Å på tal om träning, att gräva mitt i befintliga rabatter gör man helt enkelt för hand. Sen var det det där med mätning och anpassning framförallt i höjdled när det sluttar över stora ytor och man inte har tillgång till professionella lasermätningsinstrument, då tar man till slangvattenpasset. Ett underbart och enkelt verktyg. All grävning är klart och nu börjar även materialet anlända. Samkross och stenmjöl ligger i en snygg hög strax utanför tomten. I morgon kommer sten och fiberduk. Då blir det äntligen dags att börja bygga.
Skyttegravarna börjar ta form
Som sagt, mycket jordhögar blir det...
Kross och stenmjöl har anlänt
Slangvattenpass för nivåmätning
LEVERANS AV MATERIAL - DAGS ATT BYGGA
Visst är det kul att köra grävmaskin, men det är ändå själva byggandet man längtar efter! Å nu har materialet levererats, 16 pallar med nästan 17 ton sten, så det är dags att snygga till lerdikena. Fiberduk, kross och en behändig markvibrator på plats. Undrar nu om all grävning är tillräckligt korrekt? Jag har satt upp mätstavar och mätt upp höjdnivåer mha slangvattenpass på ca 10 ställen. Nollnivån, dvs där jag utgår ifrån och sätter första stenen, är befintliga trädgårdsplattor längst ner, tillika nivå för första trappsteget (som grävs ner så att ovansidan ligger i samma nivå). Stämmer nollnivån, kommer översta steget lira med befintliga plattor längst upp, lagom grävt vid varje förgrening (murar som går ut i sida sett från trappan), etc? Jo det känns ok. Nästan 10 ton kross, ännu så länge, utmanövrerat med nyinköpt skottkärra. Den gamla skottkärran kapsejsade vid förra murbygget. Både kärra och jag slog halvt ihjäl oss i nedförsbacken, och vad är det första man gör? Ser sig omkring för att se om någon såg mig ;-) På med vibratorn och shaka loss. Slänten där trappan ska byggas stiger 2,4 m, och det var lite svettigt, inte uppför men nerför. Vibratorn ville gärna skena iväg.
Här ska huvudmuren med flera nivåer stå
Leveransprecision - se markeringstejpen
Trappbygget kräver mycket kross
TRAPPAN BÖRJAR BYGGAS
Så var det dags för lite återstart efter några dagars ”semester”. Första stenen till trappan på plats. Det är egentligen inte första steget utan ett trappsteg i nivå med markplanet. Det är min ”nollnivå”, varifrån alla mätningar utgår ifrån. Trappan byggs med Megastep, 17x2 stenar och det ger totalt 16 steg. Totalhöjd blir teoretiskt 2,40 m, men ökas något genom att varje steg lutar ett par millimeter för vattenavrinningen, och ska slutligen bli ca 2,43 m. Underlaget har utjämnats med markvibrator, men varje steg måste plattas till för hand med en s.k. jungfru / stamp. Vet i sjutton varför det kallas för jungfru. Någon som vet? Bakom varje steg lägger jag för säkerhets skull jordfuktig betong. Muren görs av Mega Mini och bygger inåt för varje rad pga låsklacken. I och med att muren bygger inåt och att trappan förstås är rak rätar jag upp muren så nära trappstegen som möjligt. Resultatet blir att muren, från sitt vanliga läge där varje varv bygger inåt, svänger in mot trappan och byggs ”rak” ett par murstenar innan trappsteget. Denna konstruktion åstadkommes genom att hugga av låsklacken helt eller delvis, men ändå se till att stenen säkras ordentligt. Den korta beskrivningen är att varje rad in mot trappan avslutas med en sten där halva låsklacken är avhuggen, och tillåts svänga utåt i jämhöjd med stenen inunder, medan nästa sten har hela låsklacken avhuggen, och går då helt parallellt med stenen inunder. Den andra stenen i ordningen säkras delvis genom att den täcks av själva trappsteget. Ev ytterligare stenar dolda av trappan har hela klacken avhuggen. Samtliga dessa stenar har alltså minst halva klackan kvar eller är till hälften säkrade av trappan, såvida de inte är helt säkrade av trappan, och samtliga dessa stenar limmas. För att limningen ska bli bra använder jag vanlig golvprimer på båda limmade ytorna. Kunde inte låta bli att ta med lite fågelskådning. Noterade en flitigt flaxande och jobbande liten fågel vid friggeboden. Den flög in mellan den väldigt glesa panelen (gles för att det är en vedbod). Nyfiken som man är kikade vi lite försiktigt och upptäckte ett fågelbo med några små gapande hungriga fågelungarJ
Där ligger den - 1:a stenen
Muren "raknar" in mot trappan
Mega Step installation tool
FÖRGRENINGAR I STÖDMUREN
Ja när man väl är igång så rullar det på i alla hörnor. Belysningen måste med från början, åtminstone om den ska integreras i plattläggningen. Jag har tidigare använt in-lite och det är bara att fortsätta. Hur enkelt som helst att skarva på befintlig kabel och transformator. Tanken är att ha ljus som markerar gången från översta till nedersta nivån. Totalt blir det 5 lampor i gången. Sedan är det snyggt att belysa själva murväggen. Det blir nog några där också. Modern LED drar ju nästan ingen ström och den teoretiska livslängden överstiger vida vårt troliga boende i princip livet ut...... En sak som är lite komplex är förgreningar i muren, dvs där muren delar på sig och blir 2 murar eller går ihop. Dels gäller det att packa så bra som det bara går nära en befintlig mur utan att den befintliga muren rör på sig. Man rekommenderar inte markvibrator närmare än ca 60 cm. Min metod är att använda min kära jungfru, dvs en handstamp, och jordfuktig betong. Sedan åker man på lite stenkapning för att tillverka stöd och för att anpassa så att murdelarna går ihop snyggt och mjukt i lämplig radie. Se en av bilderna nedan. Om man som jag förgrenar muren och låter den gå ihop på ett annat ställe, behöver man också säkerställa att förgreningarna görs så att överlappet mellan stenarna blir optimalt. Det jag menar är att murstenen för nästa lager ska hamna mitt över en skarv så optimalt som möjligt för att bibehålla hållfastheten. Det lärde jag mig redan på legotiden.... Låsklacken måste ha en bit av underliggande sten att ”ta tag i”. Man får prova några gånger och justera både radie och längd på förgreningen. Till slut går det.
Kabel för kommande belysning
Förgrening av muren för plantering
Konstruktion av förgrening
Ingenjörstrupperna har byggt bro
Produktplacering
MILSTOLPE UPPNÅDD
En liten milstolpe nådd. Hela nedre murpartiet återuppbyggt inklusive en anslutande 3:e mur. Den 3:e muren blir en extra nivå för att jämna ut mot gräsmattan till samma nivå där den blivande stora stödmuren ska starta. Även i princip halva trappan är byggd. Det tillkom lite extraarbete i form av ett par extra trappsteg för att smidigt kunna ta sig från trappan till gräsmattan. Nu börjar bygget med den höga murdelen. Jag har precis börjat att linjera ut på marken var den ska breda ut sig. Det blir ganska mycket planering så att alla förgreningar kommer på rätt ställe. Muren längst in, dvs närmast vedbod och garage, kommer jag delvis att bygga mha de stenar jag fick över när jag rev murpartiet längst ner (som jag nu alltså byggt upp igen med Mega Mini). De gamla stenarna kommer jag att använda ”under marknivå”, dvs sluta i precis den nivå som första raden sten normalt ska läggas och kommer inte att synas när det är klart. Det blir ca 6 stenar högt med gammal sten som byggs in marken/jorden. Fördelen med detta är att jag får en jämn och definitivt packad yta att starta bygget ifrån. Murdelen längst in mot garage/vedbod startar alltså egentligen i höjd där de återanvända stenarna slutar. Murdelen närmast gräsmattan byggs såklart på vanligt sätt.
Så här var det förut
Halv trappa å steg ut mot gräsmatta
Gerat hörn
KONSTRUKTION AV STÖDMUR
Detta inlägg tänkte jag ägna åt den nedre delen av huvudbygget. Stödmuren ska totalt bli ca 1,5 m hög, vilket är för högt för den typ av sten jag använder (Mega Mini), dvs för högt om jag skulle byggt den i ”ett stycke”. Jag väljer därför att bygga i flera nivåer, men jag vill också ha nivåerna nära varandra i sidled. Att ha nivåerna nära i sidled kan medföra problem med att packa i botten för de murdelarna längst in, dvs de som ska börja högre upp. Grundidén är att jag återanvänder de gamla stenarna från vår gamla mur. Jag packar med kross och stenmjöl i botten för alla murdelar och börjar bygga med de gamla stenarna längst in respektive med Mega Mini längst ut. Även förgreningar för mellannivåer bygger jag från botten med gammal mursten. Det blir ca 6 stenar högt med gammal sten som, så att säga, byggs in i marken/jorden. Från 6-stenarsnivån fortsätter jag med Mega Mini. Första lagret har jag dessutom limmat, dels för viss justering i våg men även för att säkra en fast botten. Fördelen med detta är att jag får en jämn och packad yta att starta bygget ifrån. På bilderna nedan syns även en del gammal skräpsten som jag fyllt ut med (spara lite kross). Närmast huset (längst bort i bilden) har jag även förberett för en liten damm som ska förses med ett litet vattenfall.
Packad grus för alla murdelar
Det tar sig...
Blivande damm och vattenfall
SEMESTERN SLUT
Ja då var semestern slut och bygghastigheten kommer att avta. Det som återstår är 5 lager/rader av mursten högst upp, plattläggningen högst upp och gången nedför sluttningen. Det återstår också belysning och vattenfallet, men det är inga större kraftprov. Återstående arbete får bli lite kvällstid och helger. Vattenfallet har jag förberett genom att bygga in ett vanligt dräneringsrör genom det första lagret av mursten, dvs som ligger precis under jordytan, och upp bakom muren i krossen. I röret drar jag el samt vattenslang för cirkulation mellan pump och själva vattenfallet. Tanken är att bygga ett litet hus mha lecablock bakom muren och under plattläggningen. Huset gör anslutningar för el och vatten lättåtkomliga. Pumpen ska t.ex tas upp på vintern. För elanslutning fortsätter jag sedan med rör från det lilla lecablockhuset in till eluttag i friggeboden. Murdesignen och alla etager är nu tydliga. Många nivåer blir det.... Kanske blir det risodling eller vinrankor?
Övre stödmurens struktur klar
Trappan når nästan ända upp
Förberett för vattenfall
Vy från ett fönster
Många nivåer blir det....
DIVERSE FRAMSTEG
Dags att rapportera, det var ju ett tag sedan, och inlägget kommer att handla om lite av varje. Det blir en del framsteg trots att veckorna fylls av ”normalt arbete”. Ett par timmar efter jobbet tills det mörknar och förstås under helgerna är det produktion. Lite av varje är ganska korrekt. Vi passar på att ansluta stuprör från friggebod till det vanliga markavloppet. Vi är ju ändå där och gräver. Dessutom ska vattenfallet ha lite el. Självklart passar vi då på att förse friggeboden med el och belysning. Mega-step-trappan har fått sällskap av en liten gjuten stödmur. Vi valde att gjuta den då den ändå inte kommer att synas, vi ska troligen bygga ut balkongen med en ”typ” loftgång runt huset. Därför har även trappan fått sällskap av en plint (det sticker upp en liten balksko på en av bilderna nedan). Det projektet är dock en helt annan framtida historia. Ju mer vi fått saker färdigt har det kännts det kul att snygga till och nosa lite på hur det kommer att se ut när det är klart. Det blev därför inköp av växter för några av planteringarna i stödmuren. Vi grävde dessutom ner den lilla dammen som ska ta emot vattenmassorna från Niagarafallet. Växter, lite vatten som låter, stenar och belysning, ..... det kommer att bli fantastiskt.
Lite växter på plats
Landningsplats för Niagarafallet
Trappa, gjuten mur och plint
Friggans takavvattning till markavloppet
El till friggebod och till vattenfall
SNART DAGS FÖR PLATTLÄGGNING
Äntligen uppe på nivån för uteplatsen. Det ska visserligen läggas en murstensrad till på höjden, men den kommer dit efter att plattorna är på plats. Trappan når nu ända upp, 17 steg totalt (inte ”de 70 stegen” även om det kan kännas lite religiöst att komma ända upp). Jag har även börjat lägga stenmjöl för markstenen. Allting verkar lira i höjd, översta trappsteget, gamla plattorna vid husknuten och sedan en lagom lutning utåt och bort från hus och garage. Kunde inte låta bli att prova vattenfallet också. Det är infällt i muren. Dimensionerna passar som hand i handske med storleken på en mursten, dvs 10x30 cm. Man kapar bara en sten på längden (vattenfallet är bara ca 5 cm djupt) så att murkonstruktionen vilar på stenen och inte på vattenfallet. Det behövs et par stenkilar också för att fixera det hela. Hela konstruktionen är inte helt färdig, det ska läggas lite dammduk och sen ska den dekoreras med mer stenar. Jag återkommer med mer bilder senare.
Niagarafallet infällt i muren
17 steg klart!
Stenmjölet kommer smygande
Uppe på nivå för plattläggning
Åsså den vanliga vyn...
MARKSTEN PÅ UTEPLATSEN
Markstenen för uteplatsen börjar komma på plats. Alla hela stenar ligger där och ca hälften av de stenar som måste kapas i kanterna är kapade. Man får ett bra helhetsintryck även om det fattas några småbitar. Jag har även återlagt delar av de gamla plattorna som kommer från infarten. De absolut sista trappstegen är också på plats, dvs ett enda steg till garage resp till friggebod. Jag ska fylla skarvarna med flexifog så just nu är de bara halvfyllda med fogsand, dels för att hålla dem på plats men även för att det räcker med ca 2 cm djup för flexifogen. Flexifogen lär ändå inte torka till 5 cm djup och å så sparar jag lite stålar. Gången från uteplatsen, som går ner längs sluttningen och ner till nästa etage, har nu fått din form. Snart kommer det plattor även där.
Blir vackert sitta i solnedgången
Så går det till
Grått med inslag av rödmix
Saknas bara lite Megatäck
Gången blir som en serpentinväg
DETALJER MOT SLUTET
Det börjar lida mot slutet och det mesta av bygget är klart. Tänkte denna gång mest visa lite detaljer på uteplats, marksten, gång och trappa. Markstenen är fogad med flexifog. Det återstår att limma Megatäck:en men annars är uteplats inklusive gång klar. Annat som återstår är kantsten runt friggebod, vattenfallet och återställning av gräsmatta. Gräsmattan får vi se om vi hinner (orkar ...) i höst.
Serpentinväg
Gången ansluter till uteplats
Trappan går ner bakom kanten...
...och här är bakom kanten
En stenrad plus Megatäck ovan mark
ETT LJUS I TUNNELN
Ett ljus i mörkret (eller i tunneln?). All belysning är nu installerad. I.o.m att kabeln är förlagd och transformatorn var på plats från förra projektet, var det i princip en baggis att fixa detta. Lite justering och val av ljusriktning kan det bli. Jag har fällt in Stellar Warm i gången (totalt 5 st om jag räknar de 2 jag lade i förra projektet) och i muren har jag satt 2 fish-eye och 2 scope.
Markering gång och ljuspunkter i mur
Scope för att skapa siluett av växten
Siluetten syns tydligare ju mörkare
Å i annan vinkel
Vanliga vyn men i mörker
GRÄSMATTA
Från start hade vi i planen att lägga ny gräsmatta, men det var inte bestämt att det skulle ske nu i höst. Under allt arbete med gräsmattan kör man sönder gräsmattan och man dödar en del gräs under alla jordhögar. Dessutom med denna underbara sommar och höst med allt regnande så trampar man upp en hel del av annan gräsmatta pga transport av jord och sten mm med skottkärra. Vi valde att köpa gräsmatta på rulle och det var ett ganska snabbt arbete. Förarbetet är ungefär detsamma som att s: ta bort gammal jord (mha bl.a jordfräs), skyffla på ny anläggningsjord och utjämna/välta. När väl den nya gräsmattan kommer är detsedan en baggis att lägga. Vi har dock inte fyrkantiga ytor så det blev en del skärande, men när den väl var på plats var det magiskt. Allt ser snyggt och rent ut, som om man bara hade skakat mattan.... Dessutom ser hela muren mycket bättre ut.
Preparerat för gräsleverans
Jämnt och snyggt i nivå
Hokus pokus
Förvandlingen är total
Bara att slå sig ner
DETALJER
När man tittar på slutresultatet på en vanlig bild ser man en helhet som ser bra ut, men det finns en hel del detaljer som man måste lägga en del tankearbete och jobb med. Vi höjde marknivån invid friggeboden för att komma i nivå med uteplats och satte en stödmur, en stenlagd gång för att ansluta mellan de olika markplanen i trädgården för att underlätta för gräsklippare, barnvagn etc, trappsteg till vedbod och garage nedsänkta i stenläggningen och till sist trappan. Trappan i sig är ett relativt lätt arbete, men att få den i rätta nivåer uppe och nere och att lira mot muren som lutar inåt för varje varv – kul utmaning.
Höjd marknivå och stödmur
Serpentingång
Nedsänkta trappsteg
Hög trappa
Lutning och ändå rak mot trappa
VATTENFALL
Vattenfallet har varit det som blivit klart sist. Det är lite av pricken över i:t. Jag har visat lite bilder och berättat tidigare, men nu kommer det lite detaljer och även slutligt utseende. Själva fallet är inbyggt i muren och ersätter rakt av en mursten, eller snarare en halv mursten. Måtten utåt motsvarar en sten, men bakom finns det en sten kapad på längden. På så sätt kan man bygga i princip som vanligt. Man får göra lite hål för vatten och el. Själva platsen där vattnet faller byggde jag med vanlig sten, och sådant hade jag gott om efter grävandet, så att det blev sluttande ner mot baljan. Jag har sedan klätt det med en skyddsfilt och en dammduk som limmats mot muren. Därefter var det bara att dekorera.Forts följer....
En kapad sten innanför fallet
Å så vatten o el
Grundat med gråsten
Duken på plats
Å så dekoration
VATTENFALLET FORTS.
För att underlätta service och för att enkelt kunna plocka upp vattenpumpen på vintern har jag byggt ett litet servicehus i lättbetong. Huset sitter under stenläggningen på uteplatsen och har ett lock som har fällts in med stenar. Det är gjort av durkplåt (aluminium avsett för båtar), två bågar för handtag av rostfri helgängad stav, några markstenar limmade på plåten och flexifog. Vatten och el går via detta lilla servicehus. Fallet har dekorerats med en mix av vanliga gråsten från trädgården och svarta resp vita dekorstenar.
Luckan till servicehuset infällt
El och vatten
Dekorerat och klart
Niagara, vilken kraft
Mix med växtlighet
DAGS ATT BÖRJA SUMMERING
Ja, så var det faktiskt dags att summera. Det blir en kavalkad av bilder på färdigt resultat. Lite ”lessons learned” för ett sånt här projekt är att planera så mycket som möjligt. Det tillkommer alltid något man inte tänkt på, vilket är lite av tjusningen, men bäst att minimera. Logistiken med grävningen är bra att tänka på; hur mycket ska återanvändas, var lägger man lämpligen all jord etc. Bra också om man kan engagera familj och vänner, det är många ton att hantera. Även lite hjälp känns som stor hjälp, tack! Grovat räknat har projektet omfattat 21 ton mursten, 42 ton kross och stenmjöl, 6 ton anläggningsjord, nästan 2 ton gräsmatta på rulle och ca 25 ton ton uppgrävd jord som mha skottkärra och skyffel jag fått återställa och använda på andra ställen på tomten, dvs nästan 100 ton material. Behövs inget gym-kort ;-)
Cykelbaneperspektivet
Planeringsperspektivet
Helhetsperspektivet, dvs gjort 2012
Fågelperspektivet
Niagaraperspektivet
BY NIGHT
Summeringen fortsätten med kvälls- och mörkerbilder. I höst och vinter hade det inte varit samma sak utan belysning, det ger det hela lite extra. Nu har dessutom belysningen från vattenfallet tillkommit. Det kommer bara att lysa när vattenfallet är igång och det får bli en veckotimer och regelering av flödet ungefär som vattendomstolen.
Många ljuspunkter
Vattenfallet som en lysande brevlåda
Projektperspektivet igen
Vattenfall med belysning
Å i lite annan vinkel
MISSION ACCOMPLISHED
Det här absolut sista inlägget, dvs nu sätter jag status till ”Efter projektet”. Hmm en sådan status får en snarare att tänka på att det här är en uppföljning en viss tid efter avslutat projekt. I mitt fall har jag jobbat ända fram till nu, ända in i kaklet, så det är mer status ”Klart” eller kanske ”Äntligen”. Hur som helst har det varit skoj. Bra support och tips vid behov från Stenbolaget, många glada tillrop från cykelbanan intill (jag har lärt mig de flesta rutiner för hundrastare och motionärer) och support från familj och vänner. Sista bilderna är från samma vinkel och perspektiv och visar: före-idé-färdig i dagsljus resp mörker. Tack för mig!
Före
Idé
Klart dagsljus
Klart mörker