Stengolv och massor av blommor
Allting började med...
Stopp i avloppet! Vad gör vi nu? Ringde VVS-firman och snart var de på plats och filmade avloppsledningarna, och det visade sig att våra fina och välväxta Aspar hade börjat kalasa på avloppsvatten. Asprötter hade växt in i avloppsrören! Snabbt beslut, ringde Trädfällarna och dessa dök upp med motorsågar och en massa Eco-plugg för att slippa en invasion av Asp-skott i hela gräsmattan. Tyvärr hade nog Eco-pluggarna passerat Bäst Före-datum för gräsmattan blev totalt invaderad med hundratals mini-Aspar… Suck! För att bli av med Asparna för gott behövde gräsmattan grävas upp. Ringde mannen med grävmaskin, han kom och förvandlade gräsmattan till en jordhög och alla uppgrävda Asp-rötter blev en stor vårbrasa. Jaha, vad gör vi med jordhögen? Lägga ny gräsmatta eller fixa till den där härliga platsen med fina stengångar och massor av blommor som jag drömt om ett tag? Valet var enkelt, självklart satte vi igång och förverkligade drömmen!
Planerna tar form
Ytan jag ska förvandla från jordhög till blomsterhav är på ca 100 kvm. Jag brukar alltid rita mina idéer på papper, men för att få en bättre 3D känsla av planerna bestämde jag mig för att testa SketchUp. Det var lite klurigt att komma igång, men efter en stund gick det hur bra som helst och det var jätteroligt! Rekommenderas varmt, och det finns en gratisversion som funkar alldeles utmärkt. När jag hade skissat klart var det dags att beställa sten och jag ägnade många timmar åt att jämföra priser mellan olika leverantörer. Till slut valde jag Stenbolaget eftersom deras totalpris på leveransen var bäst. Många andra leverantörer lockade med billigt kvadratmeterpris på själva stenen, men tog hutlöst betalt för frakten. Jag beställde på webben och några dagar senare ringde chauffören för att bestämma tid för leverans. Då vi har en ganska lång och smal uppfart till vårt hus var jag inte riktigt säker på om lastbilen skulle kunna ställa av pallarna med sten där jag ville ha dem. Detta problem löstes dock galant då Stenbolagets lastbil var utrustad med en liten truck som kom fram nästan överallt och pallarna kunde placeras där jag ville ha dem. Detta besparade mig många timmars arbete med att flytta sten. Jag valde marksten Troja då jag tycker den är jättefin och dessutom har tidigare ägare lagt den på en dela andra ställen i trädgården.
Underarbete och mycket ny kunskap
Grävaren fick jobba igen och grävde snabbt bort ca 30 cm av matjorden där gångar och uteplats ska vara. Därefter la vi ut markduk för att hindra bärlagret från att pressas ned i leran. Även då bärlagret skulle läggas ut kom grävaren bra till pass, denna typ av material är nämligen ganska jobbig att skyffla i en skottkärra för hand. Nu gick det dock väldigt snabbt och det var snart dags för att åka och hyra en markvibrator för att göra underlaget riktigt stabilt. Ett tips jag fick av uthyraren var att försöka få rätt fall redan på bärlagret för när det väl är packat är det svårt att ändra. Tipset följdes och det var tur för det visade sig stämma att bärlagret blev hårt som betong när det hade vibrerats (vilket jag märkte då jag i sista stund ville göra en ändring och var tvungen att gräva bort lite av det packade bärlagret. Svettigt!) När bärlagret var riktigt hårt packat la vi på ett lager med stenmjöl som också packades riktigt hårt. Nu skulle underlaget dras av så att vi fick rätt fall, och det var lite klurigt eftersom jag har gjort flera gångar som ska mötas. Vi hade dock hjälp av mina föräldrar som är duktiga på att lägga sen, så det gick till slut. Kunskapsförmedling mellan generationerna är alltid bra. Äntligen var det dags att börja lägga sten och eftersom underlaget nu var perfekt gick det jättefort. Det som tog lite tid var att kapa en del stenar på mitten för att få till läggningen i förband. Det hade varit jättebra om det hade funnits halvstenar (21x10,5 cm) att köpa.
Blommor, blommor och lite till...
Nu var all sten lagd och det var dags att börja bygga rabatterna där jag ska plantera massor av blommor. Ramarna snickrades, målades svarta och fylldes med en del av matjorden som hade grävts upp för att göra gångarna. För att växterna skulle trivas extra bra tillsattes en massa kogödsel. Nu var allt klart för sådd och plantering! Jag gillar Dahlior och har under årens lopp samlat på mig en många Dahlia-knölar som övervintrar i lådor i garaget. Lådorna bars upp och vi planterade 75 knölar i en del av de nya rabatterna. Det kommer blomma fantastiskt i slutet på sommaren! Jag sådde även luktärter invid den nya uteplatsen för att kunna sitta där i sommar och njuta av den härliga doften. Då min man Richard är mer intresserad av växter som går att äta än blommor så planterade jag några buskar Bärhäggmispel som i juli/aug ger fantastiskt goda bär. Denna buske kallas även för Saskatoon och växer naturligt på prärien i norra USA och Kanada, vars indianstammar i hundratals år använt bären som delikatess, vitamin- och mineraltillskott och som naturläkemedel. Saskatoonbär kallas även för trädblåbär eller blåbärsmispel. Buskarna blir ca 2 meter höga och om några år kommer vi kunna skörda massor av nyttiga och goda bär.
Verkligheten överträffar drömmen!
Sommaren går och det växer så det knakar i rabatterna, och det blir många fikastunder på den nya uteplatsen. Tänk att detta bara var en vanlig, tråkig bit gräsmatta och nu så kan jag sitta i min lilla hemliga vrå, omsluten av blommor och blomsterdoft. Jag är verkligen nöjd med hur allting blev!