Stenkul uteplats
Förutsättningar
En nyanlagd uteplats med klassiska betongplattor och utanför den en plätt med utrullad gräsmatta. Rakt och kantigt utan liv. Läge att göra en insats.
Nya linjer
Några syrenträd i en rabatt skapar en ny linje och avgränsar den kommande uteplatsen. För att ytterligare bryta mot de räta linjerna kommer uteplatsens kant mot gräsmattan att gå i en kurva. Klematis och murgröna klär staketet och skapar höjd. Dags att ta bort de befintliga plattorna och överflödigt gräs.
Stenval
Nu kan projektet sägas ha startat. De gamla plattorna i betong ska ersättas med något roligare. Först hade vi tänkt oss oregelbunden skiffer men när Stenbolaget hade kampanjpris på skuren regelbunden kinesisk skiffer slog vi till. Svart eller grå? Nja, den svarta är nog lagom grå. Måtten är 30 x 60 cm och tjockleken 2-4 cm. 120 plattor borde räcka.
Inramning
Efter utgrävning har den nya uteplatsen tagit form. Gräs och jord är borttaget och den tidigare sättsanden har krattats ut så att marken är hyfsat jämn. Innan underarbetet tar fart så ska kantsten sättas. De tidigare betongplattorna återanvänds och ställs på tvären som en kant mot rabatter på sidorna. Kanterna riktas med snören och har ungefär den lutning från huset som stenläggningen kommer att få. Jordfuktad betong, dvs sand med lite cement ska få kantstenen att sitta ordentligt. Kanten mot gräsmattan får bli en senare lösning.
Markduk
För att hålla underjordiska växande gäster borta täcks hela utgrävningen med markduk. Metervara och tilltagen så att den ska räcka hela vägen upp mot kantstenen. Även kanten mellan rabatten och gräsmattan bekläds.Lösvikt
Nu är det dags att lägga på några lass med grus. Ett lager bergkross som packas hårt och över det ett tunnare lager stenmjöl att sätta plattorna i. Allt köps på lösvikt hos Stenbolaget. 4 ton fördelat på ett antal släp som kördes fram och tillbaka för ny lastning. Personalen fick lite att göra. Passade också på att få lite tips och råd på vägen.
Hårt och jämt
Berkrossen transporteras sista biten med skottkärra och fördelas jämt över hela ytan. Med vattenpass kontrolleras att det finns lutning för avrinning från huset. När tillräckligt är på plats packas det med en hyrd markvibrator. Snabbt och smidigt. Lutningen kontrolleras. Sedan på med stenmjölet för att packa även det lite lätt innan markvibratorn återlämnas. Kontrollmätning igen, det ska luta från både husvägg och rabattkant. Det får inte bli några vattensamlingar mitt på.
Äntligen
Äntligen dags att lägga första stenplattan på plats. Översta skiktet stenmjöl ruggas upp med kratta för att göra det lättare att få stenen att ligga fint. Stenen är naturligt ojämn och det blir upprepade lyft och justeringar med stenmjöl för att få rätt passning. Vid varje nytt försök bankas stenen ner med gummiklubba. Plattorna läggs från fasaden i ett mönster omlott. En remsa på några centimeter lämnas mellan fasad och första raden plattor. I övrigt läggs de med en ungefärlig fogbredd på 5 mm.
Ett kap
Skifferplattorna är regelbundna i måtten 30 x 60 cm men har en ojämn yta och varierar mellan 2-4 cm i tjocklek. De kapas relativt lätt med en enkel handhållen vinkelkap med diamantklinga. Ett ihopsnickrat kapbord håller stenen fint på plats. Med tanke på allt stendamm så kapas stenarna med fördel i skogen bakom tomten.
Gräslig kant
Att få plattorna på plats visade sig vara tidsödande och ansträngande. Nu har det i alla fall avancerat så långt att det är dags att göra klart kanten mot gräsmattan. Denna sida av uteplatsen kommer att gå i en krökt båge. Samma kantsten som tidigare kommer att användas - de återvunna betongplattorna men kantens ovansida kommer att ligga i samma nivå som stenplattorna samt den angränsande gräsmattan. Ett nytt dike grävs och plattorna ställs på kant och fixeras med jordfuktad betong. När kanten är på plats och i rätt nivå fylls diket igen med bergkross och stenmjöl och plattas till. Nu kan de sista plattorna läggas och i kröken blir det pussel och finkapning för att få en snygg och hållbar kurva. Det visade sig att kanten hamnar något lägre än plattorna men hellre det än att den sticker upp. Det går alltid att hitta på något i efterhand om man vill förhöja kanten. Den fyller hur som helst sin funktion.
Fogning
Efter en välbehövlig paus från bankande i plattor är det hög tid att avsluta arbetet innan sommaren helt övergått i höst. Det är dags att göra något åt fogarna och valet har fallit på flexibel hårdfog från Stenbolaget. Under den relativt korta tid som gått sedan sista plattan kom på plats har det redan börjat växa rader ogräs i miniatyr och en hel del björkfrö har letat sig ner i springorna. Vitsen med flexibel hårdfog är att slippa detta framöver. Den ska även hålla myror borta vilket låter lovande med tanke på hur mycket myror det bodde under den tidigare stenläggningen. För att ge ordentligt djup åt hårdfogen rensades och tömdes alla fogar på ogräs, skräp och överflödigt stenmjöl med hjälp av en mejsel och en byggdammsugare. När hela plattläggningen var torr och rengjord ströddes hårdfogen ut. Så länge den är torr ser den ut och beter sig som vilken fin sand som helst. Efter att sanden sopats ut återtogs arbetet med mejseln, den här gången för att systematiskt trycka ner sanden ordentligt i fogarna så att alla hålrum elimineras. Mellan 1-2 säckar gick åt och efter att arbetet var klart var mejseln ingen mejsel längre utan en syl. Avslutningsvis borstades överflödig sand bort. I brist på lövblåsare för att få bort det sista dammet från stenytan användes byggdammsugaren igen. Efter det vattnades hela ytan försiktigt tre gånger enligt instruktion. Sen är det bara att vänta på att fogen ska stelna och hoppas att inte höstdimman är för tung och ställer till det för härdningen.
Klart
Arbetet med uteplatsen är nu klart för den här gången. Men det finns mer att göra nästa år för att piffa upp och förbättra rumskänslan. Växtligheten kan få mer utrymme, särskilt på sidorna. En markis kan monteras för att skydda mot sol och lättare regn. Eventuellt kan kantstenen i betong byggas på eller kläs i något lämpligt material. Gräsmattan ska justeras och byggas upp något så att den ansluter fint mot plattorna. Kanske en pergola eller något för växter att klättra i? Några reflektioner när arbetet är avslutat:
- Det har tagit tid och kraft att bygga uteplatsen, men det hade jag räknat med. Dock var arbetsinsatsen att lägga, justera, banka på, och åter justera plattorna något jag underskattat.
- Att hyra en markvibrator över en dag gjorde packningen av underlaget både enkelt och roligt, mycket bättre än att slita med någon hemmasnickrad metod.
- Vid flera tillfällen har jag bollat idéer och arbetsmetoder med personalen på Stenbolaget. Tacksamt när man gör något första gången.
- Jag blev rekommenderad att lägga plattorna med 3mm fog. I praktiken blev det kanske 3-6mm. Hade jag fått göra om det hade jag valt att lägga 6-10mm. Jag ser bara fördelar i en större fog då det underlättar i alla moment från läggandet och justerandet av plattor till avslutande fogning.
- Att bryta räta vinklar och raka linjer gav önskad effekt och ger ett harmoniskt intryck åt trädgården.
- Den gamla sanningen ”det kan bli för litet men aldrig för stort” gäller som vanligt. Framtiden får utvisa om vi tagit i tillräckligt.
- Jag hade tidigt idéer om att gjuta plattor istället för att lägga dem i stenmjöl. Vad som är bäst vet jag inte och inte heller vilket som är svårast eller mest krävande. Det finns bara ett sätt att ta reda på det: Nästa projekt blir en gjuten stenläggning, det är gjutet i sten!