Her finner du svar på de vanligste spørsmålene. For ytterligere spørsmål er det alltid greit å kontakte en av våre butikker eller kundeservice.
Leveransfrågor
Det är viktigt att du kontrollerar leveransen så fort som möjligt och meddelar Stenbolaget via telefon på 08-503 350 00 snarast. Dock senast sju dagar efter leverans. Kontrollera helst godset tillsammans med chauffören i samband med leverans så gör de en notering ifall någon skulle vara trasigt eller fel.
En full pall med marksten väger ca 1200 kg. Vissa pallar med t.ex. granitkantsten kan väga så mycket som 1500 kg.
Stenbolaget levererar mellan klockan 06:00-21:00. Under högsäsong april-september arbetar våra chaufförer intensivt för att hinna med att leverera alla beställningar, det kan därför vara svårt att ange en tid när just din leverans sker.
Du bör titta efter följande: Skador på förpackningar och emballage, att rätt mängd har levererats och att rätt produkter har levererats. Stäm noga av leveransen mot ditt kvitto och kolla att färg, storlek, antal mm stämmer överens.
Vi rekommenderar att du kontrollerar godset direkt vid leverans tillsammans med chauffören. Skulle ett fel upptäckas senare, dock senast 7 dagar efter leverans, kontakta Stenbolaget på kundservice@stenbolaget.se eller tel: 08-50335000
I våra fraktpriser ingår lossning vid tomtgräns. I de flesta fall lossas materialet med palldragare eller påhängstruck. Kontakta oss om leverans med kranbil önskas så tar vi fram ett pris på detta.
Produkter som finns i lager på vårt centrallager levereras normalt inom 3-9 dagar.
Detta bör du tänka på när du beställer leverans från oss på Stenbolaget: Kontrollera att vägen är godkänd för tung trafik (BK2), att lastbilen kan passera eventuella viadukter och broar, tillstånd för privata vägar och allmänningar mm, eventuella branta backar, att lossningsplatsen är plan, om telefon och elledningar som kan vara i vägen vid lossning samt träd och buskar som kan vara i vägen (lastbilarna kräver en bredd på 2,6 m och höjd på upp till 4,5 m). Tveka inte att kontakta Stenbolaget om du har frågor eller är osäker på något som hör leveranser till.
Vi levererar med stora lastbilar med släp (24 meter) vilket gör att det kan vara svårt att komma in på trånga gator. De flesta av våra leveranser lastas av med truck. Denna behöver en bredd på 3 meter för att komma fram.
Kontakta oss på 08-50335000 eller maila oss på kundservice@stenbolaget.se så hjälper vi dig.
Självklart går det att hämta själv på något av våra lager. När du beställer här på vår websida kan du enkelt välja i kassan om du vill ha dina varor utkörda eller hämta själv på vårt huvudlager. Du kan även se lagersaldo i övriga butiker om du hellre vill åka förbi och köpa dina produkter där.
Utegolv
Med några få undantag är alla markstenar i betong som är minst 50 mm tjocka körbara för personbil. När det gäller större plattor krävs det ibland att de är minst 60 mm tjocka.
En fiberduk läggs alltid i botten för att skilja av befintligt underlag mot dom fyllnadsmassor du sen skall packa. Fortsätt sedan med ett lager med stenkross/bergskross 0-32 (0-16 fungerar vid ytor som inte ska trafikeras). Lägg ca 10 cm på gångar och uteplatser och 20 cm för uppfarter. Ytan packas sedan ordentligt med en markvibrator. Efteråt läggs ett 2-3 cm tjockt lager med stenmjöl 0-4 alternativt Stenflis 2-6 för att jämna av ytan. Sist men inte minst lägger man den sten man har valt. Så för en uteplats krävs det att man gräver ut ca 13 cm + stenens tjocklek och för en uppfart ytterligare 10 cm. Ta gärna hjälp av vår guide: Lägga Marksten i 5 Enkla Steg.
Stenbolagets bästa tips är att använda flexibel hårdfog. Det är en fog som härdar och gör att ogräs och myror inte kan tränga igenom. Denna finns i två olika färger och är väl anpassad för både marksten och plattor.
När den sten är tumlad, eller trumlad som det ibland felaktigt kallas, har stenen kastats runt i en stor tumlare för att få fram mjukare kanter och ge ett mer rustikt, slitet intryck. En tumlad betongsten för både mark, kantinramning och mur ger en levande yta där varje sten sällan är en annan lik.
Vanligast är att man använder en vinkelslip, rondellkap eller motorkap med sten- eller diamantklinga. Man kan även klippa sina marksten och mindre betongplattor med en stenkap.
Vi rekommenderar starkt att ha en kantsten till din markläggning eftersom det är den som kommer hålla ihop hela läggningen. Har man ingen kantsten är risken stor att framförallt de yttersta plattorna kan glida isär. En granitkantsten höjer värdet på ytan och trädgården avsevärt.
Absolut, det blir vanligare och vanligare att man blandar olika stensorter, och granit är bland det slitstarkaste materialet du kan välja som kantsten. Snyggt, hållbart och ett mycket exklusivare val för din trädgård.
Normalt får man räkna med cirka 10-15 % spill när man lägger oregelbundet skiffer, men det kan både bli mer eller mindre. Det beror bland annat på hur stora fogar man jobbar med och därmed hur många bitar som måste delas eller kasseras.
Våra Granithällar som är 20 och 30 mm tjocka är för tunna för att läggas i stenflis på en uppfart på samma sätt som man gör med en tumlad marksten. Däremot går det bra att sätta granithällar och skiffer på en uppfart om man har en gjuten betongplatta under. Dessa monteras då i fix lämpat för just natursten. Det finns självklart även körbara granitplattor som kan läggas i stenflis. Dessa är 60, 80 och 100 mm tjocka. Helt anpassade för olika tyngder och belastning på exepelvis uppfart och annan körbar yta.
Ja, alla granithällar från Stenbolaget är frosttåliga och klara vårt klimat utomordentligt.
De flesta markstenar och betongplattor har en fris, även kallad distans som gör att plattorna per automatik får en fogbredd på 3 mm. Granit- och skifferhällar bör läggas med en fog på minst 3 mm. Till detta kan man nyttja kakelkryss och annan distans till hjälp.
Markvibrator behövs för att packa stenkross, järnrör, träreglar eller liknande redskap för att få till ett bra fall på ytan och för att kunna dra av sättbädden. Till sist behövs en vinkelslip eller stenklipp för att kapa dina markstenar och plattor. Läs mer om detta i vår Markstensguide: Lägga marksten i 5 enkla steg.
Det är med största sannolikhet kalkavlagringar. Detta är något som ofta uppstår i en betongsten och är en del av betongens härdningsprocess. Kalkutfällningar brukar som regel slitas bort efter cirka ett år.
Man bör inte använda tösalt på betong eller naturstensprodukter, att sanda är att föredra.
Murar
De flesta stödmurar går att bygga upp till en meters höjd utan att använda geonät eller andra extra förankringar. Stödmur Waxholm, Muskö, Mursten Gripsholm och Solliden går att bygga upp till 1 m höjd utan geonät om murarna byggs med ett bakåtlut. För högre konstruktioner monteras geonät som förankrar din mur i massorna bakom och möjliggör att en högre konstruktion kan byggas. Läs mer om varje specifik mur på dess produktsida eller kontakta oss för mer information gällande din önskade murhöjd.
Waxholm är en stödmur som kan byggas både lodrät och med bakåtlutning. Den går att bygga upp till 60 cm utan geonät, med en lodrät montering, 1 meter utan nät om muren är lutande och bra mycket högre än så med geonätsförankring. Stödmur Muskö är ett robustare murblock som ger en gedigen konstruktion och klarar höga tryck vid montering av geonät, med lutande konstruktion och vid fyllnad av varje murblocks hålrum i murstenen. Det främsta som skiljer dessa murar åt är designen på murblocket i form av fasning runt om och storlek på själva stenen.
Vanligast är att man använder en tillräckligt stor motorkap med en sten- eller diamantklinga. Det finns även stenklippar lämpade för ändamålet. Men vi rekommenderar motorkap eller rondellkap för bästa presicion.
De flesta av våra stödmurar går att svänga utan problem då murblocken ofta är kilformade. Till några produkter finns även speciella stenar för att göra kraftigare svängar samt hörnstenar för 90-gradershörn. Se din önskade murs produktserie och skapa din unika trädgårdsmur och form.
Generellt gäller att man ska gräva ut lika mycket bakom muren som det är högt samtidigt som tio procent av murens höjd ska vara under mark. Närmast bakom stödmuren bör det finnas ett skikt av ca 15-20 cm med Makadam 8-16 för dränering. Bakom understa stenen läggs ett dräneringsrör för att leda undan vatten. Resterande utrymme bakom muren fylls upp och packas med stenkross 0-32 med hjälp av en lättare markvibrator.
Generellt gäller att man ska gräva ut lika mycket bakom muren som det är högt samtidigt som tio procent av murens höjd ska vara under mark. Närmast bakom stödmuren bör det finnas ett skikt av ca 15-20 cm med Makadam 8-16 för dränering. Bakom understa stenen läggs ett dräneringsrör för att leda undan vatten. Resterande utrymme bakom muren fylls upp och packas med stenkross 0-32 med hjälp av en lättare markvibrator.
Generellt behöver man inte använda murbruk eller betong för att fästa stenarna. Däremot kan det ibland vid vissa konstruktioner vara bra att använda betong för att gjuta en bottenplatta för att få till ett jämnt underlag att börja stapla stenarna på. Stenlim och låsplugg är det man generellt använder för att bygga en stödmur av betong.
Ett geonät är ett fiber- eller plastnät som fästs i en stödmur och som sedan spänns horisontellt in bakom muren. Fyllnadsmassorna håller sedan fast nätet och förankrar muren. Ett geonät används för att öka stabiliteten i en stödmur och därmed möjliggöra högre konstruktioner och mycket stabilare murar.
Inomhussten
Ja det kan man. En polerad sten suger dock inte åt sig vatten lika snabbt som en slipad eller Flammad & Borstad yta. Detta gör att det finns en större risk för att en vattenhinna blir liggandes på stenen och den kan därmed kan bli väldigt hal. Dom flesta av våra stenar för inomhusbruk har slipad, borstad, hyvlad eller naturyta. Och en granitkeramik är annars ett perfekt val vars olika ytor är väl anpassade för inomhusgolv.
Beroende på vilken sten och ytbehandling du har kan du behöva behandla stenen. I regel behöver du aldrig behandla en polerad sten. För behandling av slipade, naturytor och flammade stenar rekommenderar vi vårt Akemi-sortiment.
Fallande längder innebär att plattorna inte är sågade med ett fast längdmått, bredden är däremot alltid fast. Detta ger en mycket levande yta och ett golv som verkligen sticker ut. Det är vanligt att skiffergolv säljs i just fallande längder.
Det är viktigt att du använder fix och fog anpassad till natursten. Om du använder motsvarade produkter för kakel finns det stor risk att stenen missfärgas. Vårt Murexin-sortiment är anpassat för användning med natursten. Fråga oss om råd när du beställer ditt stengolv eller granitkeramik.
Ja, natursten leder värme bra och ger ett behagligt inomhusgolv.
Kalksten är en mjukare sten jämfört med t.ex. granit och skiffer. Om du vill lägga stenen på en yta som utsätts för mycket slitage (hall och badrum) så är det viktigt att du impregnerar den regelbundet i perioder om ca tre till sex månader.
Hur känslig stenen är beror på vilken sort det är och vilken behandling den har. Generellt är natursten ett relativt tåligt material jämfört med t.ex. trä. Det du bör tänka på är att impregnera stenen enligt anvisning och avlägsna sura ämnen som spills på stenen snarast. Visst slitage på en natursten bidrar till att skapa en fin patina.
Natursten är ett material som är brutet direkt ur berget och därefter tillsågat och behandlat. Eftersom det är ett naturmaterial så är varje platta unik till sitt utseende. Kakel och klinker är keramiska plattor som masstillverkas i fabrik.
Vid läggning av natursten används samma princip som vid läggning av kakel och klinker. Dock så kan naturstenens tjocklek variera med någon millimeter och det kan därför krävas lite mer justering för at få en jämn yta.
Eftersom natursten sågas ut från stora block av sten finns det en möjlighet att några plattor skiljer sig i mått jämfört med andra. Med anledning av detta bör man ha en fog på minst 2-3 mm för att väga upp eventuella skillnader. Även granitkeramik monteras med en fog på 2-3mm för bästa resultat.