4 saker att tänka på när du ska anlita en stensättare
Att anlita en hantverkare för att renovera om i trädgården ska vara en rolig process - det är ju starten på något som kommer att förvandla ett av hemmets absolut viktigaste rum - Det magiska uterummet!
Många projekt i trädgården går bra att pyssla med själv - men när det kommer till större markarbeten såsom stensättning, murbyggnation och att anlägga trädgårdstrappor kan det vara en stor fördel att anlita ett proffs för att säkerställa ett bra och hållbart resultat.
Nedan listar vi fyra områden du behöver tänka kring när du ska anlita en hantverkare inom markarbeten och stensättning!
1. Gör en enkel skiss och läs på om vilket material du behöver
Det första steget är att få ner din egen vision på papper i så stor omfattning det är möjligt. Hur stor är ytan på ett ungefär och bedömer du att mycket förarbete och grundarbete behöver göras? Dina uppskattningar är ett första steg mot ett lyckat resultat - när du väl har hittat en entreprenör så kommer de att behöva göra en professionell bedömning av projektet.
Ett hett tips från oss är att undersöka olika material - dess priser, åtgång samt hur de monteras. Oavsett om du är ute efter att bygga mur, anlägga en uppfart eller göra om en trädgårdsyta så är det bra att jämföra olika prisbilder samt hur det generellt går till när den produkt du är ute efter monteras. På Stenbolaget.se hittar du Sveriges bredaste sortiment när det kommer till olika produkter samt en mängd olika guider där du kan få en uppfattning om vilket förarbete som krävs, samt vilka verktyg som behövs.
Detta är bra att ha koll på när du sedan ska få en offert och förklara ditt projekt för din hantverkare.
2. Gör din research och jämför olika prisbilder
När du väl börjar leta efter entreprenörer (m.a.o. hantverkare) så gäller det att göra lite research! Stensättarbranchsen är bredare än vad man kan tro. Försök att leta referenser på de kandidater du hittar - be om referensbilder och tidigare projekt. Går det att få tag på omdömen från tidigare kunder är det också jättebra. Om det verkar som att entreprenörens tidigare hantverk går i linje med det du har framför dig så har du hittat en bra kandidat till jobbet! På Stenbolaget har vi givetvis en mängd entreprenörer i branschen som vi känner sedan länge. Dessa är ofta på lokal nivå i samröre med våra butiker. Kontakta oss gärna för tips, men det är inte alltid att de entreprenörerna finns tillgängliga för projekt som är inplanerade inom en kortare tidshorisont.
Försök att hitta några olika kandidater och be om offert! Det är bra för att kunna bredda dina alternativ, men också för att få en uppfattning om hur olika prismodeller fungerar. Till att börja med, är det fast eller rörligt pris? Kontrollera vad som ingår i form av material, resor, städning och maskinanvändning. Inom markanläggning är det ofta förarbetet och schaktning som är det mest tidskrävande. För att undvika fallgropar kan det vara bra att ha koll på entreprenörens uppskattning i de olika delarna av arbetet i form av tid, resurser och kostnad.
I övrigt finns det ett par hygienfaktorer som är viktiga när du anlitar en hantverkare. Se efter att företaget är momsregistrerat och att det är aktivt. Det kan även vara bra att säkerställa att företaget inte förekommer i flertalet tvistemål, du vill inte riskera att din hantverkare går i konkurs under projektets gång.
3. Skriv avtal - betala i efterskott!
Till att börja med - anlita vitt! Det här är ett arbete som ska hålla i årtionden och är en investering sett till att det höjer värdet på din fastighet. Du vill se till att den du anlitar är försäkrad samt att du vill ha din trygghet i form av konsumenträtt vid en eventuell reklamation - detta blir svårt utan ett kvitto.
Utöver detta är det också bra att få ett skriftligt avtal som är så tydligt som möjligt för att undvika missuppfattningar och oförutsedda kostnader. Det är både vanligt och troligt att hantverkaren kommer att behöva göra något mer än det som finns avtalat men det är lättare att komma överens om tillägg när avtalet är tydligt från början.
Se även till att ha en betalningsplan där du betalar entreprenören i efterskott, för din egen trygghets skull. Det kan hända att en hantverkare menar på att de behöver en inbetalning för att kunna köpa in materialet till arbetet. Det är inte nödvändigtvis ett helt orimligt argument. Kom ihåg att du alltid har möjlighet att köpa materialet på egen hand om du tycker att det känns bättre.
4. Det här kan du göra själv!
Ofta är det bra med erfarenhet och rätt utrustning till denna typ av arbeten då det ofta är ett tungt jobb som utförs. Det gäller ännu mer när det kommer till murbyggen och anläggning av stentrappor då det kräver lite specialistkunskap. Det mesta av det vi säljer på Stenbolaget GÅR dock att montera själv från ax till limpa med lite driv och hunger!
Majoriteten av arbetet är som tidigare nämnt schakt och förarbetet som behövs vid de flesta stora stenprojekt i olika grader. Detta är också den viktigaste delen - även om packat lösmaterial och dräneringsgrus som ligger bakom den färdiga stenytan inte syns så är det detta som avgör hur hållbar ditt projekt blir i längden. Vid markstensläggning är själva läggningen och fogning av stenytan relativt enkelt och är något som de flesta klarar av! Kolla gärna med din entreprenör - eller få rådgivning av oss - om hur processen ser ut så kan du avgöra själv vad du behöver hjälp med.
Känner du att du vill veta mer? Kontakta gärna oss för rådgivning eller läs vår guide av en professionell trädgårdsdesigner!