icon Till innehåll
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG - passa på att fynda sten med upp till 50% rabatt!
00
:
00
:
00
:
00
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG!
00
:
00
:
00
:
00
En trädgårdsdesigners bästa tips - Vi har träffat Jeanette Skålander!

En trädgårdsdesigners bästa tips - Vi har träffat Jeanette Skålander!

 

Jeanettes 3 snabba tips:

1. Ha inte bråttom!
Låt trädgården utvecklas i lagom takt. Det ska vara roligt och nya idéer kommer att dyka upp.

2. Tänk på helheten.
Plottra inte, utan håll dig till ett urval av material och växter. Prioritera plantering av träd då dessa tar lång tid på sig.

3. Investera i rådgivning

Om du har kört fast så kan en trädgårdsrådgivning vara ett bra sätt  att komma vidare till att förverkliga dina trädgårdsdrömmar!

 

Hej Jeanette! Berätta för oss vem du är?

Jeanette Skålander heter jag och är grundare på Njuta Trädgårdsdesign. Vi är utbildade trädgårdsarkitekter och trädgårdsdesigners. Vi är medlem i Svenska Trädgårdsdesigners, en fristående förening med syftet att verka för kvalitet, kompetensutveckling och yrkeskunskap. Sedan verksamhetens start 2005 har vi hjälpt hundratals kunder att få en lättskött, vacker och funktionell trädgård.

Ser du några tydliga stiltrender i dagens trädgårdar?
Vi spenderar mer tid hemma och trädgården är en självklar förlängning av den. Odling är en växande trend där vi gärna provar nya spännande sorter. Ett växthus står ofta högt på önskelistan liksom pool. Samtidigt är det viktigt att trädgården är vacker och framför allt lättskött. Natursten är alltid efterfrågat även om vi ser en trend med betongplattor i riktigt stora storlekar.

Vad skulle du säga är viktigt att tänka på innan man träffar en trädgårdsdesigner?
Våra kunder får en checklista innan vårt möte som tar upp frågor kring hur trädgården ska användas. Hur mycket tid vill ni lägga på skötseln? Vad saknas i trädgården idag? En tomtkarta är ett måste, kontakta kartavdelningen på din kommun om du inte redan har en. Det är också bra att man tänkt igenom budgetnivån.

Ett av dina tips är att tänka på helheten när man planerar sin nya trädgård. Vad tycker du är ett fint sätt hur man kombinerar olika material?

Viktigast är att välja material som passar ihop med både husets karaktär och stil. Ett modernt funkishus med stora, fyrkantiga ljusgrå betongplattor ger snygg helhet. Skapa intressanta blickfång genom att ta bort någon platta här och där för att fylla upp med låga växter, vacker sjösingel eller ett vattenblänk. Uteplatsen kan gärna ha en oregelbunden skiffer som bryter av linjerna. Kanter av cortenstål utmed planteringar och gräsmattan ger också en extra dimension. Glöm inte att belysning ger trädgården en extra dimension!

Vad rekommenderar du dina kunder att tänka på i forma av sten- och färgval?

Utgå från husets färgskala. Tegelhus i varma nyanser kommer till sin rätt med natursten, gärna med oregelbunden form. Tänk på att sten får en mörkare intensivare nyans när den är blöt (vilket den ofta är). Det kan bli riktigt läckert, eller alldeles för mörkt. Ett tips är att blöta ner stenen som du tittar på i butiken, viktigt också att titta på stenen i dagsljus. En marksten med tumlade kanter i gråmixade nyanser är neutralt och tidlöst. Ett utmärkt val för stora ytor, uppfart och gångar. Ta hjälp av proffsen i Stenbolagets butiker för att välja rätt tjocklek på stenen för användningsområdet.  

Vi ser att man allt oftare väljer vacker natursten till sin trädgård. När rekommenderar du dina kunder att välja natursten?
Ytor där hållbarhet är viktigt är natursten ett enkelt val. Den levande strukturen upplevs ombonad på uteplatser, den känns välkomnande vid entrén och framhäver växterna fint. En väl värd investering över tid. 

Vad skulle du säga till de som inte tror att de har en tillräcklig budget för att ta hjälp av en trädgårdsdesigner?

Att få hjälp med planeringen handlar om att ta fram en fungerande plan. En plan för trädgården hjälper till vid anläggning och dyrköpta misstag undviks.  Kostnaden för att ta fram en plan för trädgården är en liten peng i det stora sammanhanget.

Vi erbjuder olika nivåer på ritningar, från enkla skisser till mer detaljerat innehåll. Men alltid med fasta priser så att kunden vet från början vad det kommer kosta.

En välplanerad trädgård är lättskött, funktionell och vacker vilket i sig höjer värdet på fastigheten. Oavsett om kunden vill göra allt själv eller anlita en entreprenör är planen ett viktigt verktyg i processen.

Vanligaste uppdragen är nybyggda hus där trädgården består av grus och gräsmatta. De kan inte så mycket men vill ha en vacker och mysig utemiljö.

Det andra är familjen som köpt ett äldre hus med övervuxen, svårskött trädgård på köpet. De behöver ha en plan för hur trädgården kan anpassas efter deras behov och livssituation. Det kanske finns en pool på önskelistan, längtan efter växthus eller ett utekök i anslutning till sittplatsen.

Till sist Jeanette, vacker sten finns ju i många olika former och färger. Vilka är dina personliga stenfavoriter?
Granithällen är min absoluta favorit! Den passar i alla trädgårdar, tillsammans med klassiska växter som rosor och lavendel. Och lika bra till stramare växter som bambu, japanska lönnar och prydnadsgräs.

Föregånde artikel 4 saker att tänka på när du ska anlita en stensättare
Nästa artikel Inspireras av andras trädgårdar och uteplatser