LÄGG KLINKERGOLV STEG FÖR STEG
Att lägga klinker är ett kreativt jobb som i vissa fall och enklare ytor kan utföras på egen hand. Viktigt innan du sätter igång är dock att du har en god planering och kännedom om underlaget i ditt utrymme och rum. Även att du samlar på dig en god kunskap om de plattor samt den fästmassa du tänkt montera.
Det skiljer sig mycket i utförande mellan så väl golv som vägg, som våt- och torrutrymme. I exempelvis badrum och andra våtrum finns det särskilt höga krav på att förarbetet är utfört korrekt samt att man anlitat en hantverkare och plattsättare med just våtrumsbehörighet. Vi rekommenderar att alltid ta hjälp av en certifierad hantverkare vid våtrumsmontering!
I vår guide går vi igenom hur du ska tänka vid ett byte av ett enklare golv i ett torrt utrymme, samt de material och verktyg som behövs längs vägen.
Gå igenom de olika stegen och hitta smarta tips för hur du kan förvandla den enklare golvytan till ett strålande nytt golv av granitkeramik!
Bostadens mest välkomnande yta
Ett exempel på en golvyta som man i vissa fall kan byta själv är hallgolvet.
Hallen är husets och lägenhetens entré och mest välkomnande yta. Att öppna upp entrédörren till sitt hem skall kännas trevligt och att mötas utav ett vackert hallgolv är vardagslyx när det är som bäst.
I hallen drar vi av oss smutsiga skor, blöta regnjackor och får in en hel del sand och grus under den kalla och slaskiga vintersäsongen. Hallgolvet är en yta som förtjänar ett riktigt bra materialval!
Men hallen är inte bara en förvaringsyta, det är även det första man möts av och det första intrycket man får av ett hem.
Klinker men framförallt granitkeramik är ett extra bra val för just hallgolvet. Plattorna tål klart tuffare tag och är både reptålig och spilltåliga. Med tanke på den trafik av skor som sker i på hallgolvet så är det ett klokt val att nyttja ett material som har just dessa två egenskaper.
Med granitkeramik får du ett mer lättskött golv än vid många andra materialval!
I hallen möts vi sällan av utmaningar med fall eller liknande som vi direkt stöter på i badrum och våtutrymme. Fall kan ofta kräva mindre plattor, mosaik eller likvärdigt för att kunna följa golvets lutning mot golvbrunn.
I hallen kan du därför leka fritt med storleken och jobba med exakt det format du önskar.
Med en större platta skapar du rymd i hallen och får färre antal fogar över ditt golv. Ett mindre hallgov kan få hjälp av en mindre platta att upplevas större samt må bra av ljusa nyanser och färgval för att upplevas luftigare. Hallen öppnar upp för kreativitet och man kan leka fritt med både storlek, nyans och yta för att hitta rätt för sitt hem. Det viktiga är att man hittar en platta och ett format som känns tilltalande och som fallen en i smaken.
1. EN GOD PLANERING
En stor del i processen när man skall byta ut ett golv är att hitta rätt material, plattor och nyans för sitt nya golv! Ett bra tips är att beställa provplattor för att testa själv hemma. På detta sätt får du en bättre känsla för hur ditt framtida golv kommer att upplevas i olika ljusfall.
Innan du sätter igång med själva utförandet så är det bra att du planerat hur du ska lägga dina klinkerplattor. Hur många rader det kommer att gå åt samt var du behöver kapa och anpassa dina klinkerplattor. Försök att undvika för små bitar och helst inte kapa mindre än 1/3 av plattans minsta sida och att enbart kapa intill väggar och hinder. Vilken klinkerskärare du använder beror även på vilken typ av platta du planerar att lägga. Vår granitkeramik är ett exempel på plattor som har en särskilt hög täthet och kan våtkapas för gott resultat. Detta med ett kapbord, en maskin och klinga anpassade för just granitkeramik. Om en våtkapning av plattan skall ske så är det viktigt att låta plattorna torka upp helt innan själva montering startar. En fuktig platta fäster sämre vid monteringstillfället.
Du kan även i vissa fall ritsa plattorna i en bättre klinkerskärare anpassad för materialet samt knäcka plattorna i önskat format. Granitkeramik är dock ett extremt hårt material och momentet är krävande för att få till ett rakt snitt.
Att knäcka plattorna ger en taggigare kant och inte en lika slät som vid våtkapning.
När du sedan beräknar åtgången av dina klinkerplattor så tar du hänsyn till hur många rader du behöver utifrån plattornas mått. Ta även med i beräkningen att en fogbredd mellan plattorna tillkommer. Möjlig fogbredd varierar brett beroende på vilken typ av platta och material du tänkt lägga. I slutändan för din beräkning lägger du på 5 procent av det beräknade antalet plattor som en spillmarginal.
När man väl är igång så vill man inte stå utan plattor när man avancerar i sin montering.
Man behöver nästan i alla rum och vinklar göra anpassningar och kapa plattorna. Låt kapningen hamna mot vägg eller hörn för att sedan gömmas under golvsockeln. Låt inte dina kapade snitt ligga i blickfånget på varken golv eller vägg.
Att lägga klinker och granitkeramik är något som höjer det estetiska intrycket i hemmet, men god planering och grundligt förarbete är två otroligt viktiga faktorer som måste tas med i beräkningen.
En annan faktor att ta hänsyn till är hur ditt nya golv kommer hamna i nivå. Tänk på att plattans tjocklek samt fixet undertill bygger en viss tjocklek. Så ta reda på hur mycket du har att spela med och hur tjock ditt befintliga golv är som ligger idag. Detta för att hamna rätt estetiskt mot både underkant dörrar och i övergång mot annat golvmaterial.
Se även över dina golvsocklar samt foder och lister kring dörrar. Socklar behöver avlägsnas inför monteringen så att det nya golvet kan hamna under själva sockeln.
Om golvvärme finns sedan innan så är det smart att ta hjälp av en plattsättare. Värmegolv kan vara installerat på en rad olika sätt och det är viktigt att inte göra åverkan på slingorna eller kringmaterialet. Skapa kännedom kring ditt värmegolv och ta hjälp av en hantverkare om du tänkt byta ett golv med befintlig golvvärme.
VANLIGA MATERIAL OCH REDSKAP
Granitkeramik som både golv och vägg är ett perfekt alternativ till ditt hem då det är lätt att hålla rent, blir snyggt oavsett rum och är hållbart i längden.
Ett korrekt utfört arbete är sedan något man kan känna sig stolt över i många år framöver.
När du tänkt lägga plattor så behöver du en del bra verktyg och tillbehör. Alla för ett så lyckat resultat som bara möjligt. Vi har listat många av verktygen för en lyckad plattsättning och så att du kan lägga dina plattor inomhus utan motgångar:
- Fästmassa i form av fix
- Tandspackel
- Blandare
- Hink
- Vattenpass
- Nivådistanser / Kakelkryss / Fogsnöre
- Kapbord / Klinkerskärare anpassad för ditt val av material
- Fogbruk
- Fogbräda
- Svamp för rengöring
- Tvättbräda
- Polerduk
- Borrmaskin/Skruvdragare för blandning av fix och fogmassa
Lägga klinker och granitkeramik är ett kreativt arbete som skapar en härlig atmosfär i hela hemmet. Enklare ytor kan ofta utföras på egen hand.
Ska du däremot renovera ett badrum eller annan våtrumsyta är det rätt väg att låta en behörig hantverkare göra jobbet för att undvika misstag som kan leda till vattenskador. Fråga oss på Stenbolaget om du skall renovera ditt badrum så kan vi försöka hjälpa dig att hitta en duktig entreprenör.
Läs mer i vår tjänst hantverkshjälpen.
2. Förbered ditt underlag
Förbered den yta du skall lägga!
Innan själva plattsättningen kan gå av stapeln så måste golvet förberedas och eventuellt gammalt golv rensas bort. Detta är ett jobb som varierar mycket beroende på vad som legat där innan och hur underlaget ser ut. Är det ett gammalt trägolv så avlägsnas detta ofta problemfritt. Men att underlaget är rent och tillräckligt förberett att kunna lägga klinkerplattor på är inte säkert.
Är det klinker som skall bytas ut och ersättas med exempelvis granitkeramik så behöver varje platta rensas bort för att få ett jämt underlag där nytt golv kan läggas.
Var försiktig om du har värmegolv sedan innan och säkerställ hur detta är monterat. Värmegolv kan vara installerat på en rad olika sätt och ligger ibland inbäddat i flytspackel och det är viktigt att inte göra åverkan på detta material. Ta hjälp av en hantverkare om du tänkt byta ett golv med befintlig golvvärme.
Ett korrekt underlag att montera granitkeramik och klinker på behöver vara jämnt och slätt samt städat/tvättat och helt fritt från lösa material och rester.
En vanlig metod som tunnbäddsteknik med en cementbaserat fästmassa kan ske på olika sorters konstruktioner.
De material du kan montera på samt själva underlaget måste bestå av ett dött material som inte riskerar rörelse framöver. Ett exempel på material är betong. Många golv varesig det är klinker eller trägolv ligger på just ett gjutet underlag sedan innan.
Ta reda på hur förutsättningarna ser ut för din yta och konstruktion innan du startar!
Primer ger vidhäftningsförmåga
Innan själva plattorna monteras och fixet dras ut över ytan så är det bra att använda primer. En primer ligger som extra grund och ger plattorna en bättre vidhäftning mot underlaget. Ett rent betongfundament och flytspacklat golv kan ibland vara glatt. I dessa fall ligger primern som kompletterande grund och ger en strävare yta för fixet att fästa emot.
KAKELKRYSS ELLER NIVÅDISTANSER
Att lägga klinker kan man göra med olika fogbredd. Det vanligaste är att man använder en distans på 1-7 mm men det skiljer sig åt beroende på hur klinkerplattan ser ut och vad du personligen önskar. Vissa plattor är rekommenderade med en viss fogbredd så det är bra att titta vad som gäller vid de plattor du valt. Väljer du att lägga klinker med mjuka kanter får du en bredare fog än vad skarpa kanter ger.
Granitkeramik är ett exempel på skarpa plattor som kan läggas med väldigt smal fog! Med en liten fog och en nyans på fogen som ligger så nära plattan som möjligt så får du en diskret foglinje och slipper ett golv och väggar som upplevs rutiga.
För en snygg och jämn plattsättning där plattorna håller samma fogbredd rekommenderar vi att du använder dig antingen av kakelkryss eller nivådistanser.
Kakelkryss ger förvisso en fast fogbredd men nivådistansen är värd att hylla extra!
Nivådistansen ser både till att fogbredden hålls jämn samt att du får ner plattorna i nivå och säkerställer hur jämn ytan blir på ditt golv.
De små men ovärdeliga tillbehören underlättar läggningen och gör det smidigt, hela projektet igenom.
Ska du lägga granitkeramik på golv eller rent av sätta plattor på vägg är det snyggt att sätta dem så att fogarna möts i en linje. Du väljer själv vilket mönster du skall montera i.
Plattor i rak montering eller ett visst förband. 3/4-dels förband eller tredjedelsförband är att föredra om en förbandsläggning önskas. Halvförband bör inte monteras på plattor i formatet 60x30 och större, detta för att undvika fogsprång.
Se efter vilka rekommenderade monteringsmönster som finns för de plattor du tänkt montera.
3. Montera steg för steg
När du väl är redo för att sätta igång och lägga klinker behöver du blanda fästmassan och få till rätt konsistens på fixet. Använd en maskin och en blandarstav för en jämn blandning.
Arbeta igenom fixet ordentligt för att säkerställa att allt torrt pulver blivit mixat samt att ditt fix inte innehåller klumpar. Blanda alltid i en helt ren hink för att undvika ett dåligt och svårjobbat fix samt utgå alltid ifrån de rekommendationer som finns till din unika fästmassa. Denna info finns ofta att tillgå i form av produktblad och att kunna läsa på själva säcken.
Viktigt är att följa monteringsrådet för det valda fixet då olika produkter har olika egenskaper.
Rätt blandningsförhållande
Hitta rätt konsistens
Applicera fixet för en korrekt täckning under plattan
Applicera sedan ditt fix på golvytan där du ska lägga dina första klinkerplattor. Arbeta ut fixet med hjälp av en tandspackel. Tandpackeln bygger rillor som du sedan lägger klinkern emot. Valet av tandspackel och hur du kammar kan komma att spela stor roll för framtida resultat. Tandspackel finns med både raka och runda tandningar och i en rad olika dimensioner. Valet av tandspackel spelar en stor roll och är en faktor som kan avgöra dina plattors täckning. Det är dimensionen mellan tänderna och tändernas höjd som avgör hur mycket fix som fördelas och med andra ord ger fästyta.
Det är väldigt viktigt med rätt mängd fästmassa under plattorna. Dra tandspackeln genom fixet och bygg raka rillor så att luften kan färdas ut och att plattan kan gå ner för att nå en bra täckning undertill.
Montera plattorna genom att skjuta dem försiktigt fram och tillbaka i fästmassan för att dels hitta nivå mellan de olika monterade plattorna, men även för att arbeta ner plattan i de rakt kammade rillorna, för att få en fullgod täckning. Utför stickprov här och där genom att lyfta plattan igen för att syna undersidan under monteringen för att se så att du har hamnat rätt och inte gått bort dig.
Det är viktigt att vara noggrann i momenten så att ditt klinkergolv och din granitkeramik sitter ordentligt och inte riskerar att släppa.
Arbeta med små ytor åt gången då fästmassan ofta torkar snabbt. Var noggrann med att mäta av med vattenpass för att få en så jämn yta som bara möjligt. Mät av ofta och noga genom hela monteringen.
Vissa plattor kräver mer av underlaget och utförandet. Om du tänkt montera större plattor kan du även behöva sätta fästmassa på undersidan av plattan för att säkerställa fästmassans täckning. Bakstrykning bör ske på större plattor för att lättare uppnå en fullgod täckning. Detta gör plattans undersida mer förbered när den placeras på den kammade ytan och för att full kontakt lättare kan uppnås.
LÄGG MED UTGÅNGSPUNKT MITT I RUMMET
Ett tips är att utgår du från den yta som är mest synlig och den visuella delen i ditt rum. I vissa fall är det mitt i rummet, utgå annars från en rak vägg och arbeta dig från rummets sida och mot dörren så att du inte stänger in dig själv. Se till att linjen blir rak genom att exempelvis spänna ett snöre mellan väggarna eller använda laserpass. Planeringen i hur du placerar dina plattor och klinkerrader är av stor vikt för ett så estetiskt resultat som möjligt.
Bakstryk eller dubbellimma plattorna med din fästmassa om det behövs och tryck fast så att plattan sitter ordentligt mot fixet med full täckning. Använder du kakelkryss låter du de sitta kvar mellan plattorna inför fogningsmomentet. Även kilar behöver ofta monteras mot vägg då dessa sällan är helt raka. Det viktiga är att du utgår från ditt läggningsmönster och att du får fogar som löper jämnt över hela ytan.
Granitkeramik vars plattor bär vackra mönsterbilder
4. FOGA NÄR GOLVET ÄR TORRT
Efter cirka 1-2 dygn har fixet torkat helt och du kan då beträda ytan utan att skada din yta och plattsättning. Var dock noga med att se torktiden på din valda fästmassa för att beträda ytan i rätt tid.
Ytan skall vara helt torr och härdad för att du skall kunna foga ditt golv.
Rengör först fogarna från eventuell kvarvarande fästmassa innan du sätter igång. På så sätt kan du säkerställa att din fogmassa går ner till botten av fogen.
Blanda fix och sedan fog enligt förpackningens anvisningar med maskin och blandare i en ren hink. Fogen appliceras sedan med en fogbräda diagonalt över fogarna så att de blir ordentligt uppfyllda. Vänta därefter 30-60 minuter och rengör ytan med svamp och vatten. Använd gärna tvättbräda för ett jämnt tryck med svampen när du för den över ytan. Skölj rent svampen och byt vatten många många gånger så att din golvyta blir ordentligt ren. Upprepa processen tills du uppnått ett fint resultat. Råkar du skada någon fog kan du enkelt lägga dit ny fogmassa i detta skede men undvik att foga på när din fog redan har härdat.
Avsluta med en sista rengöring med polerduk när fogarna torkat upp helt.
I utrymmet mellan golv och vägg samt kring rör och liknande använder du en mjukfog/Siliconbaserad fog.
Hoppas du nu fått bättre inblick och kunskap om momenten som sker vid en plattsättning av klinker och granitkeramik
Lycka till!