FOGA EN STENLÄGGNING
Fogsand eller det material man väljer att fylla sin fog med är inte bara bara för en estetisk inramning utan även för funktion, stabilitet och jämnhet över ytan. Fogen skall alltid beräknas in i arbetet och utgör en viktig faktor samt är det som utgör det avslutande momentet.
Fogningen sprider ut lasten över hela ytan. Det fogmaterial man väljer måste vara dimensionerat och anpassat för det material som skall monteras. Fogarna bör noggrant kontrolleras under första tiden efter stensättning och kompletteras med ytterligare fogfyllnad när och om stenläggningen sätter sig med tiden.
En välfylld fog hjälper till att reducera ogräs och här avgör valet av fogmaterial vilken grad som ogräset skall hållas borta. Viktigt är som sagt att fogen är uppfylld med just fogsanden, annars är risken att smuts, frön, blad, gräs och jord kommer ner i distansen och istället ger en yta där växtlighet trivs.
Innehåll
Varför ska jag foga min yta?
Det är viktigt att en stenlagd yta fogas då denna förhindrar att plattor ligger dikt an och skadar varandra vid rörelse i marken.
DEN VIKTIGA DISTANSEN
Många betongplattor och marksten gjuts med så kallade distanser som gör att en automatisk fogbredd bildas när man monterar stenen. Stenarna monteras kloss i kloss men den färdiga ytan får då en fogbredd på ca 3 mm per automatik. Ett gyllene recept för att kunna få ner fogmaterialet på djupet och på så sätt uppnå en välfylld och kompakt fog.
På plattor som saknar distans så är fogdistansen väldigt viktig att få till vid själva monteringen.
I vårt sortiment hittar du merparten av betong och markstensplattorna med just färdiga distanser, både för en snabbare stensättning samt en enklare fogning.
En marksten och platta med distanser gör inte bara fogningen enklare, utan den går även snabbare att lägga då man slipper jobba med distanserna och tillbehör som skall upprätta dessa.
Det finns en rad olika material att kunna foga marksten och plattor utomhus med. Vanlig fogsand är en enkel sand som med sin släta form och fina fraktion snabbt når ner i fogen. Nackdelarna med denna typ av fogmaterial är att det år efter år behöver bättras på. Det är helt enkelt svårt att låsa fast sanden och när städning sker över ytan så försvinner nästan alltid ett tunt lager sand. Men återfyller man fogen med jämna mellanrum så behåller fogen sin viktiga funktion. En annan negativ faktor med vanlig fogsand äratt denna inte håller undan ogräs eller ohyra som vissa andra material gör.
Man skall alltid ha fogat sin stenläggning innan denna börjar användas, om inte så blir risken för sättningar i ytan klart större.
Alla olika fogmaterial kostar olika, detta innebär att det även gäller att välja utifrån sin tänkta budget.
VILKET FOGMATERIAL SKA JAG VÄLJA?
Välj fogmaterial efter :
1. Efter vad din konstruktion samt ditt stenval kräver.
2. Efter dina specifika önskemål. Men även självklart efter din ekonomi.
Är din stenläggning monterad på ett bärlager av kross, i stenmjöl eller sättlager av flis så är en flexibel hårdfog ofta att föredra men dekorfog också ett bra alternativ. Dessa fogar följer med marken och får inte sprickbildningar genom att marken rör sig. Fogen dränerar även undan regnvatten och bildar inte pölar.
Vi rekommenderar inte att en cementbaserad fog monteras i ovanstående fall då denna inte dränerar igenom och säkerligen kommer att spricka över tid efter att marken rört sig minsta lilla.
Har du däremot en plattsättning monterad i fix på ett gjutet underlag så är det av största vikt att använda en fast cementbaserad fogmassa. Denna släpper inte igenom vatten och tillåter inte fukt vandra ner för att frostpräcka loss plattorna undertill. Fixet skall logga skyddat samt hålla plattorna på plats så det är viktigt att kapsla in denna typ av konstruktion. Därför skall inte heller denna konstruktion fogas med en dränerande fog som Flexibel Hårdfog eller dekorfog.
Rätt fog till rätt stensättning helt enkelt!
Viktiga regler:
- Fast underlag = Fast fogmaterial
- Flexibelt underlag = Flexibelt fogmaterial
VILKA FLEXIBLA FOGMATERIAL FINNS DET?
Dekorfog:
En sand perfekt lämpad för att fylla upp den mindre fogdistansen. Sanden smiter snabbt ner i fogen och låser stensättningen och ger den stabilitet som krävs för ett lyckat slutresultat. Dekorfogen härdar inte och rör lätt på sig vid hårda regn samt vid tvätt och skötsel av ytan.
Dekorfogen kan dock bättras på utan ett större förarbete vilket gör den enkel att jobba med och vacker att se på. Viktigt är att återfylla med mer fogsand efter tiden som sanden sjunker undan. Ibland kan fogen behöva bättras på redan efter ett par dagar och när ytan använts en del.
Ogräshämmande dekorfog:
Den ogräshämmande fogsanden är svart och tillverkad av ett basiskt material vilket försvårar för ogräs att kunna slå rot.
Om du vill använda vanlig fogsand, men oroar dig för just ogräs, kan den här ogräshämmande fogen vara till stor hjälp. Den är tillverkad av en bergart med ett högre pH-värde än vanligt, vilket gör det svårare för både ogräs och myror att trivas i sanden. Fraktionen på den här fogsanden är 0-3 mm. Färgen i Antracit smälter in perfekt till en mörkgrå eller grafitfärgad platta, eller ger dig en vacker kontrast om du exempelvis skall foga en grå marksten. Fogsanden är lätt att använda och likt dekorfogen borstas den helt enkelt ut den över din yta. Fogsanden blir vattengenomsläpplig, detta hjälper den även att torka upp snabbare. Ogräshämmande Dekorfog används främst vid plattor och marksten där ytan håller en smalare fogdistans.
Flexibel hårdfog:
Sanden som gör fogen dränerande och håller ogräset borta! Fogen härdar i kontakt med vätska men förblir något elastisk. Perfekt val för dig som vill försvåra livet för myror och ohyra och hålla undan ogräs på din markstensläggning eller plattsättning.
Flexibel hårdfog finns i ett par olika modeller vilka kommer med olika kravdjup för att fungera bra. Du behöver alltså få ner sanden på ett visst djup för ett gott resultat. De olika produkterna fungerar också upp till en viss fogbredd och det är viktigt att välja rätt fogmaterial efter just din fogbredd och fogens djup. I detta kapitel av fogprodukter finns ett par att välja mellan.
Läs mer om våra olika Flexibel Hårdfog här!
Produkterna kräver även att temperaturen överstiger olika gradantal celsius under minst ett dygn när den monteras för att fogen ska kunna härda ordentligt. Så se efter i väderprognosen, samt vad den Flexibla Hårdfog kräver innan du startar och ha med detta i din beräkning när du skall foga din yta.
En fråga som ibland uppkommer är att använda stenmjöl till fogningen. Stenmjöl kommer i en blandning av väldigt fint blandat med en lite grövre fraktion. Stenmjölet har dock inte riktigt samma egenskaper som fogmaterialen. De grövre fraktionerna i stenmjölet kommer inte smita ner i fogen och stannar därför på ytan där det borstas runt för att sedan behöva avlägsnas därifrån.
Den finaste sanden i materialet gör att ytan blir kompakt istället för att släppa igenom vatten. Detta innebär att under en fuktigare period att fogen mest blir en fuktig sörja att borsta runt samt att fogen inte släpper igenom vatten och istället bildar pölar på ytan.
Stenmjöl är inte helt optimal att foga med. Helt enkelt ett svårt material att foga med.
Fast fogmassa till ett fast fundament
Fast cementbaserad fog
Passar utmärkt till stenläggningar på gjutet betongfundament. Då fogen härdar och ger en betonghård fog så skapar den ingen dränerande effekt. Montera aldrig en cementbaserad fog när du monterat din sten i bärlager och sättlager. Marken kommer alltid vilja röra lite på sig mellan årstiderna vilket skulle påverka en sådan fog genom att spricka och smula sönder.
Beroende på fogarnas bredd så finns ett par olika valt av produkt. En bredare fog uppstår exempelvis på en oregelbunden skiffer dör varje sten anpassas till ytans pussel.
Vår fog SF50 från Murexin är ett mycket bra exempel på fog för just en bredare fog. Produkten har en grövre yta och konsistens. Sker din montering med en smalare fog (upp till ca 7 mm) så är vår rekommendation FM60 även den från Murexin. Med FM60 får du en slätare fog och kan välja ur ett bredare färgspann. Produkterna från Murexixn kan användas både utomhus och inomhus. Vid fogning både inomhus och utomhus när montering skett i fix på gjutet underlag, var noga med att se torktiden på din valda fästmassa för att beträda ytan i rätt tid!
Ytan skall vara helt torr och härdad för att du skall kunna foga ditt inomhusgolv eller utomhusyta.
Rengör först fogarna från eventuell kvarvarande fästmassa innan du sätter igång. På så sätt kan du säkerställa att din fogmassa går ner till botten av fogen.
Blanda alltid din fog enligt förpackningens anvisningar med maskin och blandare i en ren hink. Fogen appliceras sedan med en fogbräda diagonalt över fogarna så att de blir ordentligt uppfyllda. Vänta därefter 30-60 minuter och rengör ytan med svamp och vatten. Använd gärna tvättbräda för ett jämnt tryck med svampen när du för den över ytan. Skölj rent svampen och byt vatten många många gånger så att din yta blir ordentligt ren. Upprepa processen tills du uppnått ett fint resultat. Råkar du skada någon fog kan du enkelt lägga dit ny fogmassa i detta skede men undvik att foga på när din fog redan har härdat.
Läs mer om montering av din inomhusyta samt fogning av granitkeramik och natursten, steg för steg i vår stora Guide!
HUR FOGAR JAG MIN YTA?
När man ska foga sin yta så gör man det bäst en dag med uppehåll i väderprognosen. Det är klart enklare att sopa runt torr sand som då snabbt smiter ner i fogdistansenerna. Är din fogsand fuktig sedan innan så är det bra att öppna upp påsen och fördela ut den över ytan så att sanden kan torka upp. Detta gäller dock inte flexibel hårdfog som i sig härdar med vatten. Dessa säckar får inte vara fuktiga. Läs mer om Flexibel hårdfog och alla nyttiga fördelar här!
För att foga en yta så borstas sanden ner diagonalt över fogarnas distanser. Detta gör att så mycket av den sand du borstar faktiskt också stannar i fogen. Använd en hårdare kvast eller borsta och förflytta sanden med svepande rörelser över ytan.
Skapa vibrationer på ytan för att få sanden att fylla markstenen från botten. En markvibrator kan nyttjas i dessa fall men bör vara en lätt maskin försedd med en gummiplatta för att inte skada stenen. Och det är viktigt att se till så att den sten du tänkt lägga klarar av denna process. Exempel på detta är naturstenshällar och plattor av granitkeramik, dessa kör man inte över med en markvibra.
När sanden vibrerats ner så fyller man på med mer sand, upprepar borstmomentet och når på så sätt ytans nivå efter några rundor. Borsta i olika riktningar för att vara säker på att din fog är helt uppfylld.
En yta ska inte anses vara klar innan fogningen har skett. Det är viktigt att ytan inte belastas innan fogningsmomentet är helt färdigställt.
LÄR DIG MER OM FLEXIBEL HÅRDFOG
Vi går igenom knepen och lär dig hur du lyckas med din ytan vid användning av Flexibel Hårdfog.
✔ Härdar med vatten
✔ Mer underhållsfri
✔ Stabiliserar ytan
✔ Håller borta ogräs och myror
✔ Motverkar sättningar
✔ Snygg ytfinish
KAN MAN FOGA OM EN YTA VARS FOG ÄR DÅLIG?
Att foga om en uteplats eller annan yta av marksten eller plattor kan vara ett bra sätt att förnya och väcka liv i den gamla stensättningen. Man kan då samtidigt passa på att justera, rengöra och förbättra dess utseende. Nedan följer några steg för att foga om en befintlig markstensläggning:
Rengör/rensa fogen och ytan : Börja med att noggrant rengöra markstenarna för att avlägsna mossa och annan påväxt på stenarna. Men viktigast av allt är att all gammal fog avlägsnas. Ofta räcker en högtryckstvätt för att avlägsna detta men ibland kan man behöva skrapa bort gammal fog. Det är viktigt att fogen är helt ren för att den nya fogen sedan ska kunna fylla upp distansen.
Kontrollera dina marksten/plattor: I detta skede kan justering ske om det finns någon form av sättning i ytan. Viktigt är att se till så att stenarna ligger stabilt om justering skett. Kanske har någon sten i ytan sjunkit eller blivit ojämn över tiden.
Välja rätt fogmaterial : Beroende på din yta, vilken sten som ligger samt ytans konstruktion och användning kan du välja mellan olika typer av fogmaterial. Läs tidigare stycke för att se vad som kan passa din yta bäst.
Applicera fogmaterial : Sprid ut fogmaterialet över stenytan och använd en borsta eller kvast för att fördela materialet jämnt i fogarna. Se till så att fogarna är helt fyllda. Läs på vad som gäller för din valda produkt innan du börjar. Vissa produkter kräver ett visst fogdjup eller en specifik väderprognos för ett lyckat resultat.
Packa fogarna : Använd en markvibrator eller liknande verktyg för att packa ner materialet i fogarna. Fogen hjälper till att stabilisera stenarna och ger samtidigt en ny lyster till ytan.
Låt torka : Låt fogmassan torka helt, oftast över natten, innan ytan används igen.
Följ alltid produktens specifika instruktioner för det fogmaterial du väljer, för att säkerställa bästa möjliga resultat och hur genomförandet ska ske. Genom att underhålla fogarna regelbundet kan din markstensyta behålla sitt fina skick och utseende längre.