Till innehåll
KAMPANJ - MURVECKOR 15% - SKIFFER 15% - GRANITKERAMIK 10% - TRAPPOR 15% - DEKORSTEN 50%
KAMPANJ - MURVECKOR - Hemleverans i hela Sverige
Foga marksten med flexibel hårdfog

Foga marksten med flexibel hårdfog

Planerar du ett stenprojekt i trädgården? Kanske är du redan igång med din nya uteplats eller uppfart? När din sista sten väl är lagd behöver du en bra fogsand att avsluta med. Här guidar vi dig till fogning av plattor eller marksten med Flexibel Hårdfog.

Välj rätt fogsand till din marksten och plattor

Det finns olika typer av fogsand på marknaden. Vi rekommenderar Flexibel Hårdfog i nio fall av tio. Den härdar i kontakt med vatten vilket gör att den håller ogräs och myror borta från din stenläggning. Fogen blir även elastisk vilket tillåter rörelser i marken utan att fogen skadas. Då den här typen av fog är dränerande använder du den inte till marksten och plattor på gjuten sula. I dessa fall använder du en cementbaserad hårdfog!

product_1_hardfog

Fogning med Flexibel Hårdfog

Använd en mjuk borste, markvibrator och lövblås

När du ska foga ytan av marksten eller plattor behöver du (utöver sanden) en mjuk kvast eller borste, en lättare markvibrator med gummisula samt en lövblås. Borsten använder du för att få ned fogsanden ordentligt i springorna medan markvibratorn hjälper de små kornen ner till ett bra djup. Lövblåsen ser sedan till att dammet från fogningen försvinner från stenens yta innan denna skall vattnas och härda.

Hyr utrustningen

Markvibrator behöver du även till förarbetet av stenläggningen. De finns i olika viktklasser där du väljer en passande efter projektets art. Desto tyngre belastning ytan ska klara, desto tyngre markvibrator behöver du. Till fogningen rekommenderar vi däremot en lättare markvibrator med monterad gummisula som skonsamt men effektivt vibrerar ner sanden mellan markstenarna.

Så mycket fog behöver du till din marksten

Räkna på att en säck med 20 kg hårdfog räcker till en yta på cirka 10-15 kvadratmeter och med små fogbredder (upp till 1 cm mellan stenarna). Utöver vilken fogbredd du använder beror åtgången även på markstenens tjocklek samt vilken belastning ytan ska klara. Är det en uppfart rekommenderar vi ett fogdjup på minst 4 cm och till uteplatser och gångar minst 3 cm, men du kan gärna fylla hela stenens djup.

Behöver du hjälp med att räkna på ditt material? Inga problem! Besök våra butiker eller kontakta kundtjänst.

Applicera din hårdfog steg för steg

Att foga är enkelt! Se bara till att vara noggrann och försiktig i de olika stegen.

1. Se till att ytan är ren och torr
Flexibel Hårdfog är perfekt att applicera en solig och varm dag. Tänk på att dina plattor och markstenar behöver vara helt torra när du sätter igång då hårdfogen härdar i kontakt med vätska. Om du vill applicera ny fog till en befintlig yta med marksten rekommenderar vi att du tar bort all gammal fog innan du sätter igång. Var noga så att inga rester är kvar. Även nylagda stenytor behöver rena och snygga fogar innan du sätter igång.

foga marksten

2. Fyll på med sand och använd markvibratorn till hjälp
Häll ut sanden över din stenyta och sopa ner i springorna med borsten. Tänk på att borsta mjukt och fint över ytan så att kornen stannar kvar i fogen. Använd sedan markvibratorn och arbeta med den fram och tillbaka över ytan för att få ner sandkornen i springorna. OBS, glöm inte gummiplattan! Upprepa därefter proceduren, på med ny sand och borsta tills du fyllt upp hela fogens djup.

3. Blås bort fogrester från markstenen
Hårdfog stelnar i kontakt med vätska. För att undvika fogrester som härdar på markstenen går du därför försiktigt på med lövblåsen över ytan. Var noggrann så att dammet försvinner men håll den på avstånd för att inte blåsa bort fogen från springorna. Skulle det ändå hända så går du tillbaka till föregående steg och fyller på med sand där det behövs.

4. Fukta ytan med bred stråle
När fogarna är fyllda och stenarna sandfria är det dags att vattna. Det räcker med att du fuktar ytan och det gör du bäst med en bred stråle på din vattenslang. Genom att ha ett lågt tryck på strålen undviker du även misstaget att spola bort den nylagda fogen från springorna.

Efter att fogningen är klar låter du ytan vila ett par dagar så att fogarna kan härda ordentligt. Belasta med andra ord inte din nya uppfart med bilen direkt efter. Håll ut och njut sedan av din underhållsfria stenyta.

2_hardfog

 

Föregånde artikel Kakelsättning - En stor guide
Nästa artikel Kapa marksten säkert och snyggt