Lägga klinker, beskrivning i enkla steg

Lägga klinker, beskrivning i enkla steg

Att lägga klinker är ett enkelt jobb som görs i ett få snabba steg. Viktigt däremot innan du sätter igång är att du gjort en god planering och att underlaget är rätt för ditt utrymme. Det skiljer sig mellan så väl golv som vägg, som våt- och torrutrymme. I exempelvis badrum och tvättstuga finns är det särskilt höga krav på förarbetet är utfört korrekt och gärna av hantverkare med behörighet.

Här tar vi oss igenom de material och verktyg du behöver samt stegen för att omvandla den förarbetade golvytan till ett strålande nytt klinkergolv.

LÄGGA KLINKER MED FÖLJANDE MATERIAL OCH REDSKAP

Klinker är ett perfekt alternativ till ditt hem då det är lätt att hålla rent, blir snyggt oavsett rum och är utöver detta lätt att lägga. När du väl ska sätta dina klinkerplattor behöver du:

 • Fästmassa
 • Tandspackel
 • Visp
 • Hink
 • Kakelkryss/fogsnöre
 • Klinkerskärare/Våtkap
 • Slipverktyg
 • Fogbruk
 • Fogplatta
 • Svamp
 • Rengöringsplatta
 • Polerduk

Ska du renovera badrum kan det vara bättre att låta en behörig hantverkare göra jobbet för att undvika misstag som kan leda till vattenskador. Fråga oss på Stenbolaget så kan vi hjälpa dig till en duktig entreprenör.

LÄGGA KLINKERPLATTOR MED GOD PLANERING

Innan du sätter igång är det bra att du planerat hur du ska lägga dina plattor, hur många spalter som går åt och var du behöver kapa ditt klinker. Tänk på att aldrig kapa mindre än ⅓ av plattans minsta sida och att enbart kapa intill väggar och hinder. Vilken klinkerskärare du använder beror även på vilken typ av platta du planerar att lägga. Vår granitkeramik är ett sådant exempel som har en särskilt hög täthet och ska våtkapas för bästa resultat.

När du beräknar kakelåtgången tar du hänsyn till hur många rader du behöver utifrån plattornas mått och räknar på en fogbredd mellan 3-9 mm. Därefter lägger du på 5 procent av det beräknade antalet som en marginal.

BLANDA FÄSTMASSAN TILL DITT KLINKER MED VISP

När du väl är redo för att sätta igång behöver du blanda fästmassan. Använd visp för en jämn smet och applicera sedan på ytan med tandspackelns släta sida. Arbeta med små ytor åt gången då fästmassan torkar snabbt.

Efter du lagt en jämn yta med fixet använder du den tandade sidan i en 90 graders vinkel mot ytan för att dra ett mönster. Om du använder större plattor kan du även behöva sätta fästmassa på undersidan av klinkern för ett hållbart resultat.

KAKELKRYSS 3MM ELLER MER PASSAR KLINKER

Att lägga klinker kan man göra med olika fogbredd. Det vanligaste är att man använder en distans på 3-9 mm men det skiljer sig åt beroende på hur klinkerplattan ser ut och vad du personligen önskar. Klinker med mjuka kanter ger en bredare fog än vad laserskurna gör. Granitkeramiken EcoStone är exempelvis laserskuren vilket kan ge nästintill obefintlig fog.

För en snygg och jämn klinkerläggning rekommenderar vi att du använder dig antingen av kakelkryss eller snöre i passande storlek. Det underlättar läggningen. Ska du även sätta plattor på vägg är det snyggt att sätta dem så att fogarna möts i en linje.

LÄGG MED UTGÅNGSPUNKT MITT I RUMMET

När det är dags att lägga klinker utgår du från en rad mitt i rummet och arbetar dig därefter utåt åt båda sidor. Se till att linjen blir rak genom att exempelvis spänna ett snöre mellan väggarna eller använda laserpass. Lägger du klinker i badrum bör du däremot utgå från brunnen och med hela plattor. Fäst med dubbel fästmassa om det behövs och tryck fast så att plattan ligger ordentligt fast mot underlaget. Använder du kakelkryss låter du de sitta kvar mellan plattorna men vid användning av snöre drar du bort det allteftersom.

FOGA KLINKER NÄR GOLVET ÄR TORRT

Efter cirka 2 dygn har fästmassan torkat och då kan du foga ditt klinker. Rengör först fogarna från eventuell fästmassa innan du sätter igång.

Blanda fästmassan enligt förpackningens anvisningar med visp och applicera med en fogbräda diagonalt över fogarna så att de blir ordentligt fyllda. Vänta därefter 30-60 minuter och rengör ytan med svamp och vatten. Använd gärna rengöringsplatta för ett jämnt tryck med svampen när du för den över ytan. Skölj rent svampen och byt vatten många gånger så att ditt klinker blir ordentligt rent. Råkar du skada någon fog kan du enkelt lägga dit ny fogmassa.

Avsluta med en sista rengöring med polerduk när fogarna torkat ett par timmar. För att få en fog som stelnar ordentligt och blir riktigt hård bör du även fukta med vattenspruta i några dygn efter plattsättningen.

Relaterade produkter

Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75 | Stenbolaget.Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75 | Stenbolaget.
Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Rabatterat pris163 kr/st

Lätthanterlig kantsten i gedigen granit.

Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg | Stenbolaget.Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg | Stenbolaget.
Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Rabatterat pris145 kr/st

Dekorsten med melarad nyans och naturligt rundad yta.

Steppingstone Granit Grå | Stenbolaget.Steppingstone Granit Grå | Stenbolaget.
Steppingstone Granit Grå
Rabatterat pris281 kr/st

Härlig stegsten för trädgården.

Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20 | Stenbolaget.Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20 | Stenbolaget.
Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Rabatterat pris315 kr/m2

Otroligt prisvärd skiffer i mindre format

Visby Struktur Grå 210x140x50 | Stenbolaget.Visby Struktur Grå 210x140x50 | Stenbolaget.
Visby Struktur Grå 210x140x50
Rabatterat pris178 kr/m2

Dubbelsidig marksten för samtliga ytor i trädgården.

Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140 | Stenbolaget.Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140 | Stenbolaget.
Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Rabatterat pris1 241 kr/st

Massivt blocksteg för trappbygge.

Gratis rådgivning

Vill du ha en tid avsatt för att diskutera ditt projekt? Oavsett storleken på ditt projekt erbjuder vi gratis rådgivning och hjälp med ditt materialval. Besök en butik eller klicka nedan för att läsa mer och boka.

Boka rådgivning