icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton.
Fogsand och hårdfog - Johannes på Stenbolaget förklarar

Fogsand och hårdfog - Johannes på Stenbolaget förklarar

Vi har intervjuat oss själva! Eller snarare sagt Johannes, butikschef i Stenbolaget Sköndal, som är en av våra rutinerade produktexperter. Här förklarar Johannes skillnaden på olika fogtyper och dess användningsområden.

Hej Johannes! Varför är det så viktigt att foga sitt utegolv?
Hej! Att foga sitt utegolv hänger ihop med att fördela belastningen på ytan, samt fixera stenarna på sin plats. En fog motverkar även sättningar på din yta.

Vilka typer av fogar rekommenderar du till vilket material?
Jag rekommenderar i de flesta fall en flexibel hårdfog. Detta ger dig en betydligt mer lättskött yta. Det medför också att du slipper det mesta av ogräsproblematiken. Dessa fogar i kombination med modernare sättlager ger en lättskött och dränerande yta.

Vad innebär flexibel hårdfog och kan jag använda dess produkter året runt?
En flexibel hårdfog har med tiden blivit ett samlingsbegrepp för fogar som stelnar vid kontakt med vatten eller luft. Dessa fogar är vattengenomsläppliga och har förmågan att klara av belastning och viss rörelse trots att det är hård. Då det är ballast i produkten ger det visuella intrycket av sand. Dessa
produkter kräver ett visst fogdjup och en maxbredd på fogen. Man kan tyvärr inte använda dessa produkter året runt då viss temperatur krävs vid applicering.

Jag vill använda mig av flexibel hårdfog men det är för kallt. Kan jag lösa det på något sätt?
Det kan ju vara så att din stenläggning är klar i oktober men du vill använda produkten. Av erfarenhet går det att få till. Det kräver dock att du väderskyddar ytan. Du behöver också se till att ytan är torr samt att väderskyddet håller de temperaturer som krävs..

Ett kanske bättre sätt om du verkligen vill använda produkten kan vara att använda sig av en fog som inte härdar. Foga ytan bara så att
stenarna fixeras och belasta ytan så lite som möjligt. Då kan du till våren använda den härdande fogen då den som mest kräver 3cm fogdjup vilket du bör ha uppnått med en vinters påverkan.

Vilka fördelar finns med att välja en flexibel hårdfog?
Det finns flera fördelar med en flexibel hårdfog. Jag skulle säga att den underhållsfria ytan är den viktigaste fördelen. Använder du dig av en fog som inte härdar behöver du mer eller mindre foga varje vår. Andra fördelar är att du slipper ogräs och myror. Den största mängden ogräs kommer uppifrån och med en hårdfog hinner eller kan detta inte slå rot. Detta förutsatt att du gjort underarbetet rätt och att det inte kommer ogräs underifrån. En ej härdande fog kan tyvärr också ha en tendens att rinna bort vid skyfall osv. Detta kan i sin tur medföra sättningar och ojämnheter i ytan.

Vad ska jag tänka på när jag använder produkten Dynamatrix och hur applicerar jag den?
Det är först och främst viktigt att ytan är torr och att det är en dygnstemperatur på minst 10 grader. Foga ytan diagonalt med en tät borste för bästa resultat. Något som kommer att ge dig optimalt resultat är att hyra en markvibrator med gummimatta för att ”vibbra ner” produkten ordentligt i fog springorna innan andra dragningen. När du vattnar bör du använda en sprinklerpistol till din trädgårdsslang. Ställ in denna på en så fin stråle som möjligt för att undvika att fogen skvätter runt.Vad ska jag tänka på när jag använder produkten Pavifix och hur applicerar jag den? Kan jag som glad amatör använda mig av denna produkt?
Pavifix är en annan typ av hårdfogsprodukt. Den är framtagen för att klara bredare fogar och i vissa fall grundare fogdjup. Detta är en produkt som härdar med luft och processen börjar redan du öppnat förslutningen. Det går absolut att använda denna produkt som amatör men det är några moment du bör tänka extra på. Väl på plats är denna fog väldigt bra.

Rådgör gärna med oss om denna produkt passar din yta.

  • Ytan ska vara så blöt att den är mättad och inte kan dra åt sig av produkten
  • Applicering sker för bästa resultat med gummiraka
  • Överflöd av produkten spolas och borstas bort

Vad är dekorfog och när används den?
Dekorfog och fogsand, kärt barn hart många namn. Detta är fog som inte härdar. Här finns det en antracitfärgad och en ljusgrå för att passa marksten och plattor i betong. Dessa produkter används oftast vid större allmänna ytor torg och kompletteringar. Inte den fog jag själv skulle valt till min
trädgård, men den fyller sin funktion på ett bra sätt.

Johannes Andersén Ahlgren
Butikschef Sköndal
Föregånde artikel FOGA MARKSTEN MED FLEXIBEL HÅRDFOG
Nästa artikel Lägga grus på uppfart och parkeringsyta