Till innehåll
KAMPANJ - MURVECKOR 15% - SKIFFER 15% - GRANITKERAMIK 10% - TRAPPOR 15% - DEKORSTEN 50%
KAMPANJ - MURVECKOR - Hemleverans i hela Sverige
Build and rebuild - Stödmuren

Build and rebuild - Stödmuren

INLEDANDE SUMMERING

Nu efter:
 • 9 år
 • ca 1800st murblock
 • drygt 100 meter löpmeter mur, i fem etage
 • två rivningar av muren
 • sex uppstarter av murbyggnation
 • tre olika versioner på murblocken, från tillverkaren, av samma murmodell
 • två olika versioner, från tillverkaren, av tillhörande krönplatta
är vår mur färdigbyggd... nästan...

Det blir sällan som man tänkt sig - oftast blir det bättre, om  man låter tiden få göra sitt. I alla fall när det gåller trädgårdsarbete enligt vår erfarenhet. 

Ovan har vi alltså facit genom uppspaltning av torr fakta rörande arbete med vår stödmur som har satt stor prägel på vår tomt. Men låt oss börja från början..

2006

Vi byggde vårt hus på en mark som karaktäriseras av mycket berg i dager. Det gjorde att vi antingen var tvungna att spränga bort berg, när betongplattan för huset skulle gjutas, eller att fylla ut för att komma över bergknallarna. Vi valde det andra alternativet. Detta medförde att vi var tvungna att göra någon snygg avgränsning mot gatan med höjd. Tankarna gick ganska snabbt mot någon form av stödmur som var rejäl, lättbyggd och kunde byggas relativt hög utan krångliga stödkonstruktioner. Valet föll på murstenen Brilliant från S:t Eriks och det valet har vi inte ångrat. Men hur bygger man en stödmur då? (Jag kommer vidare i texten ofta skriva i jag-form då frun ganska snabbt la över allt byggansvar kring muren på mig, medan hon skötte mycket annat som var tvunget att fungera under byggnationstiderna av muren.) Jag hade aldrig byggt något liknande förut och trots att jag inte hade tummen mitt i handen så behövde jag kom-igång-hjälp med detta projekt. Jag fick hjälp av en lokal firma och en kille där som hade gedigen erfarenhet av att sätta sten och bygga stödmurar. Arbetet tillsammans med honom har lärt mig allt det jag kan idag om att sätta mursten! Bland annat:
 • Hur bärlagret bör utformas med grovsingel och sättsand som packas noggrant
 • Att man gör sig själv en otjänst om man snålar med byggutrymme och mängden sättsand
 • Vikten av noggrannhet vid sättningen av det understa varvet mursten
 • Att murbygget med fördel alltid startar i den lägsta punkten om markplanet lutar
 • Att möjligheterna till snyggt kurvade murbyggen med denna typ av mursten är STORA, men också vilka begränsningar i kurvtagning som finns
 • Hur hantering med 25kg murblock efter ett tag sliter på ryggen om man inte tänker sig för, men vid rätt hantering blir det grymma fyspass helt gratis!
Vår första tanke med stödmuren var att skapa en plan tomtyta längs hela huskroppens 13 meter på framsidan och på det sättet forma en snygg avgränsning mot garageuppfarten. Vi valde att bygga stödmuren två etage, dels för att få en stadig konstruktion vid hög höjd (max bygghöjd är 1,2m utan jordarmering) och dels för att kunna skapa en möjlighet till rabatt där växtlighet bryter av den gråa murstenen.
Utgångsläget

Nedre stödmuren börjar ta form.

Färdigställande genom gräsutrullning.

2015

Så, är murprojektet klart nu då? Mjaa… det beror på hur man ser det. Kommer ni ihåg min lilla inledande punktlista?  Där listade jag upp ” två olika versioner, från tillverkaren, av tillhörande krönplatta”. Här har vi tyvärr en produktförändring som inte är bakåtkompatibel. Det fick jag erfara då jag skulle beställa hem dessa lock till de sista murdelarna. De gamla locken som jag hade beställt, kapat till och lagt ut (som jag som tur var inte fäste fast) var 5cm tjocka medan de nya är 7,5cm tjocka… Så jag sålde de gamla till hugade spekulanter och har nu tänkt köpa på mig nya sådana krönplattor till hela muren, en sådär 280st plattor lär det bli. Höstprojekt 2015?  Kanske…

HUR BLEV DET DÅ?

Så här avslutningsvis tar vi er med er på en rundtur på tomten för att visa er hur den ser ut idag, i slutet av juli 2015, i solskenet efter ett lättare sommarregn. Vi hoppas att någon kan få lite inspiration till sina egna projekt genom bilderna och texterna vi har lagt upp här. Tack för oss!

Slutresultat

Slutresultat

Slutresultat

Slutresultat

Slutresultat

MER BILDER

Fler bilder.

Slutresultat

Slutresultat

Slutresultat

Slutresultat

Slutresultat

MER BILDER

Fler bilder.

Efter projektet

Efter projektet

Efter projektet

Efter projektet

Efter projektet

MER BILDER

Fler bilder.

Efter projektet

Efter projektet

Efter projektet

Efter projektet

Efter projektet

Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré