icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Min lilla trädgårdsrundel

Min lilla trädgårdsrundel

Minimal yta med möjligheter?

En pytteliten gräsmatta på 3 kvadrat + tre pigga barn är ingen bra kombination. Gräset slits fortare än det växer och bollar slår ned rabattblommorna på löpande band. Förra året gjorde jag en rund rabatt i mitten för att få någon nytta av ”gräsmattan”. Fint blev det. Men geggigt. Barnen sprang runt runt och arbetade upp lervälling av den forna gräsplätten till deras förtjusning och vår förfäran. Det var då jag kom på lösningen; att stenlägga en trampstig runt rabatten och få bort gräset. Målet var en prunkande rundel á la engelsk trädgård som blir en fin blickpunkt man kan promenera runt och titta till rabattblommorna ifrån. 

 

 Glad familj trots liten tomt

En miljon spadtag senare...

Utan att någonsin ha lagt en sten tog jag mig an projektet med en bebis i vagnen och en spade i handen. På stunder då den halvårsgamla bebisen sov skred jag till verket. 1. Gräv upp gräsmattan. Det var det tyngsta jobbet. Jag fyllde tre skottkärror som jag hällde ut under tujorna på baksidan – med grästuvorna nedåt blev det till fin jord inom 6 månader. TIPS! Ha tålamod – alla grannarna undrar vad sjutton man håller på med, det ser skitfult ut, det är riktigt tungt och man får ont i ryggen – men sedan är det jobbigaste klart. 2. Köp gatsten. Nu börjar det roliga. På Blocket fanns massor av annonser – jag köpte 150 kvadratiska bitar för några hundralappar och chansade på att det skulle räcka till mina ca 1,5 kvadratmeter. Jag provlade några stenar tills det blev lagom djupt och lagom brett.  Man får gräva hålet bredare/djupare tills måtten stämmer. Tänk på att du ska få plats med ett lager stenkross + sättsand under gatstenen. Här provar jag om fyra stenar blir bra - men det slutade med tre och en del jord att skeppa tillbaka...

Gräsmattan grävdes upp - pust!

Ett pusslande utan dess like...

3. Gräv på grustag Med bebis i bilen inhandlades stora (murbruks)hinkar att fylla med sättsand. På grustag finns massor av spännande material och inte är det särskilt dyrt. Mellan amningarna grävde jag upp fyra hinkar sättsand och köpte en hink stenkross att bottna med. 4. Stampa till ett underlag Nu får ryggen jobba igen... Skyffla ut stenkrossen som ett täckande, dränerande lager i botten. Skyffla sedan ut ett täckande lager sättsand över det. Jämna ut det slätt och stampa till det hårt så det packas. Gå o vila. 5. Påbörja stenpusslet! Lägg ut gatstenarna så tätt och så snyggt du kan ett varv. Lägg nästa rad omlott, så gliporna hamnar på mitten av de redan lagda gatstenarna. Ibland får man skarva med halva bitar för att få till rundningen. Det tar tid. Men det blir fint! TIPS! Använd knäskydd och ha tålamod. Ibland får man lyfta bort stenar och börja om.

Att pussla med stenar tar tid...

Så här många stenar blev det över.

Fogsandshällning och hopptävling!

6. Låt barnen jobba! När du lagt klart gatstenarna så sätter du dig och tar en kopp kaffe i solen och ber barnen ha stamptävling på stenarna. Ju mer man stampar runt på stenarna, ju bättre sätter sig stenarna i sanden. Barnen fick hoppa så mycket de ville... 7. Borsta ut fogsand. Häll ut fogsand (vi handlade på Stenbolaget..) och borsta ned i springorna. Det stabiliserar mellanrummen. Jag tryckte med fingrarna så sanden åkte ned ordentligt. Hällde på mera. Tryckte. Borstade. Och höll på. Jag hällde fogsand i omgångar tills hålrummen blev riktigt packade. Lite regn på det så satt stenarna som en smäck.

 

Bebisen behövde inte bara åka till grustag...

Trampväxter tål klavertramp

8. Plantera tåliga kantväxter. Barnen springer runt runt på de nya stenarna men trampar inte alltid exakt där de borde. TIPS! Sätt INTE dyra, ömtåliga växter som kantväxt till stenläggningen. Jag köpte tio trampväxter (tramptimjan och trampnarv) som sprider sig och tål ett och annat klavertramp. De sattes kant i kant med yttersta gatstensraden. I höstas såg de stendöda ut. I våras också. Men nu så börjar de ta sig. De får gärna svämma över och växa ut lite över stenarna - det ser bara mjukt och fint ut.

Trampväxterna börjar ta sig...

Äntligen klart!

9. Färdigt! Ja, så här blev det. Och jag tycker att det blev ungefär som jag ville – en fin blickpunkt från middagsbordet och en välkomnande entré. Det blev inte perfekt – en stensättare har säkert massor att invända mot - men det blev Mitt projekt, det kostade inte mycket, och det blev mycket bättre än innan. Och det är huvudsaken.

 

Lite skillnad blev det...

Tåligt och enkelt.

Rundrabatten kommer till sin rätt.

Man anar den knappt utanför tomten...

...men den lyfter den lilla tomten.

Se dig omkring...

10. Spana in allt runt omkring. Det är lätt att man bara tittar på det man håller på med. Men lyft huvudet och spana in närmaste omgivningen nu när du fått så fint. Behöver något piffas upp, flyttas, planteras, tas bort? Det såg murrigt ut hos oss - jag köpte vita dekorationsstenar på Stenbolaget och hällde ut längs huskanten. Det ljusade upp och lyfte plätten och blev som en fin, vit ram. 11. Sätt ljus på härligheten. Vill man njuta dag som kväll av sin nya täppa så sätt ned några utelampor i jorden eller gräset. Det blir trevligt, snyggt och känns tryggt när man kommer hem sent i mörkret. Mina kostnader: Gatsten på Blocket: 400 kr Stenkross + sättsand på grustag: 200 kr 2 påsar fogsand på Stenbolaget: 150 kr 10 trampväxter i handelsträdgård: 400 kr 3 påsar dekorationssten på Stenbolaget: 400 kr 3 spjut-utelampor på Clas Ohlsson: 450 kr SUMMA: 2000 kr

Tidsåtgång = cirka 3 hela dagar... 1 dag: Gräva upp och frakta upp gräsmattan. 1 dag: Skyffla ned stenkross, sättsand och sätta ned stenarna. 1 dag: Köpa stenar, åka till grustag, sopa ut fogsand + plantera.  

Vit dekorationssten ljusar upp snyggt.

Murrigt trä kan behöva lite ljus kontrast.

En spjutlampa lyser upp bladen kvällstid.

Sten är bra att ha närmast husväggen.

Växt i rampljuset kvällstid - fint.

Nästa projekt?

På baksidan av radhuset har vi "trädgården" = en minimal sträng av taffligt skött gräs med rabatter runt. Tänk att kunna göra en vacker stengång där, med solvarma plattor - att slippa gräset där med. Det blir nästa projekt. Någon gång...

Baksidans gräs"tarm" behöver ett lyft...

Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré