icon Till innehåll
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG - passa på att fynda sten med upp till 50% rabatt!
00
:
00
:
00
:
00
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG!
00
:
00
:
00
:
00
Mysigt sommarhäng på solängen

Mysigt sommarhäng på solängen

Gör om gör rätt

Som ni ser på bilderna så finns det mycket att göra.

Vi har bestämt oss för att göra följande:

  • Ta bort asfalten utanför grinden och lägg marksten

Asfalten är undermålig på flera ställen och har dessutom felaktig lutning vilket skapar stora vattenpölar då det regnar. Här byter vi ut till marksten som har längre hållbarhet.

  • Ta bort blomrabatten på innegården

Rabatterna på innegården är anlagda för nära husgrunden vilket kan ge fuktskador.

  • Byta ut all gammal marksten

Markstenen har legat sedan huset byggdes och på flera ställen måste underarbetet göras om då vissa plattor sjunkit ner.

  • Bygga ett L-format trädäck längst med husgrunden

Vi vill skapa ett mysigt somarhäng för oss och våra vänner. idag använder vi knappt våran framsida alls.

Bifogar även en liten skiss i all enkelhet. (dock ej skalenlig) :)


Då kör vi!

Viktigt att tänka på:
Planering är a och o. Ta god tid på dig. Sätt dig ner och skissa upp vad du vill åstadkomma. Glöm inte material och tidsåtgång.

Undermålig asfalt

Innergården

Liten skiss med uträkning

Det tar dig...

Vi började med gräva bort rabatten och ta bort gamla markstenar. Då jag inte hade tillgång till nån lastbil att frakta bort all gammal jord fick det bli via släp.

När väl jorden var väck så fyllde jag igen med singel efter att ha lagt ut en markduk i botten. Som ni ser på bilderna så sparade jag en del gamla markstenar att lägga trädäcket på. Fick dock justera höjderna på några då dom sjunkit ner en del efter alla år.

Efter ett par dagars grävande och snickrande är så äntligen trädäcket klart. Nu återstår dock mandomsprovet med stenläggningen.

Beger mig nu ut till Stenbolaget för att välja ut marksten.




Det är jobbigt att gräva

Men till slut når man botten

Trädäcket byggdes på dom gamla markstenarna

Trädäcket klart

Gamla markstenen snart ett minne blott

Välja rätt marksten  

Vill man ha det största utbudet på marksten åker man förstås till Stenbolaget. Känns tryggt att veta att man har med experter inom området att göra.

Finns en djungel av markstenar att välja på, men för oss var inte valet speciellt svårt. Vi blev kära vi första ögonkastet. Ocala Grå har en fin hamrad yta vilket kommer göra den lättskött. Dessutom gillar vi att den finns blandad i tre olika storlekar (140x140, 175x140 och 210x14) vilket kommer skapa  mer liv i plattsättningen.

Beställningen är lagd och nu väntar vi med spänning på leveransen som kommer i början av Augusti. Tills dess har vi massor med underarbete att utföra.

Viktigt att tänka på:
När du väljer marksten så tumma inte på kvaliten. Se det som en långsiktig investering. Markstenen ska trots allt ligga ett par år. Åk dessutom ut och kika på hur stenen ser ut när den är lagd.


Stenbolagets butik i Arninge var till stor hjälp.

Valet föll på Ocala Grå

 

Bryta upp asfalt 

Utanför grinden hade vi en ca 10kvm  stor yta med asfalt som passerat sitt bäst före datum för länge sedan. Jag passade på att bryta upp denna en riktigt solig och varm dag då asfalten inte var så stenhård. Jag använde mig av ett järnspett för hacka loss lite större bitar. efter ett par timmar var jobbet gjort och det bar av till avfallsanläggningen med asfalten.

Till min stora glädje insåg jag att underarbetet under asfalten var bra gjort. Sättsand och sedan ett grövre material av packad sten under. Jag kommer gräva bort sättsanden och sedan fylla på med stenkross och jämna ut ytan innan den packas på nytt.

Viktigt att tänka på:
Asfalt kan på många sätt vara praktiskt men hållbarheten och livslängden för markstenen är betydligt längre och dessutom mer miljövänlig. Vidare ger sten en mer exklusiv känsla.

Järnspett är ett måste

Hög av asfalt

Äntligen klart!

Bära plattor 

Så var det då dags att lyfta upp dom gamla plattorna (ca 150 till antalet).

Under plattorna fanns ett ca 10 cm djup lager av sättsand. Jag kommer att gräva bort detta då jag vill ha nytt lager sättgrus och inte mer än 3-5 cm tjockt lager.

Viktigt att tänka på:
Var rädd om ryggen. Kanske inte känns så tungt att bära dessa stenar, men belastar man kroppen fel kan du lätt åka på ett ryggskott och då kan du glömma allt var jobb heter på ett par dagar. Lyft rätt och du får ett gratis träningspass.





Använd ett par rejäla handskar

En bit på vägen

Leverans av marksten 

Så kom då äntligen dagen då den efterlängtade markstenen levererades.  Extra skönt att boka hemtransport så slipper man bekymret med transporten hem. Marksten väger ändå en hel del.

Totalt 4 pall (40 kvm) Ocala Grå från Stenbolaget. Nu kliar det i stenläggarfingrarna men jag har fortfarande lite underarbete kvar.

Viktigt att tänka på:
Kan vara en bra ide att beställa stenmjöl och krossmaterial samtidigt om du inte har tänk hämta detta själv med släp.

Kranbilen lyfter av pallarna

Sista pallen i luften

Allt klart!

 

Gammalt sättgrus bort

När så äntligen all marksten var bortplockad började jag med lite finjusteringar. En snäll granne lånade ut ett par gamla järnrör som han hade ståendes i garaget. Dessa blev perfekta till sk avdragsbanor.

Som jag skrev tidigare så låg det ett alldeles för tjock lager sättgrus. Jag vägde därför in rören i nivå med det hårda bärlagret och skrapade sedan bort allt överflödigt grus.

Det tidigare problemet men vattenpösansamling ska nu få en lösning och därför kommer jag vara  tvungen att höja nivån på bärlageret för att få till ett bra fall så vattnet rinner ifrån huset.

Vidare var det även dags att börja gräva ur för den kantstens rad av granitsten som ska ligga längts med entrén och avskilja gräsmattan från stenläggningen. Här valde jag granitkantstenen Sköndal (Råkilad från Stenbolaget)




Avdragsbanorna på plats

Urgrävning för granitkantsten

Granitkantsten och marksten ihop

 

Dags att skyffla grus

På med släpkärran och styra kosan mot grustaget. Eftersom jag inte har tänkt att köra bil på markstenen så kommer jag välja ett bärlager av bergkross 0-16.

Efter en stunds väntan kommer en dumper förbi och frågar vad och hur mycket grus jag vill ha. Tycker han tar en väldigt "liten skvätt" grus i sin skopa. jag inser dock snabbt att jag inte förstått hur stor skopan egentligen är. En "liten skvätt" var alldeles lagom. Närmare bestämt 1.3 ton.

Väl hemma var det dags att lägga ut markduken innan allt grus skulle skyfflas ut. Skottkärran gick i skytteltrafik. När så första lasset var utkrattat fick man ett litet hum om hur mycket mer grus jag behövde. Totalt blev det tre vändor.

Efter att allt grus var utspritt tog jag ett extra varv med rätskivan för att få allt i nivå.

Viktigt att tänka på:
Om du vill hämta grus själv på ett grustag ska du vara medveten om att priset för en kärra grus ligger på runt 400 kr (ca 1 ton). Har du en stor yta som ska markläggas blir det oftast billigare att få det hemkört direkt till grinden. Då gäller det dock att ha nånstans att tippa av det.

Stor skopa litet släp

Första lasset redo för skyffeln

Markduk och sedan bergkross

Allt grus utspritt

Jämnar till ytan

Packa grus

Då var det dags att packa stenkrossen. Innan gruset packas bör man dock vattna över en gång för att det ska binda bättre samt att du ska slippa att det dammar
 
För att packa behövs en markvibrator. Eftersom mitt bärläger var ca 10 cm så räckte det men en 75 kilos vibrator. Markvibratorn hyrde jag för 200 kr för en dag vilket räckte mer än väl.

Viktigt att tänka på:
Tjockleken på ditt bärlager styr hur tung markvibrator du behöver. Hör efter vad du behöver, annars finns risken att packningen inte blir hundra.




Vattna bergkrossen så det inte dammar

Markvibrator

Packat och klart

Så lite stenmjöl 

När bärlaget är packat hårt (ska nästan kännas som att gå på asfalt) var det dags att åka till grustaget igen och skaffa stenmjöl 0-4 mm.

Väl hemma igen funderade jag på hur man skulle få ut ett så jämnt lager som möjligt. Spikade då ihop lite brädstumpar jag hade sparade. Dessa träbitar var 4,5 cm höga. Sedan vara det bara att ställa ut dessa och sedan fylla upp sand till toppen och skrapa bort resten.

Efter att ha skyfflat ut allt grus var kroppen rätt mör så då fick markvibratorn jobba igen. Efter att ha packat klart blir stenmjölslagret ca 3 cm.

Viktigt att tänka på:
Sprid ut ett lagom stort lager stenmjöl (4-5 cm) för tänk på att det sjunker en del under packningen. Har du ett för litet lager finns risken att du skrapar på bärlgret av bergkross när du ska dra fåror till avdragsbanorna.

Höjdbrädor för stenmjölet

Stenmjöl fylls på

Ett jämnt och fint lager

Packa med markvibrator

Avdragsbanor

Dags att jämna till den packade stenmjöls ytan. Nu kom järnrören till nytta igen. Går också bra att använda sig av träreglar.

Efter att ha vägt in rören men rätt lutning/fall är det bara att dra av överflödigt stenmjöl med en rätskiva. Översidan på röret ska nu ligga i nivå med markstenens undersida.

När allt överflödigt stenmjöl är borta fyllde jag igen spåren får järnrören.

Viktigt att tänka på:
Var återigen noga när du väger in rören då kommer stenläggningen flyta på smidigt.

Avdragsrören

Fåror till rören

Dra av överflödigt stenmjöl

Fyll igen

Fall mot brunn

Dags för läggning

Så var det äntligen dags att lägga den första markstenen. Efter en hel del mätande satt första raden. En rätskiva och en planka var till bra hjälp för att hålla linjen.

Viktigt att tänka på:
Mät en gång extra så att du får första raden helt perfekt. Minsta lilla slarv här kommer följa dig resten av stenläggningen och jag kan garantera att du inte vill lägga om en massa rader senare.

Första raden på plats

Kontrollera med rätskivan

Ett par rader senare

Stor, mellan, liten

Få till det rätta fallet 

Stenläggningen på innergården är klar sånär som på vissa kantstenar som måste kapas till, dessa får dock vänta till sist.

Nu fokus på att få till rätt fall ut mot gatan. Här hade jag tidigare problem men vattenansamling då den tidigare asfalten lutade innåt muren. eftersom vägen utanför faller från vänster till höger om man tittar framifrån kommer jag att ha en liten lutning åt höger i fallet.

Efter lite invägning med vattenpasset av två kantstenar precis i slutet av gången drog jag sedan ett murarsnöre på båda sidor fram till där lutningen ska börja.

Viktigt att tänka på:
Om ytan ska läggas med fall för att leda bort regnvatten då bör man ha 1–2 cm fall per meter.

Murarsnöre och vattenpass

Linorna spända

Stenläggningen klar på innergården

Fallet ser bra ut

Stenläggningen sedd uppifrån

Fram med murarsleven 

Så var det dags att få till en riktigt stabil granitkantstensrad. För att dessa inte ska kunna röra på sig väljer jag att mura fast dom.

Använder mig av finbetong vilket är väldigt lätt att blanda till. En murarhink, en påse bruk och sedan vatten är det enda som behövs. Efter lite omrörning fick jag till en fin massa.

Bruk placerades på båda sidor stenen och sedan jämnade jag till en fin kant. När detta har torkat är det dags att avsluta stenläggningen fram till gatan.

Blandar bruk

Fyller på bruk längst kanterna

Sista kantstenen

Bara att vänta på att det torkar

Stenläggning fortsätter 

När dagen starta var det ca 10 kvm stenläggning kvar. Fram med avdragsbanorna igen och raka av överflödigt stenmjöl efter att ha vägt in med rät lut.

Nån timme senare var hela partiet stenbelagt och nu återstår att hyra en stenkap så att alla småbitar kan kapas till. Det är nära nu...

Invägning av sista biten

Sista raden

Kapa sten 

Gick upp tidigt denna morgon och begav mig till Hyreshuset för att fixa en bra stenkap till alla småbitar som ska kapas. Funderade ett tag på vilket typ av såg jag skulle använda mig av. Valet föll till slut på en Stensåg med vattenbad och det valet ångrade jag inte en sekund.

Var lite bökigt att få in sågen bak i combin men är man bara två personer så går det smidigt. Stensågen påminner lite om en kap och gersåg fast man har ett vattenbad kopplat till den som hindrar att det ryker massa damm. Dessutom är det lättare att få raka bitar men skärbordet.

På med hörselkåporna och sedan vara det bara att köra. Drygt 65 kapningar senare var jag i hamn. Känslan när sista biten föll på plats var obeskrivbar.

Viktigt att tänka på:
Ska du kapa många stenar så lägg några hundra extra på ett stensåg med vattenfack och skärbord. Hyran för en dag gick på ca 500 kr vilket var dubbelt så mycket som en vanlig såg men denna dammar betydligt mindre.

Fyller på vattenfacket

Kapar marksten

Blir en hel del spillbitar

Sista stenen på plats!

All stenläggning klar

Då var det dags att foga

Efter många timmars slit var det så äntligen dags att foga. Efter lite konsultation med Stenbolaget blev jag tipsad om att testa Lithomex Easy. Detta är en fogsand till alla typer av markbeläggnningar som härdar och ger en hård och beständig fog.

Fördelar:

  • Slipp ogräs och myror i fogarna
  • Färdigblandat och klar att använda
  • Borstas enkelt ner i fogarna
  • Fuktas sen är man klar
  • Ogräshämmande
  • Hindrar myror
  • Flexibel

Appliceringen var rätt enkel, men det krävs nogrannhet. Fördela fogsanden jämnt över ytan men cirkulerande rörelser. Fogdjupen skall vara hela beläggningens tjocklek från botten upp. Borsta beläggningens yta men en fin borste så att den är helt fri från överbliven fogsandDärefter vattnas beläggningen så att fogsanden blir helt genomfuktad. Kan vara bra att ta lite stickprov här och var.

Viktigt att tänka på:
  • Plattorna måste vara helt torra då då applicerar fogsanden.
  • Ytan skall skyddas mot kraftigt regn de kommande 5-8 timmarna
  • Fogen är normalt genomhärdad på 1-3 dygn.
  • Vänta en vecka med att borsta ytan

Nu väntar vi på att det ska härda.



Fogsanden

Fyll igen fogarna

Allt igenfyllt

Vattna belägningen när du sopat den ren

Nu väntar vi på härdningen

Äntligen klart! 

Fogen har nu stenlnat och efter drygt 1 månads slit är jag äntligen i hamn. Har varit väldigt kul att genomföra detta projekt då jag var helt novis på stenläggning. Många timmar spenderades på nätet efter tips, råd och anvisningar. Vill även rikta ett stort tack till Stenbolaget som bidraget med tips och ideer och framför allt övertygade mig om att hårdfogen var att föredra.

Kostnad för hela stenprojektet:

Innan jag startade projektet tog jag in två offerter. Summan på dessa landade kring 25000 - 35000 kr inklusive allt. Lite i högsta laget tyckte jag.

  • Marksten Ocala (Stenbolaget) (40kvm + hemkörning)  9.000kr
  • Flexibel hårdfog (Stenbolaget) (3st 25 kilos påsar) 1.400 kr
  • Granitkantsten (Stenbolaget) (9st) 890kr
  • Bergkross 0-16 (3 stora släppkärror) 1.200 kr
  • Stenmjöl 0-4 (3 stora släppkärror) 1.200 kr
  • Markvibrator (2 dygn) 420 kr
  • Stensåg med vattenbad (1 dygn) 650 kr

Totalt: 14.760 krVäldigt nöjd med att ha sparat in halva kostnaden.
* Ska tilläggas att jag hade fri tillgång till stort släp via vår föreningen och detta kom till stor anvädning.

Fogen har härdat

Entren där nya stupröret sitter

Så såg det ut före projektet

Översikt

Terass, marksten och soffa, allt fixat själv.

Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré