icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Stenläggningsprojektet | Pricken över I:et

Stenläggningsprojektet | Pricken över I:et

STARTSKOTTET

Huset är färdigt, gräsmattan är lagd och trädäcket runt poolen är på plats. Det mesta känns tipp topp, men något saknas - stenläggningen! Projektet startar för mig i ett läge där grovplaneringen är gjord, dvs. gräventreprenören har lagt 0-30 samkross runt hela huset och packat materialet i någurlunda rätt nivå. Hela ytan runt huset inkl. garagruppfart omfattar 230kvm. Ett hyggligt utmananade projekt för en ensam stensättare av lekmannakaraktär.

Framsida med garageuppfart

Mellan hus och garage

 

 

PLANERING

Nästa steg blev att rita upp en enkel skiss över projektet i syfte att markera ut befintliga nivåer samt bestämma läggriktning på stenen och fundera över var kantsten ska sättas. Ingen vacker skiss, men den tjänar sitt syfte.  Jag har investerat i en rotationslaser från Leica. Ett instrument som är ett måste för att vara någorlunda säker på att nivåerna hamnar rätt från början. Använde den högsta punkten vid garageporten som referenspunkt och markerade ut relativa höjdskillnader på skissen. Med vägledning av det så fyllde jag på med 0-16 på de ställen det behövdes för att nå önskade höjder samt packade med vibratorplatta.

kanten på huset

Skiss över stenprojektet

 

STENVALET

Jag åkte och tittade på utställningar hos olika leverantörer, men fastnade ganska snabbt för en relativt ny stentyp - hamrad sten. Den hamrade stenen är något slätare och mindre kantstött än den tumlade stentypen. Valet föll på Benders Ocala Antik, grå. Stenbolaget hade tillsammans med Benders även kampanj på stenen, var femte sten gratis eller 20 % :-) Det avgjorde saken. Stenen kommer i tre olika storlekar 210x140x50, 175x140x50 och 140x140x50 blandat på samma pall. Tanken är att stenen ska läggas slumpmässigt och att därmed mönstret blir slumpmässigt och oregelbundet. Kändes som som en relativt enkel typ av platta att lägga. Den är dessutom körbar, vilket var ett krav eftersom vald sten även skulle kunna användas på garageuppfarten.
För att undvika stänk upp på fasaden så fick jag rekommendationen att inte lägga plattorna ända emot grunden. Lämna ett avstånd på 10-20cm där du lägger någon form av grus. Jag bestämde mig för att lämna 15cm och fylla mellanrummet med sjösingel, svart/vit. 
Den enda kantstenen jag tänkte mig, så här långt i varje fall, är den vid garageuppfarten. Behöver en avgränsning mot ena sidan där det ligger gårdssingel. Vill inte att den ska spilla över på uppfarten. Här föll valet på Benders Labyrint maxi grafi 350x210x140. Jag beställde ett gäng extra av denna sten då jag har en idé om att eventuellt bygga några inramade rabatter, men det återstår att se om det blir verklighet av det.

Ocala Antik marksten

Sjösingel har levererats

 

RÄTT GREJER

Jag har lagt sten en gång tidigare och var det något jag lärde mig då var - ha rätt grejer! Och det är inte fel att ha bra hjälpredor...

Viktigt med rätt verkyg för stenläggningen

RÄTT VERKTYG

Skämt och sido. Jag skulle verkligen, utöver det självklara med en bra spade och skottkärra vilja rekommendera att följande verktyg införskaffas för att göra livet lite enklare:
  • Asfaltsraka
  • Rätskiva
  • Ett riktigt bra vattenpass
  • Stensättarhammare
  • Avdragsrör, stålrör med diameter 2,5-3cm

Det fungerar ok att använda kratta för att sprida ut och jämna till kross och sättsand, men en asfaltsraka gör jobbet betydligt enklare för dig. Som rätskiva kan man använda en rak plankbit, men en rätskiva i metall avsedd för ändamålet är att föredra. Den är effektiv att använda vid avdragen, men kommer också väl till pass när man vill kontrollera att stenraderna blir raka. Stensättarhammaren, som jag hittade på Stenbolaget, använder jag främst för att dra upp fåror i sättsanden, att lägga avdragsrören i.
 

verktygen till stenläggning

 

ARBETSGÅNGEN

Med bärlagret på plats i rätt höjder, fortsätter jag med att kärra ut sättsanden, stenmjöl 0-4. Jag använder asfaltsrakan för att skapa ett ca 3 cm tjockt sandlager. Därefter slår jag ytan med en 90kg vibratorplatta. En god ide är att vattna ytan innan den slås för att den verkligen ska bli kompakt och för att undvika att det dammar. Nästa steg blir att lägga ut avdragsskenorna (rören) på ungefär rätt platser, ta fram stensättarhammaren, och dra fåror, ned till bärlagerytan utan att riva upp den, med stöd av rören för att få fårorna raka. Lägg ned rören och väg upp dem med vattenpass. Ett tips är att vara noga med att se till att avdragsrören får bra stöd under sig, dvs packa in sand runt  rören så att de ligger stilla vid avdragningsarbetet.  

stenläggningen är påbörjad

Fixa fåror med stenläggning

Ytan är färdig för stenläggning

 

LÄGGNINGSARBETET

För att få till ett lagom avstånd till väggen valde jag att använda en 145mm bräda som jag placerade längs grunden, vilken också hjälper mig att hålla en rak linje vid stenläggningen. Jag börjar stenläggningen närmast grunden och går utåt. Det kan var lite lurigt att komma åt hörnen utan att förstöra den avdragna ytan. Hittade några gamla råspontluckor som fick fungera som landgångar. Fungerade alldeles utmärkt.  När man jobbar sig ut från väggen är det viktigt att kontrollera att stenraderna förblir raka. Här kommer rätskivan väl till pass. Lägg den längs stenraden för kontroll och slå mot stenraden vid behov eller justera sten för sten. Viktigt också att fylla igen fårorna med sättsand och packa lätt med handen. Upptäckte rätt snabbt att jag inte varit tillräckligt noga med att fylla igen fårorna då stenarna sjönk ned något längs avdragsbanorna. Med lite eftertanke så är det nog bättre att ha avdragsbanorna vinkelrätt mot läggningsriktningen. En mindre andel av stenytan hamnar då över avdragsfåran och det torde minska risken för att stenen sätter sig. Bättre dock att se till att fårorna är ordentligt återfyllda och att sanden i dem är packad.
Under läggningen kan man välja att endera dra ut den första raden hela vägen eller börja bygga på "bredden" så att man får en triangelform. Jag valde det senare. Det fungerade bra, men märkte snart att det var svårt att hålla raka linjer över helheten. Övergick till den andra taktiken och räknar med att köra den framledes. 

 

Starten på stenläggningen

 

PROGRESS

Arbetet går framåt i någorlunda takt. Det verkar gå att hålla en takt på ca 20kvm om dagen. Det som sinkar arbetet mest och tar på krafterna är jobbet att få fram stenen till läggningsplatsen. Med gräsmatta runt om så vill jag inte bära in stenen med maskin, utan det får bli med skottkärra. Går det att få pallarna fördelade över läggytan så tror jag det sparar massor med tid och energi.
Valde föresten att bryta av ytan med att bygga in två stenlådor nära husväggen att använda som rabatter. Såg till så att de hamnade en bit ifrån husväggen. Trähus mår ju inge bra av att ha växtlighet nära sig... 

Progressbild på markytan

 

VIBRATORPLATTA

Som trebarnsfar så är det inte helt lätt att få arbeta sammanhängande i lugn och ro må jag säga. Det blir att man jobbar lite här och lite där. Rätt stressande att fara iväg och hyra vibratorplatta i tid och otid. Fram och tillbaka. Fick tips av en granne att titta in på Bauhaus som har lite enklare och lättare vibratorplattor. Det blev en Herkules RP1300B som väger 90kg. Fullt tillräcklig för att slå sättsand med. Det följer dessutom med en polyuretan-matta som kan användas för att köra uppe på plattorna innan fogsanden läggs på. Den kostade 4295kr. Att hyra en kostar i omkring 250kr/dag och med min utspridda arbetsinsats så kommer hyreskostnaden snabbt att dra iväg och närma sig inköpskostnaden. Väldigt skönt att ha en egen :-) och inte behöva fundera över tillgängligheten. 

Herkules RP1300B markvibrator

 

FÖRBRUKNINGSVARA

Arbetshandskar är ett måste. Huden på händerna slipas annars snabbt ned och blir torra. Handskarna slits snabbt... 

Arbetshandskar är ett måste vid stenläggning

 

ENTRÉGÅNGEN

Bestämde mig för att göra gången 140cm bred, 10cm på var sida om dörrfodret till entrén. Jag drog ut en lina vinkelrätt ut från väggen. Gjorde även en kontrollmätning gällande fallet från huslivet till vägen. Det visade sig vara 10cm och fallet blev 5cm/cm. Det började regna, men envis som man är så ville jag lägga klart fram till vägen. Blöt som en katt! Lämnar man det delikata underlaget utan sten har man snart gott om små fotspår i sanden...

stödlinor är dragna

lina till projektet är dragen och fixad

Marksten är lagd vid entrén

 

FRAMSIDAN TAR FORM

Intrycket av huset blir ett hel annat nu när sten börjar komma på plats. Det ger mersmak i det här annars rätt slitiga arbete.

Framsidan tar form med markstenen

 

VIKTIG PINNE OCH GUMMIKLUBBA

Skrev tidigare om vikten av rätt verktyg, men missade två andra viktiga hjälpmedel gummiklubba och en rak pinne. Gummiklubban är ett måste för att justera till de stenar som hamnar ojämnt. Pinnen kommer väl till pass när avdragbanorna ska förlängas. Det gäller ju att förlängningen hamnar på samma utgångshöjd. Det kan vara lite svårt att se om röret verkligen ligger i nivå med färdigdragen yta. Se till att röret börjar en liten bit in på den färdigdragna ytan. Lägg på pinnen i den ändan och väg av så att pinnen ligger jämt på ytan och tangerar röret. Då blir höjden korrekt.  

Gummiklubba och pinne till markstenen

 

ANNAN RIKTNING

Stenläggningen ska gå längs hela långsidan på huset, en sträcka på ca 20 meter. Det är en utmaning att hålla räta linjer över så stora avstånd. Ögat uppfattar rätt små avvikelser i längsled. För att minska risken för detta och samtidigt få lite mer liv i ytan, valde jag att bryta mönstret och lägga stenen utför burspråket på tvären. 

marksten i olika vinklar

Baksidan börjar ta form

 

BRUNNAR

Jag sparar all tillpassning och kapning till sist. Då jag inte har en egen stenkap, utan tänkte hyra en, så är det lika bra att gör allt sådant jobb samtidigt. 

brunnar i mitten av markstenen

BAKSIDAN KLAR

En panoramabild över baksidan på huset. Puh, det var tufft att lägga denna sydsida. Det blir riktigt varmt när solen ligger på. Tror det var helt rätt att bryta mönstret och byta riktning på mittenpartiet. Linjen längs hela sträckan är inte spikrak, men nästan. Det stör inte ögat i varje fall. Det som stör är dock allt regn som fallit. Kanterna tar stryk. Kanten vid garaget där vattnet från garagetaket kommer ned har mer eller mindre spolats bort. Har insett att kanten inte kommer att hålla som den nu är. Efter lite övervägande och diskussion med Mats på Stenbolaget så bestämde jag mig för att beställa stålkanter. Stålkanterna är 1 meter långa och kilas fas ner i sanden längs raderna. Den blir inte synlig när väl sand och jord fyllts emot stenkanten.

Panorama över stenläggningen

GARAGEUPPFARTEN

Nu har jag tagit mig runt huset och nu återstår finalen - garageuppfarten! Här gäller det att vara noggrann. Det som oroar mig mest är att det ska bli hjulspår i uppfarten efter ett tag. Det är inte snyggt och så blir man avslöjad som lekman... Viktigt också att få till fallet så att vattnet kan rinna undan. 
Jag började med att sätta kantstenarna, Benders Labyrint, Grafit. Det blir en snygg inramning och en förutsättning för att kunna padda uppe på plattorna mot slutet. Utan kant är risken stor att plattorna trycks ut åt sidorna. Brunnarna vid sidan av uppfarten ställer till det lite. De sitter så nära varandra att de inte går att vrida raka, utan de måste vara snedställda. Efter lite om och men så lade jag raden så nära brunnarna som möjligt. Skar till och med ur en bit ur en av stenarna för att tjäna 1 dm. 
En fundering som jag hade var hur dessa brunnar och rör egentligen fungerande. De satt för långt ned till att börja med. Först vågade jag inte dra i rören. Om de släpper nere i marken så är det katastrof. Då blir man ju tvungen att gräva upp. Visar sig att dessa typsikt är av teleskoptyp, så även dessa. Det är bara att dra i rören, eller snarare använda spett eller kofot för att få loss dem. Var bara uppmärksam på hur långt teleskopet är. Det finns risk för att röret kan hoppa ur. 

mursten till uppfarten

kantsten till uppfarten

Kantstenen är på plats

 

STOPP I MASKIN

Efter att ha kommit fram till hörnet vid garaget så stannade jag upp i läggningen. Detta för att göra en ny rad i linje med framsidan av garaget. Ville ha "första" raden dikt an mot garagegolvet. Raden innan gick inte jämt upp, så klart(!) så blir det en smal anpassningsrad. Så långt helt ok. Vad värre var är att jag inte var tillräckligt noggrann med att säkerställa linjen över hela sträckan över uppfarten. Använde rätskivan mot garagegrunden för att sätt linjen och första raden. Det visade sig, lite för sent, att det är rakt utanför garageporten, men att raderna sedan svänger lite vänster mot huset till. För att åtgärda det hela så tänkte jag mig att lägga 2-3 justeringsrader som bilden visar. Vet inte om det är jag som är petig, men det kändes inte riktigt bra.
Valde till slut att lägga om i ändan mot huset. Bild två visar början av det lite jobbiga rättningsarbetet. Det tar emot att göra om får jag erkänna. Den här gången använde jag en lina över hela sträckan för att vara säker på att det blir bra över hela sträckan. Det var inte helt enkelt med anledning av att marken lutar ned från garageutfarten. Lade säkert om första raden tio gånger innan jag var nöjd. Det är så viktigt att början blir rätt! Då flyter resten på så mycket snabbare och lättare. Måste man hålla på att kompensera för ett dåligt utgångsläge så blir jobbet frustrerande och inte lika roligt att utföra. Det påverkar självklart även slutresultatet. Ja just det, en annan störande faktor var det faktum att kanten på garagegrunden inte var helt jämn. Det satt små betongbitar som runnit över vid gjutningen, vilket gjorde att vissa stenar hamnade aningens snett. Detta slår igenom i det fortsatta läggningsarbetet. Mitt tips är att i den mån det går knacka bort och jämna till kanten om du lägger dikt an mot en grund. Det går inte till 100% märkte jag. Sättet att hantera detta på är att smalna av stenarna, vid utstickande delar, något med vinkelkap eller stensåg för att få den yttre sidan i raden rak - helst spikrak!

marksten blev lite snett

omläggning av marksten

 

STENARNA PÅ PLATS

Efter en veckas uppehåll i projektet så var det nu dags att göra sista rycket. Läggningsarbetet visade sig gå relativt snabbt. Det var mödan värt att lägga om för att få raderna så raka som möjligt. De kommande raderna blev raka nästan per automatik. Med kontinuerliga småjusteringar så var det inga problem att hålla linjen och jag blev väldigt nöjd med resultatet. Även fallet verkar vid första anblick blivit som jag tänkt mig. Tanken är att vattnet ska ledas till ena hörnet vid vägen. Återstår att göra en vattenavledning därifrån. Funderar på att ta upp ett hål i botten på kantstenen så att vattnet kan leta sig ut den vägen och ned på gräsmattan.
En av grannarna promenerade förbi och gav lite glad tillrop. Han menade att om han inte visste bättre så hade han trott att jobbet var utfört av en "riktig" stensättare. Kul att höra!  

Garageuppfarten från huset

Garageuppfarten i sten

 

TILLSKÄRNING

Nu börjar det mödosamma arbetet med att skära till och göra i ordning alla kanter. Börjar med gången in till huset . Jag har en vinkelkap med en coromantskiva för att testa och se hur det funkar. Planen är att hyra en stensåg från Hyreshuset eller Ramirent, men vem kan vänta... Det blir en stensåg för resten av jobbet kan jag avslöja. Ska man få till raka kanter och vinklar så är en sådan oslagbar.
Vill man däremot ge sig i kast med att göra svängda snitt så kommer vinkelkapen väl till pass. Ta bara upp konturerna runt om stenen. Knacka sedan loss med en stålkil. Det kan gå åt en och annan sten då de inte alltid spricker sönder som man tänkt sig ;-)

rundning av marksten

 

STENSÅG

Det fungerar helt okay att såga till stenar med vinkelkap som vid rundningen på bilden, men ska man göra raka snitt så är det som sagt stensåg som gäller. Det är så oerhört mycket effektivare och snitten blir raka och fina. Jag hyrde maskinen på Hyreshuset. Det tog mig 12 timmar av hårt arbetet att få till alla "raka" passbitar. Tillpassning runt brunnar och dagvattenrör återstår. Hyran landade på 640kr. Värt varenda krona! 

 

Sågning av stenar för en rundad kant

Stensåg

 

RUNT DAGVATTENLEDNING

Tänkte jag kunde visa lite närmare hur jag får till en konkav urskärning för som i det här fallet för inpassning runt en dagvattenledning. Börja med att rita konturen på sten - runt hela stenen! Skär tunt runt om för att få en känsla för hur biten kommer att bli. Såga djupare vid kanterna och på baksidan. Du kommer att märka att det inte funkar att skära på djupet på ovansidan utan att förstöra konturen. Skär in ett flertal snitt för att "försvaga" stenen som ska bort.
Börja sedan med knacka loss en liten bit från varje kant. På kanterna når sågskivan nästan ända igenom och det krävs inte mycket för att bitarna ska lossna. Det viktigaste skälet att börja på detta sätt, har jag fått erfara, är att frilägga de känsliga kanterna/hörnen. I början så försökte jag knacka loss hela stycket på en gång. Det slutet varje gång med att kanterna sprack. Otroligt frustrerande.
Med den grova formen på plats så är det bara att ta putsa till ytan med vinkelkapen samt lägga biten på plats. 

konkav marksten till brunn

sågad Konkav marksten till brunn

sågad marksten till brunn

Sågad marksten till brunn på plats

 

VIBRERING UPPE PÅ PLATTORNA

Med alla stenar på plats så är det nu dags att verkligen "sätta" stenarna med vibbran innan fogsanden kommer på. Jag monterar gummimattan på vibratorplattan. Se till att soppa ytan fri från eventuell småsten och annat som annars riskerar att repa stenytan. Sen är det bara att köra! Jag började med kanterna, vilket jag förstått att man skulle göra. Utöver det så kan man ju välja att gå längs med eller tvärs plattorna. Jag provade båda varianterna och kan inte påstå att jag kunde urskilja någon skillnad i resultat.
På den andra bilden (i det här avsnittet) kan du i nederkant skönja en stålkant. I just det här avsnittet av stenläggningen så ligger gräsmattekanten lägre än plattorna, vilket gör de yttre plattraderna sårbara. Det märktes tydligt när det regnade kraftigt för någon vecka sedan. Sättsanden under plattorna, vid det här partiet, spolades mer eller mindre bort och plattorna satte sig. Bara att göra om och göra rätt. Med stålkanten, som jag knackade ned med gummiklubba, så blir stenkanten väldigt stabil. 

vibrera med maskin på stenplattorna

Marksten efter ytan är vibrerad

 

FINJUSTERING

Innan fogsanden läggs på så kan det vara en och annan sten som behöver justeras. I mitt fall så är det ett gäng...När fogsanden väl är på plats så blir det betydligt svårare att få loss stenarna.
För att få upp de stenar som ska justeras så behövs lite hjälpmedel. Jag hittade en gammal tältpinne. Skulle behövt två. Med två, en i varje diagonalt hörn, så går det rätt smidigt att få upp stenarna. Fyll på med sättsand, lägg tillbaka och knacka till med gummiklubban.

finjustera höjden på marksten

FOGNING

Nu är det dags att lägga på fogsanden. Jag använder sättsanden som blev över, dvs stenmjöl 0-4. Det visar sig dock vara ett mödosammare arbete än jag räknat med, att få ned sanden mellan stenarna. Stenmjölet är för grovt. Det som händer är att de större kornen blir kvar uppe på stenarna och jag får sopa tills jag blir grön i ansiktet för att få ner stenmjölet. Efter lite konsultation med Stenbolaget så är slutsatsen att jag får åka till sandtaget och köpa en kärra med stenmjöl 0-2.

 

fogsand till marksten

 

PROJEKTET KLART!

Med stenmjöl i storlek 0-2 så gick fogningen betydligt smidigare, även om det är ett rätt mödosamt arbetet att sopa i sanden mellan stenarna. Fogsanden behöver sopas ned i omgångar. Det känns nästan som ett evighetsarbete. Man får nog göra så gott det går och fylla i vart efter. Säkerligen även nästa säsong. 
Det var ett roligt men tufft projekt. Sammantaget så har jag lagt ut ungefär 8800 stenar, vilket motsvarar ca 23 ton förflyttad sten. Tänk vad man kan åstadkomma med lite envishet :-) Efter att ha räknat ihop alla utgifter inklusive inköp av vibratorplatta och verktyg samt hyreskostnader så landade projektet på 70.500kr. 
Det var verkligen roligt att bli utsedd till månadens projekt i juni. Det har inspirerat mig ytterligare. Nästa projekt blir på landet där det ska läggas marksten och troligen göras murar, men det får bli nästa år!

färdigt projekt framsida

framsida med stengångar

Formskurna stenar runt brunnar

Marksten på kortsidan av huset

 

marksten även på baksidan av huset
Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré