icon Till innehåll
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG - passa på att fynda sten med upp till 50% rabatt!
00
:
00
:
00
:
00
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG!
00
:
00
:
00
:
00

FAQ - Vanliga frågor

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna. För ytterligare frågor går det alltid bra att vända sig till någon av våra butiker eller till kundtjänst.

Leveransfrågor

Några av kantstenarna jag har fått är trasiga, hur gör jag? expand_more

Det är viktigt att du kontrollerar leveransen så fort som möjligt och meddelar Stenbolaget via telefon på 08-503 350 00 snarast. Dock senast sju dagar efter leverans. Kontrollera helst godset tillsammans med chauffören i samband med leverans så gör de en notering ifall någon skulle vara trasigt eller fel.

expand_more Visa mer
Hur mycket väger en pall med marksten? expand_more

En full pall med marksten väger ca 1200 kg. Vissa pallar med t.ex. granitkantsten kan väga så mycket som 1500 kg.

expand_more Visa mer
Vilken tid på dagen levererar Stenbolaget? expand_more

Stenbolaget levererar mellan klockan 06:00-21:00. Under högsäsong april-september arbetar våra chaufförer intensivt för att hinna med att leverera alla beställningar, det kan därför vara svårt att ange en tid när just din leverans sker.

expand_more Visa mer
Vad ska jag tänka på att kontrollera när jag har fått min leverans? expand_more

Du bör titta efter följande: Skador på förpackningar och emballage, att rätt mängd har levererats och att rätt produkter har levererats. Stäm noga av leveransen mot ditt kvitto och kolla att färg, storlek, antal mm stämmer överens.

expand_more Visa mer
Leveransen stämmer inte med vad jag har beställt, vad gör jag nu? expand_more

Vi rekommenderar att du kontrollerar godset direkt vid leverans tillsammans med chauffören. Skulle ett fel upptäckas senare, dock senast 7 dagar efter leverans, kontakta Stenbolaget på kundservice@stenbolaget.se eller tel: 08-50335000

expand_more Visa mer
Levererar Stenbolaget med kran? expand_more

I våra fraktpriser ingår lossning vid tomtgräns. I de flesta fall lossas materialet med palldragare eller påhängstruck. Kontakta oss om leverans med kranbil önskas så tar vi fram ett pris på detta.

expand_more Visa mer
Hur lång är leveranstiden? expand_more

Produkter som finns i lager på vårt centrallager levereras normalt inom 3-9 dagar.

expand_more Visa mer
Vad ska jag tänka på när jag beställer leverans från Stenbolaget? expand_more

Detta bör du tänka på när du beställer leverans från oss på Stenbolaget: Kontrollera att vägen är godkänd för tung trafik (BK2), att lastbilen kan passera eventuella viadukter och broar, tillstånd för privata vägar och allmänningar mm, eventuella branta backar, att lossningsplatsen är plan, om telefon och elledningar som kan vara i vägen vid lossning samt träd och buskar som kan vara i vägen (lastbilarna kräver en bredd på 2,6 m och höjd på upp till 4,5 m). Tveka inte att kontakta Stenbolaget om du har frågor eller är osäker på något som hör leveranser till.

expand_more Visa mer
Hur stora lastbilar är det som levererar stenen till mig? expand_more

Vi levererar med stora lastbilar med släp (24 meter) vilket gör att det kan vara svårt att komma in på trånga gator. De flesta av våra leveranser lastas av med truck. Denna behöver en bredd på 3 meter för att komma fram.

expand_more Visa mer
Jag väntar på min leverans, hur får jag reda på när den kommer? expand_more

Kontakta oss på 08-50335000 eller maila oss på kundservice@stenbolaget.se så hjälper vi dig.

expand_more Visa mer
Går det att hämta varor själv på ert lager? expand_more

Självklart går det att hämta själv på något av våra lager. När du beställer här på vår websida kan du enkelt välja i kassan om du vill ha dina varor utkörda eller hämta själv på vårt huvudlager. Du kan även se lagersaldo i övriga butiker om du hellre vill åka förbi och köpa dina produkter där.

expand_more Visa mer

Utegolv

Jag har en stor stadsjeep, hur tjock måste stenen vara för att jag ska kunna köra på den? expand_more

Med några få undantag är alla markstenar i betong som är minst 50 mm tjocka körbara för personbil. När det gäller större plattor krävs det ibland att de är minst 60 mm tjocka.

expand_more Visa mer
Vilket underarbete ska jag göra? expand_more

En fiberduk läggs alltid i botten för att skilja av befintligt underlag mot dom fyllnadsmassor du sen skall packa. Fortsätt sedan med ett lager med stenkross/bergskross 0-32 (0-16 fungerar vid ytor som inte ska trafikeras). Lägg ca 10 cm på gångar och uteplatser och 20 cm för uppfarter. Ytan packas sedan ordentligt med en markvibrator. Efteråt läggs ett 2-3 cm tjockt lager med stenmjöl 0-4 alternativt Stenflis 2-6 för att jämna av ytan. Sist men inte minst lägger man den sten man har valt. Så för en uteplats krävs det att man gräver ut ca 13 cm + stenens tjocklek och för en uppfart ytterligare 10 cm. Ta gärna hjälp av vår guide: Lägga Marksten i 5 Enkla Steg.

expand_more Visa mer
Hur undviker jag att få ogräs i fogarna? expand_more

Stenbolagets bästa tips är att använda flexibel hårdfog. Det är en fog som härdar och gör att ogräs och myror inte kan tränga igenom. Denna finns i två olika färger och är väl anpassad för både marksten och plattor.

expand_more Visa mer
Vad innebär det att stenen är tumlad? expand_more

När den sten är tumlad, eller trumlad som det ibland felaktigt kallas, har stenen kastats runt i en stor tumlare för att få fram mjukare kanter och ge ett mer rustikt, slitet intryck. En tumlad betongsten för både mark, kantinramning och mur ger en levande yta där varje sten sällan är en annan lik.

expand_more Visa mer
Hur kapar jag en marksten? expand_more

Vanligast är att man använder en vinkelslip, rondellkap eller motorkap med sten- eller diamantklinga. Man kan även klippa sina marksten och mindre betongplattor med en stenkap.

expand_more Visa mer
Måste jag ha kantsten? expand_more

Vi rekommenderar starkt att ha en kantsten till din markläggning eftersom det är den som kommer hålla ihop hela läggningen. Har man ingen kantsten är risken stor att framförallt de yttersta plattorna kan glida isär. En granitkantsten höjer värdet på ytan och trädgården avsevärt.

expand_more Visa mer
Kan man ha en tumlad Marksten tillsammans med en kantsten i granit? expand_more

Absolut, det blir vanligare och vanligare att man blandar olika stensorter, och granit är bland det slitstarkaste materialet du kan välja som kantsten. Snyggt, hållbart och ett mycket exklusivare val för din trädgård.

expand_more Visa mer
Jag funderar på att lägga oregelbundet skiffer, hur mycket spill får jag räkna med? expand_more

Normalt får man räkna med cirka 10-15 % spill när man lägger oregelbundet skiffer, men det kan både bli mer eller mindre. Det beror bland annat på hur stora fogar man jobbar med och därmed hur många bitar som måste delas eller kasseras.

expand_more Visa mer
Går det att lägga Stenbolagets Granitplattor på en uppfart? expand_more

Våra Granithällar som är 20 och 30 mm tjocka är för tunna för att läggas i stenflis på en uppfart på samma sätt som man gör med en tumlad marksten. Däremot går det bra att sätta granithällar och skiffer på en uppfart om man har en gjuten betongplatta under. Dessa monteras då i fix lämpat för just natursten. Det finns självklart även körbara granitplattor som kan läggas i stenflis. Dessa är 60, 80 och 100 mm tjocka. Helt anpassade för olika tyngder och belastning på exepelvis uppfart och annan körbar yta.

expand_more Visa mer
Är en granitplatta frosttålig? expand_more

Ja, alla granithällar från Stenbolaget är frosttåliga och klara vårt klimat utomordentligt.

expand_more Visa mer
Hur stor fog ska man ha? expand_more

De flesta markstenar och betongplattor har en fris, även kallad distans som gör att plattorna per automatik får en fogbredd på 3 mm. Granit- och skifferhällar bör läggas med en fog på minst 3 mm. Till detta kan man nyttja kakelkryss och annan distans till hjälp.

expand_more Visa mer
Vilka verktyg och redskap behöver jag för att lägga en uteplats i sten? expand_more

Markvibrator behövs för att packa stenkross, järnrör, träreglar eller liknande redskap för att få till ett bra fall på ytan och för att kunna dra av sättbädden. Till sist behövs en vinkelslip eller stenklipp för att kapa dina markstenar och plattor. Läs mer om detta i vår Markstensguide: Lägga marksten i 5 enkla steg.

expand_more Visa mer
Stenarna på min uteplats har vita avlagringar, vad är det för fel? expand_more

Det är med största sannolikhet kalkavlagringar. Detta är något som ofta uppstår i en betongsten och är en del av betongens härdningsprocess. Kalkutfällningar brukar som regel slitas bort efter cirka ett år.

expand_more Visa mer
Kommer markstenen ta skada om jag använder tösalt på den? expand_more

Man bör inte använda tösalt på betong eller naturstensprodukter, att sanda är att föredra.

expand_more Visa mer

Murar

Jag ska bygga en mur som är 1,2 m hög, vilken produkt ska jag välja? expand_more

De flesta stödmurar går att bygga upp till en meters höjd utan att använda geonät eller andra extra förankringar. Stödmur Waxholm, Muskö, Mursten Gripsholm och Solliden går att bygga upp till 1 m höjd utan geonät om murarna byggs med ett bakåtlut. För högre konstruktioner monteras geonät som förankrar din mur i massorna bakom och möjliggör att en högre konstruktion kan byggas. Läs mer om varje specifik mur på dess produktsida eller kontakta oss för mer information gällande din önskade murhöjd.

expand_more Visa mer
Vad är skillnaden på Stödmur Waxholm och Stödmur Muskö? expand_more

Waxholm är en stödmur som kan byggas både lodrät och med bakåtlutning. Den går att bygga upp till 60 cm utan geonät, med en lodrät montering, 1 meter utan nät om muren är lutande och bra mycket högre än så med geonätsförankring. Stödmur Muskö är ett robustare murblock som ger en gedigen konstruktion och klarar höga tryck vid montering av geonät, med lutande konstruktion och vid fyllnad av varje murblocks hålrum i murstenen. Det främsta som skiljer dessa murar åt är designen på murblocket i form av fasning runt om och storlek på själva stenen.

expand_more Visa mer
Hur gör jag för att kapa en mursten? expand_more

Vanligast är att man använder en tillräckligt stor motorkap med en sten- eller diamantklinga. Det finns även stenklippar lämpade för ändamålet. Men vi rekommenderar motorkap eller rondellkap för bästa presicion.

expand_more Visa mer
Går det att svänga en stödmur? expand_more

De flesta av våra stödmurar går att svänga utan problem då murblocken ofta är kilformade. Till några produkter finns även speciella stenar för att göra kraftigare svängar samt hörnstenar för 90-gradershörn. Se din önskade murs produktserie och skapa din unika trädgårdsmur och form.

expand_more Visa mer
Vilket underarbete måste jag göra när jag bygger en stödmur? expand_more

Generellt gäller att man ska gräva ut lika mycket bakom muren som det är högt samtidigt som tio procent av murens höjd ska vara under mark. Närmast bakom stödmuren bör det finnas ett skikt av ca 15-20 cm med Makadam 8-16 för dränering. Bakom understa stenen läggs ett dräneringsrör för att leda undan vatten. Resterande utrymme bakom muren fylls upp och packas med stenkross 0-32 med hjälp av en lättare markvibrator.

expand_more Visa mer
Behöver man bygglov för en mur? expand_more

Generellt gäller att man ska gräva ut lika mycket bakom muren som det är högt samtidigt som tio procent av murens höjd ska vara under mark. Närmast bakom stödmuren bör det finnas ett skikt av ca 15-20 cm med Makadam 8-16 för dränering. Bakom understa stenen läggs ett dräneringsrör för att leda undan vatten. Resterande utrymme bakom muren fylls upp och packas med stenkross 0-32 med hjälp av en lättare markvibrator.

expand_more Visa mer
Behöver man använda betong eller murbruk när man bygger en stödmur? expand_more

Generellt behöver man inte använda murbruk eller betong för att fästa stenarna. Däremot kan det ibland vid vissa konstruktioner vara bra att använda betong för att gjuta en bottenplatta för att få till ett jämnt underlag att börja stapla stenarna på. Stenlim och låsplugg är det man generellt använder för att bygga en stödmur av betong.

expand_more Visa mer
Vad är ett Geonät? expand_more

Ett geonät är ett fiber- eller plastnät som fästs i en stödmur och som sedan spänns horisontellt in bakom muren. Fyllnadsmassorna håller sedan fast nätet och förankrar muren. Ett geonät används för att öka stabiliteten i en stödmur och därmed möjliggöra högre konstruktioner och mycket stabilare murar.

expand_more Visa mer

Inomhussten

Kan man ha en polerad sten på golvet i ett badrum? expand_more

Ja det kan man. En polerad sten suger dock inte åt sig vatten lika snabbt som en slipad eller Flammad & Borstad yta. Detta gör att det finns en större risk för att en vattenhinna blir liggandes på stenen och den kan därmed kan bli väldigt hal. Dom flesta av våra stenar för inomhusbruk har slipad, borstad, hyvlad eller naturyta. Och en granitkeramik är annars ett perfekt val vars olika ytor är väl anpassade för inomhusgolv.

expand_more Visa mer
Behöver jag behandla min natursten med något? expand_more

Beroende på vilken sten och ytbehandling du har kan du behöva behandla stenen. I regel behöver du aldrig behandla en polerad sten. För behandling av slipade, naturytor och flammade stenar rekommenderar vi vårt Akemi-sortiment.

expand_more Visa mer
Vad är fallande längder? expand_more

Fallande längder innebär att plattorna inte är sågade med ett fast längdmått, bredden är däremot alltid fast. Detta ger en mycket levande yta och ett golv som verkligen sticker ut. Det är vanligt att skiffergolv säljs i just fallande längder.

expand_more Visa mer
Vad ska man använda för fix och fogmassa till Natursten? expand_more

Det är viktigt att du använder fix och fog anpassad till natursten. Om du använder motsvarade produkter för kakel finns det stor risk att stenen missfärgas. Vårt Murexin-sortiment är anpassat för användning med natursten. Fråga oss om råd när du beställer ditt stengolv eller granitkeramik.

expand_more Visa mer
Kan man ha golvvärme tillsammans med natursten? expand_more

Ja, natursten leder värme bra och ger ett behagligt inomhusgolv.

expand_more Visa mer
Kan man ha kalksten i hallen och badrummet? expand_more

Kalksten är en mjukare sten jämfört med t.ex. granit och skiffer. Om du vill lägga stenen på en yta som utsätts för mycket slitage (hall och badrum) så är det viktigt att du impregnerar den regelbundet i perioder om ca tre till sex månader.

expand_more Visa mer
Är natursten känsligt mot repor och fläckar? expand_more

Hur känslig stenen är beror på vilken sort det är och vilken behandling den har. Generellt är natursten ett relativt tåligt material jämfört med t.ex. trä. Det du bör tänka på är att impregnera stenen enligt anvisning och avlägsna sura ämnen som spills på stenen snarast. Visst slitage på en natursten bidrar till att skapa en fin patina.

expand_more Visa mer
Vad är skillnaden på Natursten och Kakel? expand_more

Natursten är ett material som är brutet direkt ur berget och därefter tillsågat och behandlat. Eftersom det är ett naturmaterial så är varje platta unik till sitt utseende. Kakel och klinker är keramiska plattor som masstillverkas i fabrik.

expand_more Visa mer
Är det svårare att lägga natursten än kakel eller klinkers? expand_more

Vid läggning av natursten används samma princip som vid läggning av kakel och klinker. Dock så kan naturstenens tjocklek variera med någon millimeter och det kan därför krävas lite mer justering för at få en jämn yta.

expand_more Visa mer
Jag vill inte ha några fogar i mitt golv, är det möjligt? expand_more

Eftersom natursten sågas ut från stora block av sten finns det en möjlighet att några plattor skiljer sig i mått jämfört med andra. Med anledning av detta bör man ha en fog på minst 2-3 mm för att väga upp eventuella skillnader. Även granitkeramik monteras med en fog på 2-3mm för bästa resultat.

expand_more Visa mer