icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Kapa marksten säkert och snyggt

Kapa marksten säkert och snyggt

När du vill förgylla med marksten och plattor på tomten kommer du med all säkerhet behöva kapa dina stenar här och där. Om inte intill kanterna så kanske till ett läggningsmönster. Vi berättar hur du går tillväga när du ska kapa din marksten och dina plattor.

Varför behöver jag kapa marksten?

Det finns flera anledningar till att du kan behöva kapa marksten. Det vanligaste när du lägger en trädgårdsgång, uteplats eller uppfart är att såga till passbitar till yttersidorna för en jämn och snygg stenläggning. Det behöver du även göra för att kunna komplettera med en stabil kantsten. Vill du lägga svängda stengångar kan du även behöva kapa stenarna för att det inte ska uppstå för stora glipor. Genom att kapa markstenen är du inte heller bunden till dess form. Skapa intressanta läggningsmönster med en personlig touch. Våga bryta färg, design och form!

Verktyg för att kapa marksten till din stenläggning

När du behöver kapa marksten finns flera verktyg att använda. Det vanligaste alternativet är att använda en rondellkap med sten- eller diamantklinga. Men även en vinkelslip fungerar till mindre kapningar och tunnare stenplattor. Det gäller bara att vara försiktig när du kapar så att du inte råkar skada dig. Därtill kan det damma en del om du inte våtkapar. Se till att använda skyddsutrustning oavsett hur du kapar din marksten.

Vanliga verktyg vid stenkapning:

  • Vinkelslip, rondellkap eller motorkap
  • Stenklipp (platt- eller murklipp)

Rådfråga gärna oss om du tvekar på vilket verktyg som är rätt för jobbet!

Kapa marksten med vinkelslip fungerar ofta

Att kapa marksten med vinkelslip och diamantklinga är ett vanligt alternativ. Det går enkelt att köra diamantklingan genom markstenen, men tänk på att det kan damma en del när du torrkapar. Ibland kan det vara bättre att våtkapa sten, då blir det inte lika dammigt samt att din sten ofta får ett snyggare snitt. Just till granitkeramik, granitplattor och skifferplattor är det ofta lättare med våtkapning för att undvika flisade kanter och för bästa resultat.

Skiffer och granit är också naturmaterial som kan kapas till önskad form genom astt hugga stenen. Speciellt orgelbunden skiffer kapas ofta genom att hugga till formen. En huggen kant kan uppnåt med en rad olika verktyg och kan ibland kännas lite svårt. Men den oregelbundna ytan får en naturlig fog och ett rustikt snitt genom att hugga stenen.

Och ska du kapa tjockare plattor eller lägga större ytor med fler kapningar så är större kap en fördel. Hyr en motorkap med diamantklinga hos din närmsta maskinuthyrare!

Kapa betongsten med en stenklipp är smärtfritt

Ett alternativ när du vill kapa betongsten är att använda en så kallad stenklipp. Placera betongstenen i stenklippen, spänn fast den och klipp sedan till i önskad storlek. Med hjälp av stenklippens arm ger du stenen ett rakt snitt utan oväsen eller damm. Med en stenklipp blir även snitten naggade, vilket gör sig extra bra för tumlade markstenar istället för ett skarpt snitt som det blir med vinkelslipen. Om stenen blir lite väl naggad vid klyvningen kan du enkelt fylla igen det senare vid momentet fogning.

Hur du kapar marksten säkert och snyggt

Det är viktigt att du kapar din marksten med stor försiktighet. Vi rekommenderar även att du inte kapar småbitar som är mindre än 1/3 av stenens normala storlek. Dessa har en större sprickrisk och ligger inte alltid så stabilt. Förutom att du minskar belastningsstyrkan och stenens hållbarhet är det även svårare att kapa små bitar. Därtill blir din stenläggning inte lika snygg! Om du mot förmodan skulle behöva lägga småbitar av marksten är det viktigt att du lägger de intill hela stenar. Kontrollera gärna med oss på Stenbolaget eller fackman innan du kapar mindre delar till ditt bygge.

Börja med att lägga ut markstenen där du vill att den ska ligga. Markera därefter med en penna var du vill att skärningen ska gå. Därefter plockar du upp markstenen och kapar med ditt verktyg. Se till att använda skyddsutrustning för ögon, öron samt mun och näsa. Arbetshandskar och i övrigt lämplig klädsel är förstås att rekommendera med!

Hyr eller köp verktygen

För ett enstaka stenprojekt och mindre jobb kan det vara skönt att hyra utrustningen du behöver istället för att köpa. Platt- och murklipp har ett specifikt användningsområde - och passar därför bra att hyra inför projektet!

Är det så att du har ett stort projekt framför dig där du behöver just vinkelslip och dessutom känner att det kan behövas till framtida projekt kan du ändå överväga att köpa istället för att hyra utrustningen. Vinkelslipen har även flera andra användningsområden. Skulle det vara aktuellt att införskaffa dina egna verktyg kan det vara intressant att kolla in andrahandsmarknaden.

Anlitar du fackmannamässig hjälp bistår de vanligtvis med all utrustning som behövs, antingen genom hyra eller att de har utrustningen i sin ägo. Det är därmed inte konstigt att du kan stå för maskinhyra fast du anlitar hantverkare. Fråga alltid innan för att slippa oväntade utgifter.

Välj en marksten för just din trädgård, yta och projekt. Du kan alltid vända dig till en av Stenbolagets butiker eller till vår kundtjänst för ytterligare rådgivning och tips.

Föregånde artikel Kakelsättning - En stor guide
Nästa artikel Gjut bänskskiva i betong - trendigt, snyggt och personligt