icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Material och verktyg till klinker

Material och verktyg till klinker

När du ska lägga klinker på golv eller vägg behöver du en del material och verktyg. Vi går igenom det du behöver till din plattsättning av klinker och granitkeramik.

Klinkerplattor till dina golv och väggar

Att du behöver klinkerplattor till dina golv och/eller väggar kommer nog inte som en överraskning. Men frågan är vilka klinkerplattor du ska välja. Idag finns det ett brett utbud av klinker i olika storlekar, ytbehandlingar, färger och mönster. Välj utifrån ditt personliga tycke och rummets förutsättningar. Tänk även på att välja klinkerplattor i god kvalitet så att din renovering håller sig fräsch och fin med åren. På Stenbolaget hittar du ett brett utbud av keramiska plattor för inomhus- och utomhusbruk - alltid i god kvalitet! Se vårt inomhussortiment här.

1_klinker_start

Planering är A och O

Innan du sätter igång är det bra att du genomför en ordentlig planering av ditt bygge. Det går åt en del material när du ska lägga klinker och genom noga förberedelser kan du minska svinn eller att ditt klinker plötsligt tar slut.

Antalet plattor du behöver räknar du enkelt fram utifrån hur många kvadratmeter som ska plattsättas. Med hjälp av plattans storlek tar du fram hur många som går åt på en rad. Tänk även på att inkludera fogbredden i beräkningen. Därefter lägger du till en marginal på 10%.

Kakelverktyg du behöver från början till slut

Förutom förbrukningsmaterialen behöver du en del kakelverktyg när du ska sätta klinker. Först och främst behöver du förbereda underlaget och då kan du behöva särskilda verktyg. Har du redan kakel eller klinker på ytan behöver du exempelvis hammare och mejsel för att få bort dessa. Ska du lägga klinker på en målad yta är det en god idé att slipa bort färgen för ett bättre fäste. Se till att ytan är jämn innan du sätter igång och att dina väggar uppfyller krav på tätskikt.

2_klinker_verktyg

Skyddsutrustning när du renoverar

Som till de flesta byggprojekt behöver du även skydda kroppen på ett eller annat sätt. Använd gärna skyddsglasögon och munskydd om det behövs när du förbereder golvet eller väggen.

Kakel och klinker med rätt mått

För att mäta ut området och till torrläggningen behöver du måttband, tumstock och penna. Se till att plattorna hamnar på rak linje med vattenpass och markera var de behöver kapas. Ett gott förarbete minskar svinnet och ger ett bättre resultat med klinker i rätt mått!

När du ska skära dina kakelplattor eller din granitkeramik behöver du någon typ av kap, elektrisk eller manuell. Behöver du även kapa hörnen kan du använda en tång som du klipper med. Fila med slipkloss för ett jämnt och snyggt resultat.

Fix och fog ska vara ordentligt blandat

Till material för klinker, så som fog och fix, behöver du hink och visp till borrmaskin så att massorna blir ordentligt blandade. Därefter behöver du bruksslev och tandspackel till plattsättningen. Tandspackel använder du till att dra av fästmassa och finns i flera olika storlekar på tandning. Ju större platta, ju större tandning som man brukar säga!

Placera dina plattor med jämn fog

När du sätter klinkerplattorna behöver du snöre eller kakelkryss i önskad fogbredd. Använder du snöre tar du bort det efter plattsättningen medan kryssen kan få sitta kvar. Med plattorna på plats och efter fästmassan torkat, använder du en fogplatta för att fylla ut luckorna med fogmassan. Ytan behöver du sedan tvätta ren med hjälp av svamp och fogbräda.

Avsluta med att putsa klinkerplattorna med polerduk eller trassel. Mjukfogen applicerar du sedan med fogpistol.

Till din klinkeryta kan du även behöva kakelverktyg för att borra i plattorna. Använd då en kakelborr.

Fästmassa och material till plattsättningen

När du ska lägga klinker behöver du även material för plattsättningen. Fästmassa finns i många olika varianter men där de flesta binds samman med cement. De kallas även för fix och finns till de flesta användningsområden.

I vissa fall kan det även fungera med organiska fästmassor som exempelvis kakellim. Det är en enkel fästmassa att arbeta med och ett tacksamt alternativ i och med att du köper den färdigblandad. Den fungerar bra till många klinkerplattor. En förutsättning är däremot att plattan har en vattenabsorption på mindre än 3% och att du inte ska plattsätta i våtutrymmen.

Fogmassa till ditt klinkergolv

Med plattorna på plats behöver du fogmassa till ditt klinker att fylla upp tomrummen med. Klinkerfog är ett bra alternativ och är mer grovkornig än kakelfogen. Vanligtvis är de cementbaserade och blandas till med vatten. De finns olika nyanser på fogmassa till klinker. Vilken du väljer beror på önskad effekt och smak. Vanligt är att man väljer färg på fog i liknande färg med plattan men du kan även använda en kontrasterande färg för ett utmärkande rutmönster.

3_klinker_fog

Fix och fog där flera faktorer som avgör åtgång

Mängden fix och fog du behöver bestäms av flera faktorer. Plattans storlek, vilken tandning tandspackeln har och vattenmängd i blandningen är några exempel som styr åtgången per kvadratmeter av fixet. Det kan variera mycket och generellt brukar det ligga mellan 2-5 kg per m2. För större plattor kan du räkna med en högre åtgång.

Åtgången av fog styrs av plattans storlek men även av klinkerplattans tjocklek och den fogbredd du önskar. Lägger du klinker i måtten 30*30 cm, med en tjocklek på 10 mm och fogbredd på 4 mm kan du räkna med åtgång på cirka 0,4 kg fog per kvadratmeter.

När du ska köpa fix och fog till ditt klinker är det bra att du lägger på marginal för spill. Du vill inte riskera att ditt material för klinker tar slut under plattsättningen.

Fogning av klinker i hörn och längs kanter

När du är klar med plattsättningen behöver du täta kanter och hörn med mjukfog. Fogningen av klinker är nu mycket enkel och är det sista du behöver i material för att bli klar med din renovering. Lägg den med 5 mm i bredd eller samma fogbredd som för kakelytan.

 

4_klinker_slut

Föregånde artikel Bygga stödmur i 7 steg
Nästa artikel Foga kakel