Foga kakel

Foga kakel

Fog till kakel är som grädden på moset och gör att din kakelläggning blir hållbar och snygg. De finns i många olika färger och kan användas i olika bredd baserat på plattans förutsättningar men även det personliga tycket. Att foga är även mycket enkelt men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli snyggt. Idag går vi igenom allt du behöver veta när du ska foga - från materialet du behöver till de olika stegen!

Foga kakel med följande material och redskap

Foga kakel och klinker gör du när fästmassan härdat ordentligt efter plattsättningen, vilket brukar ta cirka 1-2 dygn. Läs på förpackningen med ditt fix för vad som gäller. När du väl ska sätta igång är det en del produkter du behöver. Här listar vi upp det du använder när du fogar kakelplattor och klinker:

När du har fogat ditt kakel har du ett steg kvar vilket är att mjukfoga längs kanter och hörn. Då behöver du tejp, silikonfog, vattenspruta och diskmedel. Vissa använder även silikonskrapa för en mer rak fog.

1_foga_start

Fogfärg i olika nyanser ger stor skillnad

Innan du sätter igång behöver du veta vilken färg du ska ha på fogen. Det finns idag ett brett utbud av fogfärg där de vanligaste är vit, svart och grå. Väljer du en fog i närliggande färg med dina kakel- klinkerplattor och granitkeramik kommer fogfärgen bli mer diskret medan en avvikande blir framhävande och skapar mönster på den kaklade väggytan. Ett rum med ljust kakel som du sätter tillsammans med en ljus fogfärg kommer exempelvis upplevas större medan mörk fogfärg hade gett kakelytan effekt med rutmönster.

För den som vill förnya gamla fogar utan att skrapa bort befintlig fog finns även fogfärg att köpa.

Kakelkryss där storleken bestämmer fogens bredd

När du ska sätta ditt kakel eller din klinker har du möjlighet att till viss grad bestämma fogens bredd. Då använder du så kallade fogkryss eller kakelkryss som de också kallas. De är små plastkors med olika millimeter i bredd och hjälper dig till en jämn fogbredd över hela ytan. På Stenbolaget säljer vi kakelkryss med 2-5 mm i bredd. Storleken är mycket en fråga om smaksak, men en riktlinje är större fog till större plattor och för en kakelvägg fogbredd på 2-3 mm.

Ett alternativ till fogkryss för en jämn fogbredd är fogsnöre, som du då lägger mellan plattorna vid kakelsättningen. Fördelen med fogsnöre är att du tar bort det till skillnad från kakelkryssen som du låter sitta kvar när du ska foga. Sätter du inte kryssen tillräckligt djupt kan det med otur synas i fogen.

2_foga_kryss

Fogmassa till kakel blandar du med blandvisp

Efter att fästmassan har härdat är det dags att blanda fogmassan till kaklet. Då behöver du en hink, blandvisp, vatten och själva fogbruket. Vi rekommenderar att du använder en måtthink som underlättar när du ska blanda. Gå efter instruktionerna på förpackningen av fogen och blanda smeten ordentligt med blandvisp tills den blir jämn och fin.

 

Foga ditt kakel diagonalt och från båda hållen

Se till att din kakelyta är ordentligt rengjord innan du sätter igång och att det inte finns fästmassa i fogarna. Därefter är det bara att sätta igång med att foga ditt kaklet.

Lägg på fogmassan på din fogbräda och applicera mot väggen underifrån och diagonalt över fogen. Viktigt är att du lägger fogmassan åt båda hållen och ser till att fogarna blir ordentligt fyllda utan luckor. Ett tips är även att foga kaklet en vägg i taget. Produkten torkar relativt snabbt och mindre ytor är även lättare att hantera!

3_foga_fog

Fogtvätt skall göras med jämnt tryck

När du har låtit fogmassan torka något är det dags för fogtvätt. Efter cirka 30 minuter är fogen yttorr och ska då torkas ren med vatten. Använd en rengöringsbalja med urkramningsmöjlighet och en rengöringplatta för en fogtvätt med jämnt tryck. Viktigt är att svampen inte håller för mycket vätska. Om du istället använder tvättsvamp utan platta ska du därmed se till att den är hårt urvriden. Skölj svampen många gånger för en ren och snygg kakelyta och skulle någon fog skadas kan du fylla i med ny fog.

Polera plattorna med trassel eller polerduk

Efter fogtvätten är genomförd väntar du ett par timmar till fogarna har torkat. Därefter är det tid för en sista vända med rengöring på kakelytan. Använd trassel eller en polerduk för att putsa ditt kakel.

För bästa resultat rekommenderar vi även att du efterfuktar dina fogar i ett par dagar. Använd en blomsterspruta och fukta fogarna ett par gånger om dagen.

Mjukfog med silicon i kanter och hörn som avslutning

Det sista momentet för att avsluta din kakelsättning är att montera mjukfog längst kanter och hörn på din kakelyta. Använd maskeringstejp på båda sidor längs med kanterna för att skydda plattorna och applicera därefter en sträng mjukfog mellan. Se till så att avståndet har samma bredd som övrig fog mellan kakelplattorna eller på ca 5mm. Detta gäller även för avslutning mot ditt tak.

När du fyllt i med silikon använder du vatten blandat med lite diskmedel i en blomsterflaska och spruta på. Dra antingen bort det överflödiga av mjukfogen med en silikonskrapa eller med ditt finger förutsatt att du bär handskar. Tejpen drar du sedan bort innan fogen torkat.

fog_4_slut

Inomhus

Relaterade produkter

Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Rabatterat pris131 kr/st Ordinarie pris164 kr/st

Lätthanterlig kantsten i gedigen granit.

Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kgDekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Rabatterat pris131 kr/st Ordinarie pris146 kr/st

Dekorsten med melarad nyans och naturligt rundad yta.

Steppingstone Granit GråSteppingstone Granit Grå
Steppingstone Granit Grå
Rabatterat pris281 kr/st

Härlig stegsten för trädgården.

Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Rabatterat pris315 kr/m2

Otroligt prisvärd skiffer i mindre format

Visby marksten 210x140 till uppfartVisby Struktur Grå 210x140x50
Visby Struktur Grå 210x140x50
Rabatterat pris161 kr/m2 Ordinarie pris179 kr/m2

Dubbelsidig marksten för samtliga ytor i trädgården.

Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Rabatterat pris994 kr/st Ordinarie pris1 242 kr/st

Massivt blocksteg för trappbygge.

Gratis rådgivning

Vill du ha en tid avsatt för att diskutera ditt projekt? Oavsett storleken på ditt projekt erbjuder vi gratis rådgivning och hjälp med ditt materialval. Besök en butik eller klicka nedan för att läsa mer och boka.

Boka rådgivning