icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Dolomit Tumlad Vit

Så lägger du din dekorsten

Att använda sig av dekorsten i trädgården är ett otroligt prisvärt alternativ för att väcka ytorna till liv. Vare sig du har en mindre rabatt eller blomkruka som bara skall smyckas, eller rent av en hel garageuppfart som skall täckas, så ger dekorsten en stor effekt och är relativt enkelt att lägga.
Vi hjälper dig att lyckas med att lägga dekorsten och kommer här med små och enkla tips!

1. Hitta en dekorsten som passar just ditt projekt.

Dekorsten kommer i en rad olika färger, ytbehandlingar och storlekar och att välja rätt kan ibland kännas lite klurigt. En grundregel är att mindre stenar är behagligare att gå på medan större stenar håller sig mer dekorativa. Varje trädgård kan mår bra av lite harmoni så välj färg och ytbehandling som smälter in i den befintliga miljön. Ljusa stenar kan exempelvis ljusa upp en mörk yta medan mörk sten kan skapa en snygg kontrast. Låt våra miljöbilder på respektive produkt inspirera dig och besök gärna våra utställningar för ytterligare inspiration! 

Fiberduk rullas ut för att separera massorna.

 

2. Förbered och gör ett grundligt underarbete

Underlaget skall vara slätt och fritt från ogräs. En fiberduk skall användas som grund för att avskilja din dekorsten från det urgrävda underlaget så dessa inte sjunker ned eller blandas upp på sikt. Fiberduken hjälper även till att hålla undan rötter som kommer underifrån. Fiberduk finns i en rad olika storlekar för att passa till alla storlekar på trädgårdsprojekt. För anläggning av rabatter bör en svart ogräsduk användas. Denna skyddar rötter från UV-strålar samt förhindrar befintliga ogräsfrön i jorden att utvecklas och konkurrera med plantan. Placera sedan dekorstenen ovanpå din fiberduk och lägg en tillräckligt tjock bädd för ändamålet. En tumregel är att lägga ca 3-5cm tjock bädd för en dekorativ yta av mindre stenar. Är din dekorsten av grövre dimension så behöver bädden ökas upp så att inte duken lyser igenom. Skall ytan beträdas så är vår rekomendation att beställa dom mindre fraktionerna då dessa ger en mer behaglig bädd och yta för foten att promenera runt i. Bäddtjockleken för en gångyta hänger helt på den storlek på sten man valt. Men ca 3-4cm på en sten som är i spannet 10-20 brukar vara bra. För tjock bädd blir svårtrampad så testa dig fram och kratta av ytan om du upplever den för tjock

stålkant till rabatten


3. Rama in ytorna för att undvika stenarnas rymningsförsök.

Att rama in sina ytor i trädgården ger stabilitet, tydliga inramningar och håller stenarna på plats. Vare sig det är marksten, plattor eller dekorsten man lägger så är kanterna en viktig faktor till en lyckad montering. Kantsten finns i en rad olika storlekar och former. Att exempelvis montera granitkantsten är en väldigt populär lösning och ger även en supersnygg inramning till just dekorsten då dessa olika naturmaterial vackert smälter samman. Även snygga stålkantstöd kan vara en hjälpande hand, dessa finns i både cortenstål, obehandlade och aluzink. Att välja kantsten är en kul process och bör göras i samma veva som dekorstenen väljs då kanten är det som monteras först. Och en monterad kant är alltid bättre än ingen kant alls, så välj sten efter din budget, tycke och smak.

Dekorsten med tumlad yta mjukar upp

4. Kombinera gärna olika storlekar.

Dekorsten finns i ett antal olika fraktioner och kan såklart kombineras fritt genom trädgården. Att kombinera dem olika storlekarna i trädgårdsrummet kan ge en tydlighet och hålla den röda tråden genom trädgårdens olika rum och avdelningar. Ett snyggt alternativ kan exempelvis vara att lägga de mindre stenarna i gångstråk och på större ytor medans du lägger större fraktioner av samma stensort där de bara skall vara dekorativa, exempelvis kring rabatt och kruka. På så sätt kan du skapa dekorativa öar mitt i en dekorstensbädd.

dekorsten husgrund

Vacker vit dekorsten ljusar upp trädgården!

5. Tvätta av dekorstenen ordentligt.

Tvätta av dekorstenen när den är lagd och se den från sin bästa sida redan efter själva monteringen. När stenen är blöt så intensifieras stenens färg och en mörkt grå sten kan nästintill upplevas svart o.s.v. Så vid läggning runt fontän, trädgårdsdamm, swimmingpool eller annan fuktig plats, välj en sten som gör sig vacker både när den är torr och blöt. Dekorsten i trädgården ger en vacker inramning, ger en välkomnande effekt och piggar upp ytorna. Tänk på att spola av den med vattenslangen då och då, så du alltid har möjlighet att se den från sin bästa sida.

Det är roligt med dekorsten och att med små medel och liten insats kunna förändra stora ytor är unikt.

Lycka till och tveka inte att höra av dig till oss under resans gång!

Föregånde artikel Foga kakel
Nästa artikel Kakelskärare