Kakelskärare

Kakelskärare

KAKELSKÄRARE ANVÄNDER DU TILL KAKEL OCH KLINKER

Kakelskärare är som det låter ett verktyg som används för att skära till både kakel och klinker. Det finns väldigt få rum som klarar att kaklas utan att du behöver skära till vissa plattor i alla fall en eller två centimeter. Själva skäraren finns i många olika varianter i olika prisklasser, både manuella och elektriska. Ska man bara skära bort någon centimeter i kant från en rad plattor så går det utmärkt att göra med en manuell kakelskärare. Manuella kakelskärare skär rakt och rent, snabbt och enkelt. Ska man däremot skära till hörn, både inåtgående och utåtgående, så görs det lättast med en elektrisk kap.

KAKELVERKTYG KAN DU HYRA TILL MINDRE ARBETEN

Ska du göra ett mindre arbete kan det vara värt att hyra kap istället för att köpa en. Det finns många företag som hyr ut kakelverktyg och om du endast behöver skäraren i något eller några dygn går det att hitta för en billig peng.

KAPA KAKEL MED MANUELL KAKELSKÄRARE

Hur gör man när man skaffat en kakelskärare och faktiskt ska skära kakel- eller klinkerplattan? Vi börjar med att gå igenom de manuella varianterna. De flesta manuella kakelskärare har vinklar som underlättar. Lägg plattan på plats och se till att den ligger rätt. Därefter kommer vi till själva skärandet. Längst ut på kakelskäraren finns en vass egg, den används för att skära plattan eller egentligen ”bryta glasyren”. Det blir då ett tunt spår i plattan och därefter läggs armen på kakelskäraren över spåret. Ge armen ett lätt men bestämt tryck och plattan delar sig. Det rekommenderas alltid att köpa lite extra material så öva mer än gärna på någon eller några plattor innan du sätter dem.

Under kategorin manuella varianter av kakelskärare finns det även tänger. Med dessa skär du lätt av mindre hörn på exempelvis kakelplattor. Klipp då till en ungefärlig form du vill ha på hörnet och använd därefter slipkloss för att finputsa.

KAPA KAKEL MED ELEKTRISK KAKELSKÄRARE

Så har vi även elektriska klingskärare. De finns i många storlekar, allt från större bordsmonterade klingor till praktiska handhållna skärare. Gemensamt för dessa är att de är vattenkylda. Lägg plattan du ska skära till på arbetsbänken och skär till bestämd form. När man skär med en elektrisk klinga behöver man inte använda någon avsevärd kraft, låt maskinen arbeta! Tänk på ytan under bordet du skär på då vattnet från elektriska skärare rinner av. Här gäller samma som för manuella skärare – öva mer än gärna på några plattor innan du kommer till de som faktiskt ska sättas.

Relaterade produkter

Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75 | Stenbolaget.Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75 | Stenbolaget.
Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Rabatterat pris163 kr/st

Lätthanterlig kantsten i gedigen granit.

Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg | Stenbolaget.Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg | Stenbolaget.
Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Rabatterat pris145 kr/st

Dekorsten med melarad nyans och naturligt rundad yta.

Steppingstone Granit Grå | Stenbolaget.Steppingstone Granit Grå | Stenbolaget.
Steppingstone Granit Grå
Rabatterat pris281 kr/st

Härlig stegsten för trädgården.

Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20 | Stenbolaget.Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20 | Stenbolaget.
Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Rabatterat pris315 kr/m2

Otroligt prisvärd skiffer i mindre format

Visby Struktur Grå 210x140x50 | Stenbolaget.Visby Struktur Grå 210x140x50 | Stenbolaget.
Visby Struktur Grå 210x140x50
Rabatterat pris178 kr/m2

Dubbelsidig marksten för samtliga ytor i trädgården.

Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140 | Stenbolaget.Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140 | Stenbolaget.
Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Rabatterat pris1 241 kr/st

Massivt blocksteg för trappbygge.

Gratis rådgivning

Vill du ha en tid avsatt för att diskutera ditt projekt? Oavsett storleken på ditt projekt erbjuder vi gratis rådgivning och hjälp med ditt materialval. Besök en butik eller klicka nedan för att läsa mer och boka.

Boka rådgivning