icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Kakelfog

Kakelfog

Kakelfog använder du som finish på din plattsättning. Massan ser till att fogarna blir täta och tåliga. Du använder den enkelt när kakelfixet eller kakellimmet har torkat.

KAKELFOG MED OLIKA FOGBREDD

Kakelfog är fogbruk som du fyller mellan kakelplattorna på väggytan. Beroende på hur stort mellanrummet är kommer du få olika stor fog. Breddens förutsättningar bestäms dels av kakelplattans utformning men framförallt av det personliga önskemålet. Genom ett kakelsnöre i prefererad tjocklek eller med plastkryss styr du hur stor fogen kommer bli. Vanligt är att ha en kakelfog på 2-3 mm eller 2-4 % av kakelplattans bredd.

KAKELFOG ÄR CEMENTBASERAD

Fogbruk är vanligtvis cementbaserad, men kan även innehålla tillsatser med färg och plast. De vanligaste färgerna på kakelfog är i nyanser av grått, men finns idag finns ett brett utbud till följd av ett ökat intresse för kaklets detaljer. En utmärkande kakelfog kan göra stor skillnad i så väl tvättstuga som kök, badrum eller vardagsrum. De flesta föredrar däremot att använda en fog i en mer diskret nyans som samspelar väl med plattans egna färg.

FÄRG TILL KAKEL KAN STENBOLAGET HJÄLPA DIG MED

Om du tycker att det är svårt att välja fogmassa med passande färg till ditt kakel kan du fråga oss om hjälp. Vi hjälper dig till en helhetslösning utifrån dina önskemål. Färg till kakel kan ge spännande effekter om du matchar väl med plattan.

FOGMASSAN BLANDAR DU TILL MED MASKINVISP

När du ska blanda fogmassa till kaklet behöver du hink, vatten och en maskinvisp. Är det en mindre yta som ska kaklas fungerar det utmärkt med visp till borrmaskin. Följ instruktionerna på förpackningen och blanda fogmassan slät.

FYLL FOG MELLAN KAKEL ORDENTLIGT

För att resultatet ska bli fint och hållbart är det viktigt att du fyller springorna mellan kaklet ordentligt med fog. Det gäller framförallt i vårutrymmen som toalett och tvättstuga. Enklast är att arbeta med en vägg i taget.

Om du märker att det uppstår luckor i fogen mellan kaklet när du tvättar ytan kan du fylla på med nytt.

Föregånde artikel Kakelskärare
Nästa artikel Sätta kantsten - Guide i fem steg