Till innehåll
KAMPANJ - MURVECKOR 15% - SKIFFER 15% - GRANITKERAMIK 10% - TRAPPOR 15% - DEKORSTEN 50%
KAMPANJ - MURVECKOR - Hemleverans i hela Sverige
Granitstolpe Granit Grå

Tips inför din stolpmontering

Stolpar är ett välkomnande kapitel i stenvärlden. Dessa bjässar står som inbjudande värdar vid infart och husentré eller som vackra staketstolpar kring tomter och offentliga platser. En granitstolpe med huggen yta ger en gedigen charm och sätter en stor karaktär medan en slätt blastad stolpe ger en mer modern touch.

Välj rätt stolpe till just ditt bygge

Stolpar finns i både betong och granit, som massiva stycken och som lösa stolpelement för en smidig montering där vikten är mer lätthanterlig. Samtliga stenstolpar, oavsett vilken du väljer, ger en snygg inramning till trädgården och ger en välkomnande känsla. En granitstolpe ger ett gediget intryck och kan väljas i en rad olika ytbehandlingar. Vi går nu igenom ett par hjälpande steg så att du kan lyckas med din montering av massiva granitstolpar.

1_stolpar_start

Förberedelser, steg 1:

Gräv ett tilltaget hål där stolpen skall monteras. Fyll sedan botten på hålet med ett ordentligt lager bergskross 0-32 mm och packa detta så att ytan blir kompakt. Detta så en stabil grund finns för stolpen att vila på. Hålet bör även vara tilltaget i bredd så att granitstolpen kommer att kunna bäddas in ordentligt från varje sida.

2_stolpar_forberedelser

Montering av granitstolpen, steg 2:

Lyft stolpen på plats om det är en massiv granitstolpe som skall monteras. Vid tunga stolpar kan en kranbil, hjullastare eller annan maskinhjälp behövas. Fyll igen hålet med bergskross och packa ytan så stolpen står stabilt. För bästa stabilitet bör du gjuta runt hela stolpen så att denna får en ”svampgjutning” i botten och en kraftigare förankring. Att montera in armeringsjärn i stolpens botten kan även det vara en bra lösning då dessa greppar betongen extra och får stolpen att stabilisera sig. Tänk på att 1/3-1/4 av stolpen kommer hamna under mark och att höjden på den stolpe du beställt är tilltagen för att nå den effektiva höjd du önskar. En tumregel är att ca 500mm av stolpen bör monteras ner i marken vid montering i bergskross och bärlager. Gjuter man däremot stolpen så räcker det med att ca 300-400mm monteras ned i marken.

Dessa mått är endast generella och kan variera stort efter hur stor själva granitstolpen är. Rådfråga alltid oss på Stenbolaget eller din entreprenör innan din montering för att hitta bästa djup för just din stolpe. 

 

 

Avslutande dekorering kring dina stolpar, steg 3:

Bädda in din montering och täck den gjutning eller det bärlager du monterat stolpen i, exempelvis med snygg dekorsten, eller skapa en annan dekorativ lösning.

 3_stolpar_slut

 

Föregånde artikel Lägga Marksten i 5 enkla steg
Nästa artikel Lägga kullersten på tomten