icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Välja rätt fogsand till projektet

Välja rätt fogsand till projektet

Ska du lägga marksten eller plattor i trädgården? Då behöver du även foga ytan. Idag hjälper vi dig genom fogsandsdjungeln!

När du lagt din sista sten avslutar du med fogsand. Fogen ger en snygg finish och skapar en hållbar distans mellan stenarna. Det finns olika typer av fogsand och vissa härdar i kontakt med vätska. Vi säljer tre olika typer på Stenbolaget; dekorfog, flexibel hårdfog och cementbaserad fog. 

Flexibel hårdfog rekommenderar vi i nio fall av tio. Den är självdränerande och håller ogräset borta. Fogen härdar i kontakt med vätska men förblir elastisk. Perfekt val för dig som vill försvåra livet för myror och ohyra och hålla undan ogräs på din markstensläggning. Flexibel hårdfog har ett kravdjup på 30mm och binder upp till maximalt 10-15mm i fogbredd. Denna produkt kräver dock att temperaturen överstiger 10 grader celsius under minst ett dygn när den monteras för att fogen ska kunna härda ordentligt. Så se efter i väderprognosen och ha med detta i din beräkning när du skall foga marksten och foga plattor.

Dekorfog är sand och finns i flera olika färger. Vanligtvis är den inte ogräshämmande, men det finns sådana alternativ. Den ogräshämmande fogsanden är svart och tillverkad av ett basiskt material vilket försvårar för ogräs att kunna slå rot. Dekorfogen härdar inte och rör lätt på sig vid hårda regn, tvätt av yta. Men dekorfogen kan också bättras på utan ett större förarbete vilket gör den enkel att jobba med.

Cementbaserad fog passar utmärkt till stenläggningar på gjuten sula. Då fogen härdar och ger en betonghård fog så skapar den ingen dränerande effekt. Montera aldrig en cementbaserad fog när du moonterat din sten i bärlager och sättlager. Marken kommer alltid vilja röra lite på sig mellan årstiderna vilket skulle påverka en sådan fog genom att spricka och smula sönder.

  • Fast underlag = Fast fogmaterial
  • Flexibelt underlag = Flexibelt fogmaterial

Ett fjärde alternativ är att använda stenmjöl till fogning av marksten och plattor. Stenmjölen har samma egenskaper som dekorfogen. Dom grövre fraktionerna i stenmjölet kommer inte smita ner i fogen och borstas runt på ytan för att sedan få avlägsnas därifrån.

Föregånde artikel Ge din sten ett långt och rikt liv
Nästa artikel Bygga stödmur i 7 steg