Istället för kakel - Några bra alternativ

Istället för kakel - Några bra alternativ

Kakel är en tillverkad platta som fungerar utmärkt att använda till de flesta rum inomhus. Till tvättstuga, badrum och kök är kaklet ett givet alternativ av så väl hygieniska som estetiska skäl. Men idag finns det många vägar att gå och ett brett utbud av produkter att använda istället för kakel. Vi berättar mer om dina valmöjligheter när du ska renovera hemma.

ANLEDNINGAR TILL ATT SÖKA ALTERNATIV

Det finns flera skäl till att söka byggmaterial att använda istället för kakel. Några anledningar kan vara att man:

  • Söker en snabbare lösning
  • Vill ha något enklare att jobba med
  • Önskar ett billigare alternativ
  • Är i behov av rörliga material
  • Vill ha ett annat utseende

På Stenbolaget vill vi hjälpa dig till ett alternativ utifrån dina behov och önskemål. Här följer råd till ett antal substitut.

NATURSTEN ISTÄLLET FÖR KAKEL ÄR EXKLUSIVT

Vill du ha ett mer exklusivt utseende kan du använda natursten istället för kakel i våt- och torrutrymmen. Natursten finns även i kakel-format och som mosaik vilket gör den lika enkel att montera som vanliga plattor.

Naturstenar är generellt mycket tåliga och passar därmed utmärkt istället för kakel till krävande miljöer. Vissa bergarter är däremot mer porösa än andra och kan vara känsliga för sura vätskor. Läs det här blogginlägget för att lära dig mer om stenarnas olika egenskaper.

KAKEL OCH KLINKER KAN BEDRA ÖGAT

Idag finns det otroligt många alternativ bland kakel och klinker. Det finns till och med plattor maskerade som något annat. Ett exempel på detta är våra granitkeramikplattor. Den pressade lerkeramikplattan är extremt stark och motståndskraftig och passar bra på såväl golv som vägg. Pressade i mönster kan de ge intrycket av exempelvis kalksten. Perfekt för den som vill ha fördelarna med keramiken men önskar ett annat utseende.

VÄGGPANEL INOMHUS ÄR EN SNABB LÖSNING

Väggpanel inomhus, eller dekorpanel som det även kallas, är ett populärt alternativ då det går snabbt att sätta upp. Väggpanelen kan vara tillverkad i olika material men är vanligtvis i trä och en större skiva som du fäster på väggen. Det är ett omtyckt alternativ att använda till olika rum i hemmet och ett substitut till kakel i exempelvis kök.

Att tänka på är att väggpanelens hållbarhet styrs av materialet den är tillverkad av. Ska du exempelvis använda en träpanel som stänkskydd vid diskho och spis kommer livslängden inte bli densamma som en kaklad yta. Vanligtvis är träpaneler för detta ändamål av typen laminat vilket betyder att de är tåligare än massivt trä, men är fortfarande känsligare än kakel för fukt och smuts.

VÄGGPLATTOR I KÖK ÄR ENKLA ATT MONTERA

Istället för kakel är väggplattor i kök en vanlig syn. Likt för väggpanelen är de vanligtvis tillverkade av trälaminat, men finns även i andra material som exempelvis plast. Väggplattor är mindre till formatet än paneler och är enkla att montera med exempelvis lim, fog eller skruv. Både väggpaneler och väggplattor kan behöva måttjusteras för att passa i köket. De flesta varianter kan du kapa själv, medan andra går att måttbeställa.

Ett annat alternativ till kakel är beklädnadssten i exempelvis skiffer eller granit. De är enkla att montera, ger ett exklusivt utseende och ett hållbart resultat.

FÄRG OCH TAPET KAN VARA BILLIGARE ÄN KAKEL

När du söker alternativ som är billigare än kakel kan färg och tapet vara av intresse. De finns i ett brett utbud med stor variation på pris. Färg och tapet är däremot material med begränsningar och inte fullgoda alternativ till kakel. Till områden som utsätts för fukt och smuts behöver du exempelvis våtrumsfärg eller våtrumstapet. De klarar inte slitage lika bra som kakel men kan vara tillräckligt beständiga för dig och ditt hem.

Om du vill använda vanlig färg eller tapet som stänkskydd i kök kan du exempelvis sätta en glasskiva framför. Då landar vi däremot på ett helt annat pris och är inte något för den som söker en billigare lösning än kakel.

MATERIAL SOM TILLÅTER RÖRELSER KAN VARA AKTUELLT

Vissa hem, framförallt äldre hus, kräver byggmaterial som är flexibla och klarar av rörelser i husets väggar. Kakel kan då vara problematiskt med risk att plattor och fogar spricker. Det är alltid viktigt att kakel monteras tätt och på ett stabilt underlag som exempelvis betong eller gipsskivor. Om du skulle vara i behov av ett material som tillåter rörelser är färg och tapet, men även vissa väggplattor och paneler, bättre alternativ.

TEGEL SOM KAKEL GER NATURLIG KÄNSLA

Väggtegel finns i många olika varianter och ger en naturlig känsla i så väl kök som badrum. Det är ett bra alternativ för den som av estetiska skäl vill ha något annat istället för kakel. Tegel som kakel kan du däremot inte använda i exempelvis dusch då det är ett poröst material som tar upp för mycket vätska. Använd istället tegel som kakel till köket eller i badrummets torra delar.

Relaterade produkter

Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75 | Stenbolaget.Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75 | Stenbolaget.
Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Rabatterat pris163 kr/st

Lätthanterlig kantsten i gedigen granit.

Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg | Stenbolaget.Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg | Stenbolaget.
Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Rabatterat pris145 kr/st

Dekorsten med melarad nyans och naturligt rundad yta.

Steppingstone Granit Grå | Stenbolaget.Steppingstone Granit Grå | Stenbolaget.
Steppingstone Granit Grå
Rabatterat pris281 kr/st

Härlig stegsten för trädgården.

Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20 | Stenbolaget.Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20 | Stenbolaget.
Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Rabatterat pris315 kr/m2

Otroligt prisvärd skiffer i mindre format

Visby Struktur Grå 210x140x50 | Stenbolaget.Visby Struktur Grå 210x140x50 | Stenbolaget.
Visby Struktur Grå 210x140x50
Rabatterat pris178 kr/m2

Dubbelsidig marksten för samtliga ytor i trädgården.

Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140 | Stenbolaget.Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140 | Stenbolaget.
Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Rabatterat pris1 241 kr/st

Massivt blocksteg för trappbygge.

Gratis rådgivning

Vill du ha en tid avsatt för att diskutera ditt projekt? Oavsett storleken på ditt projekt erbjuder vi gratis rådgivning och hjälp med ditt materialval. Besök en butik eller klicka nedan för att läsa mer och boka.

Boka rådgivning