icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Tips när du väljer klinker

Tips när du väljer klinker

Om du renoverar hemma och söker ett slitstarkt material där både rep och spilltålighet efterfrågas? Då har du valt rätt i en platta av granitkeramik. Plattorna går som oftast i naturliga texturer och nyanser för att enkelt kunna smälta in i trädgårdsrummet. Men det finns finns några saker att tänka på under resans gång mot ett fläckfritt golv. Allt från funktion till estetik!

Vi delar våra bästa tips när du ska välja klinkerplatta!

Plattor utomhus till uppfarten eller runt poolen?

Utomhusklinker är en slitstark platta som du kan använda till både vägg och golv. Det finns även klinker du kan använda utomhus. Vill du lägga plattan på en uppfart rekommenderar vi att du väljer klinker med tillräcklig tjocklek och framförallt att du monterar denna på ett sätt som gör den körbar. Montering av granitkeramik bör i dessa fall ske på en armerad och gjuten betongplatta, där plattorna sätts i fix och fogas. Vill du istället använda klinkerplattan utomhus runt poolen är det bra med en yta som inte skapar halkrisk. Vår granitkeramik med en tjocklek på 20mm passar utmärkt för utomhusmiljöer och är behandlade på ett sätt som gör ytan greppvänlig.

Renovering inomhus av badrum?

Det vanligaste för svenska hem är att använda klinker inomhus som golv. Klinker och granitkeramiska plattor fungerar däremot utmärkt till väggar också, i våtrum som torrum. Plattorna är lättskötta och enkla att torka av. När du renoverar badrummet och lägger klinkergolv, är det även här bra om du väljer en platta med grövre struktur för att minska halkrisken. Det gäller framförallt i duschen. Klinker med grövre struktur fångar däremot upp smuts lättare och är inte lika lätta att rengöra. Vid renovering av badrum blir det därmed en kompromiss mellan halkskydd och hur lättskött du vill ha det.

Stora eller små klinkerplattor?

I små rum är mindre klinkerplattor att föredra. Det gör att rummet upplevs större. Dock så går trenden i större plattor och mindre plattor blir allt ovanligare att hitta på marknaden. Klinkers i mindre format tar dessutom mer tid vid plattsättningen än de större plattorna. Använder du plattorna i badrum har både stora och små plattor sin plats. Dom större plattorna skapar en rymd i rummet medan dom mindre plattorna kan hämta fallet där detta behövs. Ofta så bryter man av med mosaiknät av klinker och granitkeramik på de platserna. Exempel på detta är i duschhörn, runt golvbrunn och under tvättmaskin. I år är det populärt med plattor i större format. De ställer däremot ännu högre krav på ett jämnt underlag för god hållbarhet. Du kan givetvis kombinera olika format på ditt golvklinkers.

Mörka eller ljusa plattor?

Vilken färg du väljer på ditt klinker beror på vilken effekt du önskar och givetvis vad du tycker är snyggt. Ljusa plattor gör att rummet uppfattas större medan mörka färger kan skapa en skön kontrast till ljusa väggar. Har du mörka väggar tillsammans med exempelvis vitt golv och tak kommer rummet uppfattas högre. Och gör du tvärtom, det vill säga ljusa väggar tillsammans med mörkt golv och tak, ger du istället rummet en långsmal känsla. I trädgården däremot kan mörka plattor vara att föredra om du exempelvis vill skapa kontrast och effekt. Hitta din favorit platta, klinker och granitkeramik och välj ur ett brett sortiment.

Mönstrade plattor och trender

Kraftigt mönstrade plattor med starka färger, blommor och liknande mönsterbilder kan locka dig till ett klinker som du tycker är snyggt idag men som du sedan snabbt tröttnar på. Fundera både en och två gånger innan du väljer en klinker utöver det vanliga. Ett säkert kort är alltid att välja klinkerplattor som ligger i naturliga mönstringar, går i textur av natursten och som samspelar med dina toner i övriga delar av hemmet eller trädgården.

Klinker som passar ditt hem

Välj klinkers som passar resten av hemmet och som speglar din smak och tycke. Ta med en provplatta hem om du känner dig osäker över ditt val av uteklinker och känn efter om det är en bra match för dit hem och din trädgård!

Föregånde artikel Klinkerolja
Nästa artikel Kakel i badrum