Till innehåll
KAMPANJ - MURVECKOR 15% - SKIFFER 15% - GRANITKERAMIK 10% - TRAPPOR 15% - DEKORSTEN 50%
KAMPANJ - MURVECKOR - Hemleverans i hela Sverige
Tips när du väljer klinker

Tips när du väljer klinker

Om du renoverar hemma och ska använda klinker finns det några saker att tänka på först. Allt från funktion till estetik. Vi delar våra bästa tips när du ska välja klinker!

Plattor utomhus till uppfarten eller runt poolen?

Klinker är en slitstark platta som du kan använda till både vägg och golv. Det finns även klinker du kan använda utomhus. Vill du lägga plattan på en uppfart rekommenderar vi att du väljer klinker med tillräcklig tjocklek. Vill du istället använda plattan utomhus runt poolen är det bra med en strukturerad yta som minimerar halkrisk. Vår granitkeramiska serie EcoStone passar utmärkt för utomhusmiljöer och är behandlade med anti slip.

Renovering inomhus av badrum?

Det vanligaste för svenska hem är att använda klinker inomhus som golv. Klinker fungerar däremot utmärkt till väggar med, i våtrum som torrum. När du renoverar badrummet och lägger klinkergolv, är det även här bra om du väljer en platta med grövre struktur för att minska halkrisken. Det gäller framförallt i duschen. Klinker med grövre struktur fångar däremot upp smuts lättare och är inte lika lätta att rengöra. Vid renovering av badrum blir det därmed en kompromiss mellan halkskydd och hur lättskött du vill ha det.

Stora eller små klinkerplattor?

I små rum är mindre klinkerplattor att föredra. Det gör att rummet upplevs större. Använder du plattorna i badrum är även mindre format att föredra då fogen förhindrar halka. Klinkers i mindre format tar däremot mer tid vid plattsättningen än de större plattorna. I år är det populärt med plattor i större format. De ställer däremot ännu högre krav på ett jämnt underlag för god hållbarhet. Du kan givetvis kombinera olika format på ditt klinkers.

Mörka eller ljusa plattor?

Vilken färg du väljer på ditt klinker beror på vilken effekt du önskar och givetvis vad du tycker är snyggt. Ljusa plattor gör att rummet uppfattas större medan mörka färger förminskar. Har du mörka väggar tillsammans med exempelvis vitt golv och tak kommer rummet uppfattas högre. Och gör du tvärtom, det vill säga ljusa väggar tillsammans med mörkt golv och tak, ger du istället rummet en långsmal känsla. I trädgården däremot kan mörka plattor vara att föredra om du exempelvis vill skapa kontrast och effekt. Hitta din favorit platta, klinker och granitkeramik och välj ur ett brett sortiment.

Mönstrade plattor och trender

Här vill vi dela ett varningens ord. Mönstrade plattor och utmärkande trender kan locka dig till ett klinker som du tycker är snyggt idag men som du sedan snabbt tröttnar på. Fundera både en och två gånger innan du väljer en klinker utöver det vanliga och ta en klinkerplattar som ligger rätt i nyans och toner med övriga delar av hemmet eller trädgården.

Klinker som passar ditt hem

Välj klinkers som passar resten av hemmet och som speglar din smak och tycke. Ta med en provplatta hem innan du väljer ditt klinker och känn efter om det är en bra match!

Föregånde artikel Klinkerolja
Nästa artikel Klinker i badrum, ett självklart val!