icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Garageklinker

Garageklinker

Klinker i garage är ett alternativ

När du går i tankar på att själv upprätta ett garage, eller vill renovera i ditt befintliga, är det viktigt att du lägger ett bra golv som tar hänsyn till ändamålet. Det finns flera alternativ som fungerar bra till ett garage. Golvet ska exempelvis klara tryck från ditt fordon, vara beständigt mot smuts och vätskor, ha ett bra friktionsmotstånd och gärna se snyggt ut.

Vanliga alternativ till golv är:

  • Obehandlad betong
  • Behandlad betong
  • Betongsten i form av marksten/plattor
  • Klinker eller granitkeramik
  • Plast-/Gummimatta
  • Plastplattor
  • Stenplattor
  • Jord och grus

Alla är fullt dugliga men har sina för- och nackdelar. För vissa räcker det med ett enkelt underlag av enbart bärlager och sättsand, men ska du exempelvis bygga ett garage med värme och en utbyggnad till hus är kraven större. Granitkeramik i garage är ett populärt alternativ oavsett, då det är både funktionellt och vackert.

Garageklinker är tillverkat av leror

Garageklinker är keramiska plattor tillverkade av leror som torr- eller våtpressas. I jämförelse med kakel är de betydligt tåligare och lämpar sig därmed bra för använding till utegolv. De bränns i högre temperaturer och är tillverkade av finare leror vilket ger plattorna dess goda egenskaper.

Garageklinker är egentligen enbart ett ord för vanliga klinkerplattor och granitkeramik men som är frosttåliga. De flesta klinkers fyller kriterierna som ett garageklinker, men det är framförallt granitkeramiken man tänker på när man använder detta ord. Plattorna är tillverkade av porslinsleror och är den starkaste typen av byggkeramik. Även plattans tjocklek kan avgöra om de lämpar till ett garage. Fråga alltid din Stenbolaget butik innan du väljer platta.

EcoStone Outdoor Lime Darkgrey inramad med snygg granitkantsten

Garage med klinker står emot frost

Det finns många fördelar med klinker till golv i garage. Golvet blir vackert, slitstarkt och lättskött. Dessutom ger du garaget en ombonad känsla och kan kombinera med golvvärme om det skulle vara önskvärt. En annan fördel är att plattorna står emot frost vilket är viktigt under det kalla vinterhalvåret.

Garage med klinker håller sig även fint med åren men kan bli nött på ytan beroende på graden av slitage golvet utsätts för. En rekommendation är att inte använda glaserade plattor. En annan sak att tänka på är att välja plattor som gärna har struktur för att minska risk för halka. Vissa föredrar även att välja ett mjukare golv till garage än klinker av anledningen att inte nöta på däckens dubbar, vilket i det normala fallet handlar om ett marginellt slitage.

Garage med klinker lägger du på en gjuten sula

Till ett garage med klinker behöver du lägga plattorna på en gjuten sula. Du lägger plattorna enkelt med naturstensfix och med önskad fogbredd. Väljer du granitkeramik kan du formge en yta med smalare fogbredd. Men vi avråder från att montera utan fogdistans. Se till att plattorna ligger tätt mot underlaget och att granitkeramiken har full täckning av fixet, annars riskerar du att plattorna knäcks av trycket. Tänk även på att ett garagegolv med klinkers, precis som för andra utomhusbyggen, behöver fix och fog som är frosttåliga.

Pris för klinker i garage kan variera

Kostnaden för ett golv av klinker i garage kan variera kraftigt efter ytans storlek och vilken platta du vill lägga. Det mesta av jobbet, både vad gäller pris och tid, går vanligtvis till att gjuta sulan som underlag. Därefter finns det ett stort utbud av klinker med stor variation i pris. Har du redan ett gjutet underlag i ditt garage är med andra ord det stora jobbet redan gjort. Klinker i garage förhöjer sedan känslan och gör att ytan blir lättare att hålla ren.

Föregånde artikel Kakeldekor
Nästa artikel Klinker i kök till väggar, golv och mer