icon Till innehåll
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG - passa på att fynda sten med upp till 50% rabatt!
00
:
00
:
00
:
00
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG!
00
:
00
:
00
:
00
Kakeldekor

Kakeldekor

KAKELDEKOR, ÄR DET SÅ SMART SOM DET LÅTER?

Kakeldekor, kakeldekal, vinyldekal eller väggdekor. Ja, alla är namn på i princip samma sak. Den vanligaste typen av kakeldekor är självhäftande plastlappar som du fäster på dina kakelplattor. Det är ett enkelt sätt att göra förändring, det går snabbt och är sparsamt för plånboken. Utöver det kan anledningarna till att köpa kakeldekor vara många, men hur blir egentligen resultatet? Idag går vi till botten med allt som har med kakeldekor att göra, reder ut för- och nackdelar samt redogör för alternativen!

ANVÄNDNINGSOMRÅDE OCH FUNKTION FÖR KAKELDEKOR

Kakeldekor placeras enkelt och snabbt på befintliga plattor. Idag är de en populär inredningsdetalj för att piffa upp kök och badrum, eller dekorera andra släta ytor som exempelvis bordsskivor. Många ser det som ett alternativ till renovering med nya plattor då man med kakeldekor kan

  • Göra kortsiktiga och icke-permanenta förändringar
  • Enkelt dölja fula plattor
  • Snabbt liva upp befintlig yta
  • Följa trender och skapa ett levande hem med variation
  • Genomföra en prismässigt oslagbar förändring
  • Fräscha upp miljöer där renovering inte är möjligt.

Att göra kortsiktiga och icke-permanenta förändringar kan vara bra för den som exempelvis har svårt att genomföra stora förändringar i sitt hem eller vill i väntan på en kommande renovering tillfälligt liva upp sin kakelyta. Dekorfilm är förhållandevis ett smidigt alternativ till att dölja skador och slitage på plattor. Idag ser vi ett brett utbud av kakeldekor i med olika färger och mönster, som matta eller blanka, i våra fysiska inredningsbutiker och online. De kan placeras på enstaka plattor som en utmärkande detalj, placeras över hela ytor som en enhetlig förändring, eller fästas tillsammans med annan dekorplast i en vacker kombination.

För den som behöver renovera hemma men samtidigt vill följa trender, kan det vara en god idé att välja ett enkelt och tidlöst kakel för att sedan täcka med det som känns bra för stunden. Marockanskt kakel, eller Marrakech kakel, är ett sådant exempel som är oerhört populärt idag, men kanske inte är ett alternativ vid renovering för den trendkänslige som vänder kappan efter vinden.

Att göra en ytlig, utseendemässig förändring blir heller aldrig så billig som med kakeldekor. Kvadratmeterpriset landar givetvis på en helt annan summa, men som inte heller är jämförbar med en faktisk renovering. Plastfilmen kan trots allt göra ett estetiskt lyft, men fyller ingen funktion bortom detta och är dessutom en mer kortsiktig lösning. För de som exempelvis bor i hyresrätter där renovering inte alltid är möjlig eller vid renovering inte kan påverka utseendet, kan däremot kakeldekoren vara ett bra alternativ.

KAKELDEKOR I KÖK ÄR PÅ UTSATTA OMRÅDEN

Som vi sett kan kakeldekor vara ett trevligt alternativ som quick fix på ytliga skönhetsskavanker eller till annat utseendemässigt missnöje. Att tänka på är däremot att kakeldekor aldrig är mer än en ytbehandling och egentligen inget alternativ om du behöver renovera ditt kök. Därtill placerar man kakel på sådana områden som är särskilt utsatta för exempelvis smuts, fukt och värme. Även om dekoren visserligen är utformad för sådant slitage, talar vi aldrig om en lika långsiktig lösning. Likt ett plastskydd för mobilen kommer de nötas och till slut släppa i kanterna. Om du placerar dem ovanför spisen finns även risk att plasten får bubblor till följd av hög värme och fukt. Dessutom kommer de bli påfrestade av nödvändig städning från matlagningen.

Kakeldekor i kök kommer heller inte se snyggt ut om ditt befintliga kakel har kraftiga repor eller sprickor som gör att dekoren buktar in. Då kan det vara bättre att byta ut din trasiga kakelplatta om du upplever att det inte är läge för renovering med nytt kakel.

Idag är det populärt att lägga natursten som marmor i köket. Som svar på trenden går det att hitta många olika kakeldekorer med marmorerat mönster för att efterlikna stenen. Men hur billigt det än är i jämförelse så kommer du aldrig få känslan av den äkta varan med kakeldekor i köket. En plastdekal kan aldrig svara mot riktigt kakel, klinker eller natursten, även om den på håll kan bli skrämmande lik under rätt ljussättning.

KAKELDEKOR I BADRUM KAN LOSSNA PÅ GRUND AV FUKT

Väljer du att sätta kakeldekor i badrum behöver du tänka på att de kommer bli utsatta för fukt. Trots att kakeldekoren har ett starkt fäste mot den underliggande ytan kan den med tiden lossa i ditt våtrum. Särskilt ansträngda blir de i duschutrymmet.

För den som däremot uppskattar kakeldekor i badrum behöver man inte känna sig allt för oroad. Dekalen håller sig förvisso fräsch och på plats under flera år om man fäster den på ett bra sätt.

PRYD MINDRE OMRÅDEN MED KAKELDEKOR

Kakeldekoration fungerar även till mindre områden som inte är en del av den fasta interiören. Pryd mindre områden som en bordskiva eller en större bricka för att skapa spännande inslag i hemmet. Mindre ytor är även mer tacksamt att arbeta med om du ska lägga vinylfolie.

För den som är pysslig kan man även måla och rita själv på kakelplattor som dekor. Det ger ett särskilt personligt intryck, men är inget man nödvändigtvis gör på en stor uppsättning av plattor. Material du behöver, som porslinspenna och färg, finns i hobbybutiker till en billig peng.

KAKELDEKORATION FÄSTER MAN MED PLASTSKRAPA

Att fästa kakeldekoration är i teorin mycket enkelt, men är något man måste göra med viss noggrannhet för att få ett snyggt och hållbart resultat. Det är lite av ett pillergöra för att få på plasten rak och utan luftbubblor mellan. Se till att underlaget är noga rengjort, att dekalen är måttanpassad och att plastfilmen blir ordentligt utslätad, förslagsvis med en plastskrapa. Vi rekommenderar alltid att du läser instruktionerna för din inköpta kakeldekoration innan du fäster den mot vägg eller bordskiva.

Kakeldekoration är inte alltid lämplig att placera på mörka eller mönstrade ytor då de kan vara något transparenta. Fråga i butik vad som gäller för din dekal innan köp.

DEKORKAKEL GER EN DEKORATIV YTA

Om du ska renovera om hemma finns det många kakel- och klinkeralternativ som ger en yta där det händer mycket. På Stenbolaget har vi dekorkakel från Konradssons som är mycket vacker i så väl köksmiljöer som i badrum. Dekorkakel Ecowood är ett sådant exempel, som har ett spännande utseende av ljus och mörk trä.

Föregånde artikel Ecostone med uteseende av marmor carrara
Nästa artikel Garageklinker