Kvadermurar

Kvadermurar

En kvadermur är en stenmur som fått sitt namn efter sitt läggningsmönster. Med ett så kallat kvadermönster monteras de fyrkantiga murblocken på rad vilket ger enhetliga horisontella linjer som följer med murens längd. För att vara en kvadermur måste den även ha brutna vertikala linjer, det vill säga att stenen läggs i förband vilket bryter av fogarna.

Trädgård med slänt passar kvadermuren

Kvadermuren monterar man vanligen som ett stöd för att lyfta upp jordmassor och ge jämn markyta. För en trädgård med slänt passar med andra ord kvadermuren utmärkt. Med större stenblock i natursten som är sågade eller huggna lägger man omsorgsfullt ut stenarna som stödjer jordbanken bakom. Detta görs med minst ⅓ av stenens höjd i förband. Att kilmärken, det vill säga märken från borrhålen där stenen delats, syns behöver inte vara till nackdel.

Utöver trädgårdens slänt gör sig kvadermuren även fin som fristående mur med två synliga sidor. Lägg den exempelvis som en avskiljare vid tomtgränsen och kombinera med vackra växter.

Kvadermur upprättas med eller utan bindemedel

Namnet på kvadermuren hänvisar till det regelbundna mönstret och har inget att göra med murtypen. En kvadermur kan upprättas med eller utan bindemedel, som bruksmur eller kallmur. Att kallmura betyder ett stenblocken eller plattorna staplas utan murbruk. Som stödmur passar den kallmurade varianten till lägre kvadermurar. De som är 60 centimeter eller lägre brukar vara enklast att bygga. Tänk på att bygga med en inåtlutning för att ge stöd åt så väl stenmur som bakfyllnad.

Stenmur i granit med kvaderformade murblock

Till kvadermuren används den vackra och slitstarka naturstenen. Vanligast är en stenmur i granit. Att de är kvaderformade betyder att de har fyra hörn som är rätvinkliga. Stenmuren i granit är ofta uppbyggd med stenar i fallande längder. Det betyder att stenens höjd och djup är densamma för alla stenar, men att längden kan variera.

Granitstenen lämpar sig särskilt bra till utomhusbyggen och har varit en given byggsten under flera århundranden. Den är mycket tät och klarar det hårda trycket som en stödmur kan behöva utstå. Givetvis fungerar andra naturstenar bra till kvadermurar och de kan även byggas med olika stentyper till en och samma mur.

Vacker trädgård med rak stenmur

Kvadermuren för en viss elegans i trädgården. De stora fyrkantiga stenblocken i granit ger en rak och enkel stenmur. Den lägre stödmuren med jämna toppstenar kan med fördel fungera som en bänk i den grönskande och vackra trädgården.

Murar

Relaterade produkter

Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75 | Stenbolaget.Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75 | Stenbolaget.
Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Rabatterat pris163 kr/st

Lätthanterlig kantsten i gedigen granit.

Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg | Stenbolaget.Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg | Stenbolaget.
Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Rabatterat pris145 kr/st

Dekorsten med melarad nyans och naturligt rundad yta.

Steppingstone Granit Grå | Stenbolaget.Steppingstone Granit Grå | Stenbolaget.
Steppingstone Granit Grå
Rabatterat pris281 kr/st

Härlig stegsten för trädgården.

Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20 | Stenbolaget.Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20 | Stenbolaget.
Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Rabatterat pris315 kr/m2

Otroligt prisvärd skiffer i mindre format

Visby Struktur Grå 210x140x50 | Stenbolaget.Visby Struktur Grå 210x140x50 | Stenbolaget.
Visby Struktur Grå 210x140x50
Rabatterat pris178 kr/m2

Dubbelsidig marksten för samtliga ytor i trädgården.

Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140 | Stenbolaget.Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140 | Stenbolaget.
Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Rabatterat pris1 241 kr/st

Massivt blocksteg för trappbygge.

Gratis rådgivning

Vill du ha en tid avsatt för att diskutera ditt projekt? Oavsett storleken på ditt projekt erbjuder vi gratis rådgivning och hjälp med ditt materialval. Besök en butik eller klicka nedan för att läsa mer och boka.

Boka rådgivning