icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Trädgårdsmurar

Trädgårdsmurar

Trädgårdsmur är ett samlingsnamn för de många olika sorters murar som kan hittas i en trädgård. De kan användas både funktionellt och estetiskt och kommer i en stor variation av färger, bredder, strukturer och höjder för att nämna några få exempel.

Trädgårdsmurens användningsområden kan vara:

  • Avskiljare mellan trädgård och gata
  • Inramning av rabatter och annan grönska
  • Terrassering av nivåskillnader på tomten
  • Dela upp trädgården i sektioner
  • Insynsskydd eller avskiljare vid uteplats
  • Skapa uterum i olika former och storlekar
  • I anslutning till eller i kombination med stentrappa
  • Estetisk detalj vid exempelvis trädgårdsgångar

Trädgårdsmurar kan som du ser användas till mycket. Generellt brukar vi säga att de kan vara av två typer – stödmur och fristående mur

Och i dessa kategorier är produktutbudet brett! Populära murar som Brilliant, Muskö, Waxholm, Haga Mini, Mursten Visby, Topaz, Mursten Gripsholm och Vertica är bara för att nämna några. Samtliga kommer med olika rekomendationshöjder, texturer och byggnadskonstruktioner.

Stabila Stödmur Waxholm Grå

Bygga trädgårdsmur i slänt

Det finns många som kan känna igen problemen med sluttande tomter. Slänten är opraktisk då den tar plats på tomten och skapar en yta som är svårskött och framförallt svårplanerad. Slänt på en tomt gör ytan svår att nyttja och mycket av trädgården går förlorad. En stödmur är då ett bra alternativ för att plana ut, skapa yta och terrasseringar! På en tomt med många nivåskillnader eller brant sluttning. Genom att bygga en trädgårdsmur i slänt får du med andra ord mer tomtyta vilket skapar nya möjligheter i din trädgård. Du får en fin avslutning och kan kanske skapa den där uteplatsen du alltid drömt om. Men framförallt så ger du också tomten en stor värdehöjare genom att bygga en snygg stenmur!

Om du ska bygga trädgårdsmur i slänt är det viktigt att du gör ett bra förarbete, väljer en mur som passar din slänt och tänkta bygghöjd samt väljer en estetiskt passande mursten. Då kan du undvika att stödmuren skulle rasa på sikt och att den utplanade ytan förstörs – något som kan bli särskilt kostsamt och tråkigt om du stenlagt den utplanade ytan.

Den vanligaste formen av stödmur byggs upp till en meter i höjd och kan oftast väljas att monteras med svag bakåtlutning. Detta för att ge extra stabilitet till konstruktionen. Det finns även så kallade konstruktionsmurar som är anpassade för att klara av tyngre belastning. Dessa kan byggas högre och ger med rätt  byggmetod en stabil mur för alla typer av trädgårdar.

Terrasseringar är också en vanlig lösning för att avbelasta muren. På detta sätt så delar du upp trycket och att en ensamstående mur slipper ta hela marktrycket. En terrassering skapar även en härlig yta att kunna plantera och skapa blickfång med. Odling, belysning och liknande är perfekt för din trädgårdsterrass.

Vanliga stödmurar med bygghöjd som klarar 1 meter förutsatt att dom byggs enligt monteringsanvisning.

Stödmur Waxholm

Stödmur Muskö

Mursten Gripsholm

Mursten Solliden

Stödmur Brilliant

Stödmur Vertica

 

Fristående mur av Mursten Visby Grafit

Mursten Visby är ett tumlat murblock perfekt anpassat för fristående murar och väldigt låga stödmurar i trädgården.

Bygga mur i trädgården på olika sätt

Fristående murar kan monteras på olika sätt. Vissa murstenar har inbyggda låsfunktioner som gör att stenarna låser sig i varandra, andra behöver limmas ihop och det finns även varianter som förankras med hjälp av låspluggar. När man bygger mur i trädgården är förarbetet viktigt för att undvika att muren sätter sig och för att muren ska stå rakt framöver. Ett vanligt trick med fristående murar är att lägga en krönsten, även kallad toppsten, som grädden på moset. Toppstenen kan till exempel vara i en vacker natursten och ger då en mer levande och detaljrik mur, samt skapar vackra avställningsytor och på låga murar sittytor.

Sten till mur – en fråga om känsla och pris

När du bestämt dig för att bygga en trädgårdsmur i sten blir det första stora valet antagligen vilken sorts sten till din mur du ska anlägga – betong eller natursten? Båda sorterna är tåliga stenar som klarar de flesta utomhusförhållanden. Valet av sten till mur ligger mer i känslan och självklart även priset, där natursten vanligtvis är ett dyrare alternativ. Men ger också en hållbarare yta och exklusiv byggnation som få betongmurar lever upp till. Naturstensmur säljs oftast i större bitar och många varianter kan användas som både fristående mur och stödmur.

Även om natursten är vackert behöver det inte bli för dyrt. En enkel lösning är att sätta en slät betongmur i form av L-stöd och montera natursten som beklädnad. Stenbolaget erbjuder flera olika beklädnadsstenar till bra priser och kan svara på eventuella frågor och funderingar kring just murbeklädnad. Beklädnaden ger en gedigen fasadyta som lyser med sitt hantverk!

Betongmur är också ett slitstarkt alternativ som både blir vackert och står sig länge. Dessa är praktiska då de finns i många varianter, strukturer och nyanser. Vissa är till och med anpassade till att kunna byggas lutande in mot markens massor och för väldigt höga konstruktioner.

Bygglov till trädgårdsmur - Fråga byggnadsnämnden

Ibland kan en trädgårdsmur kräva bygglov så det första steget bör vara att fråga byggnadsnämnden i din kommun. I det generella fallet behöver du bygglov oavsett murtyp. Det som avgör om du får ett byggtillstånd är bland annat:

  • Murens läge, om denna står synligt mot gata osv.
  • Hur konstruktionen ser ut
  • Hållbarheten för trädgårdsmuren
  • Höjden för din planerade trädgårdsmur

Som alltid finns det undantagsfall och ett murbygge kan absolut vara befriat från bygglov. För att vara på säkra sidan bör du alltid kontrollera detta och även ta hänsyn till hur ditt bygge påverkar grannarna och omgivningen.

Föregånde artikel Kakel Stockholm