icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
En stendröm - Uppfart, gångar, uteplats & mur

En stendröm - Uppfart, gångar, uteplats & mur

Utgångspunkt

Nu börjar vi! Här tänker vi bygga ett hus och runt det planerar vi för en uppfart med marksten, gångar av marksten, en uteplats med plattor av natursten samt en stödmur.

Före projektstart

Förarbete

I samband med markarbetet för huset passade vi på att lägga ner markisolering (rosa skivor på bilden) under de ytor där vi planerat att lägga sten. Vi fyllde även ut med bergkross under den planerade uppfarten.

Projektstart

För framtida belysning!

Som en förberedelse för framtida belysning drog vi fram el (gula rör i bilden) till valda punkter.

Förberedelser

Nu kör vi igång!

Efter att ha jämnat av och skapat rätt fall på ytorna för den tilltänkta uppfarten, gångarna och uteplatsen blev det äntligen dags att sätta igång. Först på tur var uppfarten och ytorna framför groventren. Vi valde Benders marksten modell Fantasi (antracit). Vi valde att lägga stenen i olika riktningar. En "körbana" från vägen in under carporten medans vi för de övriga ytorna följde husväggens linje. Som ram kring de olika partierna valde vi marksten modell Metro 50 (Benders).

 

Markstenen börjar sättas

Markstenen börjar sättas

Runda former mellan garage och hus

Vi ville ha en mjuk form på den stenbelagda ytan mellan huset och garaget. För att åstadkomma det lade vi sten på en större yta än tänkt varefter vi placerade en pinne med ett snöre i den tänkta cirkelns mitt. I snörets slut fäste vi en stenkrita och sedan markerade vi ut cirkeln på de lagda stenarna. Därefter kunde vi plocka upp en sten i taget och såga efter markeringen. På så vis skapade vi en jämn cirkel. Som ram lade vi även här Metro 50 men den fick sågas för att följa cirkeln.

Markstenen börjar sättas

Markstenen börjar komma på plats

Stödmur

Vi ville ha en stödmur i trädgården, dels för att skapa en känsla av olika "rum", dels för att hantera tomtens tidigare lutning mot huset och kunna skapa fall från huset. Först grus i vanlig ordning och sedan lite extra noggrannhet med första raden av sten. Efter att första lagret var lagt var det jättelätt att bygga vidare men den typ av mursten vi valt (Mega mini). Även för muren ville vi ha mjuka linjer och lät muren därför få formen av ett utdraget "S", uppifrån sett. Mitt i muren placerades en trappa. Till trappan användes Megastep (Benders). Ovanför trappan ska det senare byggas ett växthus.

Påbörjar stödmuren

Påbörjar stödmuren

marksten

En triangel för odling

Framför groventren och husgaveln ville vi få in lite växtlighet och byggde därför en "odlingstriangel". Även denna byggde vi av Mega mini.

Odlingstriangel

En uteplats har tagit form

Vi ville markera uteplatsen genom att välja en annan typ av sten. Valet föll på Kalkstenshäll.  

Påbörjar kalkstenshäll

Gångar

Parallellt med infarten ville vi ha en gång som ska leda besökare fram till huvudentren. Eftersom själva gången gränsar till en stenbelagd yta valde vi att markera gångens kanter med Metro 50. Vi valde även en annan riktning på den sten vi huvudsakligen byggde gången med (Fantasi). Även för denna gång återkommer de mjuka linjerna. Från den intilliggande vändplanen skapade vi en gång rakt upp till huvudentren.

stenbelagd yta

stenbelagd yta

Resultatet

Här är slutresultatet. Vi är mer än nöjda. Nu har vi även hunnit så gräs, göra en perennrabatt längs stödmuren, plantera ett träd i cirkeln mellan garaget och huset och göra en kryddodling i "odlingstriangeln" framför groventren. Närmast husgrunden samt utanför uteplatsen har vi lagt dekorsten i form av svartvitmelerad sjösingel.

stenbelagd yta

stenbelagd yta

stenbelagd yta

stenbelagd yta

stenbelagd yta

BELYSNING

Lagom till höstmörkret har även viss belysning kommit på plats längs stödmuren samt att vi belyser ett träd.

Trädgårdsbelysning

Föregånde artikel Murar och stensättning
Nästa artikel Mikkos uteoaser