icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Vår nya baksida

Vår nya baksida

Byggstarten 

Så här tråkig såg vår baksida ut innan vi drog igång det lilla projektet som blev lite större än vad vi hade tänkt.
Vi planerade att hyvla ner hela tomten med 25 cm innan grävaren började gräva gropen för poolen bara för att underlätta för senare stenläggning. Vår plan var också att anlägga ett fint staket som ramade in allt.

Hyvling av tomten

Vår baksida

Lera och åter lera 

Ja hur mycket är 120 kubik lera och sten. För mycket. Tänk på att planera in det ni vill göra med hela projektet så att ni utnyttjar grävaren när den finns tillgänglig. Då slipper ni extra utgifter framöver.

Lera och sten

Snart är det borta

POOLEN PÅ PLATS

Nu har poolen blivit monterad och vi har fyllt upp med singel under poolens vatten höjning.

Paddning av botten

Poolen monteras

Lite singel

Verktyg och maskiner 

När man ska göra något så är det ju alltid det där med verktyg och maskiner. För ett bra resultat så då ska man ha saker som fungerar att jobba med och som underlättar jobbet. Så här kommer 2 tips, hyr eller köp en rotationslaser som du använder för att få saker i rätt nivå. Den har sparat så mycket tid och allt har hamnat i rätt nivå. Maskiner för det tunga jobbet så hade vi en mini-dumper som vi körde ut all sand och singel med. Vi flyttade på 28 kubik sand och singel på en dag och man var inte ens trött efteråt.

Rotationslaser

Mini-dumper

Staket och skärmväggar på plats 

Nu har vi börjat att få upp staket och skärmväggar runt poolen. Eftersom grävaren hade schaktat bort så mycket så var det inte så mycket att gräva för plintarna. Tips om plintar är att sätta ner plintar som har en justerbar stålphållare. Det underlättar vid monteringen av stolparna, du behöver inte få plintarna exakt i samma höjd på mm och behöver därför inte kapa stolparna för att få alla i samma höjd.

Staket

Skärmvägg

INFÖR STENLÄGGNINGEN

När vi nu ska börja lägga sten så har vi en bra grund att bygga på. Först så har vi lagt ut en bra fiberduk som gör att inte jord och singel blandas med bärlagret med 0/18 kross och man slipper allt ogräs som letar sig uppåt.  Sedan har vi kört med padden för att packa ihop bärlagret. Glöm inte att tänka på lutningen av markstenen och hur vattnet rinner.
När allt är packat och klart så ska man lägga ut sättsanden som ska vara 0-3 mm i grovleken, man kan ha 0-8 också. När vi har kommit så långt så då kör man lätt över med padden igen.

Kross och fiberduk

Sanden på plats

Ut med kross

Kontroll av nivå

Nu på med sättsand

Stenläggningen

Så där, äntligen dags för att lägga sten. Vi har valt vero skiffer grafit, jättefina plattor med lite ojämnt mönster i. Det blir lite mer levande utseende.  På med lite ny sättsand och dra av så att det blir jämnt och fint. Tänk åter igen på lutningar och vattnets väg så att du inte får en sjö på plattorna. 
Tips vid kapning till runda former är att lägga tunna snitt ca 1 cm på ovansidan av stenen, inte rakt utan försök att få lite kantigt runt. Efter det kapar man nästan igenom bakifrån. Knacka sedan lite lätt på stenen och den går av. Eftersom det inte går att såga runt med en diamantklinga så är detta ett sätt. Sedan är det bara att börja hyvla av stenen försiktigt med en liten klinga. Till slut så får man en fin rundning i stenen. Var försiktig med fingrarna.

Sättsanden i nivå

Vero skiffer grafit

Sten runt trappan

Runda böjar

 

Äntligen uppehåll!

Ja hur mycket kan det regna? Det har verkligen varit blött i sanden så det har inte gått att lägga mer sten. Det är bättre att få ett bra underarbete än att hasta iväg. Som ni ser så är denna sten helt otroligt lätt att lägga. Allt detta har jag lagt på 6-7 timmar med hjälp av bär hjälp. 
Vi har även börjat lägga ut stensargen runt poolen. Det verkar vara lite pyssligt att få den att stämma i skarvarna. Vi har inte hittat något lägg-schema så man får väl flytta runt dom tills svängarna blir bra.

Vero Skiffer grafit

Det tar form

Dagens jobb

Med stensarg

Poolvy

Lite tips med vinklar

Nu börjar vi runda poolen med sten så här kommer lite tips för att få samma lutning runt hela poolen och slippa glipa mellan markstenen och sargen. Jag har gjort en egen skrapa. Den lägger jag på snapin-listen och mäter nivån på den nergrävda stålröreret. Tack vare lasern så får jag samma nivå på lutningen.

Skrapan

Skrapan på

 

 

Rätt nivå

Järnrören

Rätdragning

Kapning av sten

Nu kommer det jobbiga, alla kapningar för el-dosor och plintar. För kapning runt el-dosorna så lägg sten enda fram till stenen som ska gå runt dosan och lägg den försiktigt på dosan och räta in stenen  så att den passar in. Rita så mycket du kommer åt under ifrån med en krita.
Vid kapning så börja kapa ifrån undersidan. Ställ upp stenen och kapa med en liten kap i spåren av undersidan och fortsätt till måttet av dosan. Eftersom du har måttet på dosan så vet du ju var du ska lägga tvärsnittet. Lägg ett tvärsnitt ifrån ovansidan och kapa så långt det går i bredden. När du är färdig så lägger du stenen på en annan sten, men kapningen utanför och knackar lite lätt med en hammare så lossnar den fint. Kör lite snyggt i hörnen med en liten vinkelslip så att du får bort de vassa hörnen.Glöm inte skyddsglasögon och hörselskydd, det skvätter bra med stenflis.

Lägg stenen på

Kapa under stenen

Skär framsidan

Klart för dosan

Den lilla kapen

Kant kapningar 

Nu har vi kommit till ett läge där det är dags att börja kapa alla kantstenar. Så här i efterhand så skulle man ha gjort kapningarna när man la den övriga stenen. Det man får göra nu är att lyfta upp några stenar för att dra det rakt igen bara för att det har blivit ojämnt. Man lär sig något nytt varje dag.
När man ska få det bra med raka kanter så är det bra att ha en smygvinkel till hands. Man sätter den på stenvinklarna och tar ut den räta vinkeln mot kantstenen. Sedan mäter man avståndet med tumstocken till kantstenen och sätter dit smygvinkeln med den uttagna vinkeln och ritar kapstrecket (se bilder). 

Smygvinkel

Mät avstånd

Mått på stenen

Rita vinkeln

Kapa, klart!

 

Torrkapning

Här kommer ett tipps för att behålla grannfriden ok. När man torrkapar sten så dammar det bra och allt får ett fint täcke av vitt-damm. Ta hjälp av vatten så ryker det inget, se bilderna. Det räcker att kapa ifrån ena sidan bara. Knacka lite lätt på stenen så knäcks den.

Vattenkapning

Inget damm

En lätt knack

och den går av

Runt poolen

När vi nu har kommit runt och plattorna ska mötas ifrån båda hållen så går det inte ihop. Det har blivit förskjutet lite här och där antar jag, där av att det saknas några centimeter.
Som ni ser på bilderna så blir det att göra plattorna lite mindre. Så tänk på var ni vill ha den ev. skarven om ni lägger runt något lite större tex. en pool. Vid kapningen så lägg den tänkta stenen på den undre och rita ut där den ska kapas. Tänk på att såga stenen lite mindre än det du har ritat så att det blir lite mellanrum mellan stenarna. Det blev ganska bra trots all kapning.

Lite tajt

Rita

Litet pussel

Så, klart!

klart

Inte stöpta i samma form

Hej igen, vi har haft lite paus i stenläggningen. Det har ju varit EM! Nu har vi hittat felet med att det inte stämmer när man har rundat ett stort objekt. När vi la den stora ytan framför poolen så blev det ca 2 cm mellan plattorna där de möttes ifrån de båda hållen.
Efter att ha skjutit plattorna fram och tillbaka utan att få ihop det så mätte vi plattorna. De är inte stöpta i samma form, det skiljer ca 4-5 mm i bredd på vissa plattor. Man blir så åhh när allt annat har blivit så bra.  Nu har vi fått dra isär plattorna så det blir lite större fogar.
Nu till lite tips när man kapar stenar runt plintar där det blir så smalt att stenen riskerar att spricka när man knackar bort utsågningen. Knacka på kortsidorna istället för på stenen, då vickas stenen av och du spräcker inte stenen i vinkeln där det är som tunnast ( se bilden).

Försök med fogarna

Knacka på sidorna

Klart med alla kanter

Alla kanter är nu kapade så att det blir snyggt mot alla kantstenar och plintar. Det har tagit lång tid att få det bra men nu är det klart. Gör alla kantkapningar samtidigt som du lägger den övriga stenen så spar du tid.

Kantkapat

Kantkapat 2

Lägga sten vidare

Nu när vi har fått klart med alla kanter så är det dags att lägga vidare med den övriga stenen. Det viktiga är nu att få samma höjd eller med lite fall. Det man gör är att man tar bort 2 plattor så att man får en nivå där man kan ställa in höjden på lasern (se bild).  

Vi har haft en fast punkt som vi har ställt in lasern på under hela projektet, nämligen kanten på pooltrappan och utgått ifrån den när vi har ställt in plintar och plattor. Det man får göra då är att öka höjden på lasermottagaren med 1 eller 2 cm/m så att man får ett bra fall på plattorna. Så det första vi har gjort är att ställa upp lasern och mäta in mätstickan och sedan är det bara att börja jobba.

Nu när vi går vidare med rakdragningen så tänker vi köra så ytan blir något rak utan med för mycket fall. Kör ner järnrören och mät in dem så att de kommer i rätt nivå, sedan är det bara att dra det rakt.

Vi har fortfarande inte bestämt hur vi ska få en fin övergång till stengången som ska leda till framsidan. Vi kanske kan få lite tips ifrån de övriga projektplatserna.

Mät höjden på röret

Trappans kant

Ta bort 2 stenar

Dra det rakt

Lägg plattor o dra igen

Dags för markbelysning

Man hinner ju inte med att dokumentera så här kommer fortsättningen.
Vi planerade in markspottar innan vi började lägga sten så allt är klart under plattorna. Det vi tänkte var att lägga klart all sten dit vi hade tänkt ha belysningen och sedan mäta allt så att man får alla spottar i en rak linje. Och det viktigaste är ju att inte stenen flyttar på sig när man har borrat klart alla hålen, därav färdigläggningen.


Ställ upp lasern och mät ut alla borrhål så att de hamnar i en rak linje och med rätt avstånd ifrån staketet. Borra först alla hål med en 5 mm slagborr så att inte den stora borren kommer ur läge. Ta sedan en 7 mm och till slut en 10 mm borr. När man gör hålet för spottarna så ska man ju inte borra med slag utan låta hålsågen rotera fint med vattenkylning. Hålsågen som vi använder har kraftiga diamantskär och har en centrumborr på 10mm, därför har vi förborrat hålet med den storleken. Det går också lättare att borra när centrumborren inte behöver jobba. Måste tillägga att hålsågen var riktigt bra, över förväntan.


Som ni ser på bilderna så har vissa hål hamnat  i fogskarvar vilket gör att det blir svårt att få centrumborren att gå i samma hål. Vi fick sätta ut tunga plattor som stöd för hålsågen och fylla fogarna med sand så att markstenen låg stilla, det blev ett fint hål.

Sedan när alla hålen var klara så var det bara att lyfta på 2 plattor och få fram flexröret och kopplingsdosan och koppla in spottarna. Spottarna är på 24 volt så man kan koppla in dem själv.

Mät in med laser

Förborra med skor!

Kyl hålsågen

Fyll fogarna med sand

Borra med stöd

 

Fortsättning på markspottar

Här kommer fler bilder på markspottarna. I kväll ska vi tända belysningen så lägger vi ut bilderna i morgon. Jag har en känsla att det kommer att bli så fint.

Sågade hål

Koppla in spotten

Spott på plats

 

Mysbelysning

Nu har vi kopplat in lamporna runt poolen och det blev riktigt bra. Vi har bara valt att ha punktbelysning så att det blir lite mysfaktor.

Belysning på skärmvägg

Punktbelysning

 

Staket belysningen

Vy över baksidan

Fixering av plattorna

Så där nu är man tillbaks efter 3 veckors semester och det är bara att börja slita igen. Det vi ska göra först är att börja täta alla större hål som går längs poolens kant med betong så att det blir tätt och fast inför sargens montering.  Eftersom stensargen limmas fast  så då blir det stabilt under. Tyvärr så väntar vi fortfarande på 6 st bitar till stensargen. Vi har fått 2 fel leveranser så man börjar bli lite trött på poolföretaget.


I med betong

Sedan är det tätt

Här ligger stensargen o väntar

 

Fogning av plattor

Nu när betongen är på plats så är det dags att börja foga plattorna. Vi har ju haft fint väder nu så det passar bra när allt är torrt. Först så måste alla löv och stenar sugas upp. Det är viktig att inget sitter kvar när man borstar ner sanden. 
Vi har valt att köra med stenbolagets LITHOFIX Easy Sand. Det är en sand som blir hård när den blandas med vatten. Det är viktigt att all sand är borta ifrån plattorna när man börjar vattna annars brinner sanden fast på plattorna. Enligt bruksanvisningen så ska man blåsa bort det fina dammet med tryckluft som blir kvar när man har borstat ner all sand mellan plattorna annars fastnar det i plattans porer. Vilket vi gjorde men det fastnade i alla fall på vissa plattor som blev missfärgade. Det ser inte så snyggt ut, så borsta och blås plattorna noga.
Det går att spola bort med högtryck men det tar lite tid bara. Men tid det har man ju gott om, eller?  Om man ser till fördelarna så blir det hårda fogar med inga myror eller ogräs. Och nackdelarna är att om man har mörka plattor så kommer du få vissa plattor missfärjade med ljus betongdamm om du inte är noga med sopningen.

Börja dammsuga plattorna

Sug i alla fogar

Börja häll ut sanden

Grovsopa ner sanden

 

Fogning fortsättning

Alltså börja med att dammsuga plattorna och fogarna. Häll ut sanden och grovsopa ut den men en borste. När fogarna är fyllda så ska man köra plattorna med en vibrator eller banka plattorna lite lätt med en stamp eller en tyngre regel så att sanden rinner ner ordentligt i fogarna. Häll ut mer sand och sopa över en gång till så att det fylls ända upp. Be nu bara att inte börjar regna, för då blir det kört. Sanden bränner då fast på plattorna.
Sedan är det dags att börja med finliret över plattorna med en mjuk borste så att allt damm försvinner. Blås bort det som inte borsten tar bort med tryckluft. Akta bara så att du inte blåser i fogarna så att du får sanden över allt.
När det sedan är klart så tar man fram vattenslangen och börjar vattna med en mjuk liten stråle så att fogarna fylls med vatten och sanden blir blöt. Tänk på att vattnet ska rinna ända ner till botten på plattan så hela fogen blir hård. Efter 2 dagar så är fogen helt hård.

 

Stampa plattorna

Sopa rent och blås ev med tryckluft

Vattna plattorna

Missfärgade plattor

Tänkte bara visa hur det ser ut efter att dammet har blivit kvar i plattornas porer. Vissa har jag spolat med högtryck bara för att se om det går bort. Det går bort men som jag skrev tidigare så tar det lite tid. Som ni ser på bilderna så är det stor färgskillnad fast man har gjort som man ska.TÄNK PÅ DETTA om ni har mörka betongplattor!

Blåst och sopad

En platta som är spolad

Damm som har fastnat

Nu har mer sten kommit

Jiippiie, nu har det kommit mer sten till vårt projekt så nu ska vi stänga tomten med staketet som har stått i garaget ett tag. Först måste vi ta bort det gamla. Vi har haft en provisorisk grind bakom husknuten så det ska bli skönt att få bort den. Man är tvungen att ha det låst runt poolen så inget barn trillar i.Bort med det gamla och upp med det nya!

Provisoriska grinden

Det gamla staketet

Bort med det gamla

Upp med det nya

Några pallar sten

 

Ut med sand och jord 

Nu när staketet är uppe runt hela tomten så har vi renast bort allt byggbråte och dragit ut jorden där vi ska ha gräsmatta. Vi har även lagt sand där stengången ska gå bort mot entrén. Nu måste även trappan byggas om, ja det här projektet blev något större än vad vi hade tänkt. Trappan blir nog något som knyter ihop allt.

Ut med jorden

Och sanden ungefär där gången kommer.

Ja, nu ser det lite bättre ut

Klart

Klart

Lika prov på avslut

Nu har vi tagit tag i det här med avslutet ifrån poolsidan till början på gången till framsidan. Efter några timmar med  tragglande fram och tillbaka med olika stenmodeller och vinklar, så hittade vi det vi fastnade för.
För att få ett stabilt stopp mot kommande gräsmatta och mot värmepumpen så har vi  till slut bestämt oss för att köra med Granitkantstenen Sköndal Flammad som blir fin mot de mörka Vero Skiffer Grafit plattorna. Till det så har vi planerat in 2 st pelarlampor i granit som ska markera det olika delarna i projektet.

Olika modeller på avslut

Granit sköndal flammad

Utmätning av Lampa Granit

Avslut med Fantasi Antik

Liggandes kantsten blev det

Poolsidan med vero skiffer 

Så där ja, nu är avslutet klart. Ned med el-röret och dra allting rakt.  Avslutet mot markstenen Fantasi Antik med Granitkantsten Sköndal lade vi ned bara för att få en stabil gräns och för att göra den bredare. Det blev faktiskt riktigt snyggt. Tänk på att såga ut en bit under lampfoten så att skarvarna hamnar under dem om ni nu ska ha sådana.

Efter 1345 st Vero Skiffer plattor och 4 månaders slit så är poolsidan (solsidan:-) ) färdig lagd. Nu är det bara att köra på med gången som leder till framsidan. Där har vi bestämt oss för Fantasi Antik Grafit och som kantmarkering har vi tagit Ocala Antik Grå.

Ner med el-röret och raka.

Såga ut en bit under

Delad med Granit Sköndal

1345 st Vero Skiffer plattor!

Lite blommor också

 

Vinklad gång med fantasi antik

Nu har vi börjat med gången bort till entrén och för att få ett snyggt avslut så var vi tvungna att göra en liten del rak så att den passade in med det övriga. Här följer lite tips om hur man kan göra när man ska vinkla tillbaka gången.

 
Lägg markstenen Fantasi Antik och Ocala stenen lite längre än vinkeln.  Lägg sedan lite sten från vinkeln och rakt längs med huset. På den lägger man sedan ett riktigt lager sten med rätt bredd m.m. Vi har valt 112cm i bredd för att det passade ganska bra med de båda sorterna.

 Efter det så är det bara att flytta hela raden med sten framåt eller bakåt tills båda kantstenarna passar in med varandra. Som ni ser på bilden så saknas det ca 4cm på den ljusa kantstenen mellan de yttre hörnen. Det är det som blir vinkeln som ska kapas. Alltså 4cm delat på 2 blir 2cm som ska kapas bort på de båda kantstenarna.  Märk in 2cm och dra ett streck ifrån det övre hörnet.
Kapa nu bara kantstenarna så att de verkligen passar in och efter det kan man dra ett rakt sträck över de övriga. Glöm inte att mäta bredden så att den blir samma på de båda delarna. När det övre lagret är kapat så är det bara att lägga tillbaka dem och dra ett streck över de undre.


Skulle det bli för små delar så får man byta ut stenarna till lite större. Det är det som är bra med Fantasi Antik, den har 4 olika storlekar på stenarna. Lägg sedan kantsäkring så att du får en rak och fin linje som du kan lägga mot. Om de övriga stenar har lite rundade/fasade kanter så glöm inte att fasa av de kapade delarna med vinkelslipen. Det ser bättre ut då och du får ner sanden bättre också.

Lägg sten längre än vinkeln

Lägg dubbla lager

Passa in kantstenarna

Rita vinkeln och såga

Lägg tillbaka kantstenarna

Vinklad gång med fantasi antik forts 


Flera bilder

Dra ett streck över de övriga

För små bitar

Byt till större

Kapa och fasa kanter

Så blev det

 

Utformning av stentrappa 

Nu har vi byggt vidare på gången och kommit fram till entrén där vi ska bygga en stentrappa sten för sten. Här har vi också provat lite olika varianter och hittat en lösning med Megatäck Patina Grafit. De ska ju egentligen ligga på mur men det här kommer nog att  bli bra tror vi. Tanken är att första trappsteget ska ligga på gångens sten och att vi bygger en stående vägg av Megatäcken. 

Entrén

Gången till entrén

Test med olika varianter

Vinklad trappa

Formning av trappan klar

Trappan megatäck 

Som ni ser på bilderna så har vi inte vinklat av gången längs med trappan, utan kört på rakt och bara lagt på med sten. Vi tänkte att det skulle se så stelt ut om allt följde i vinklar. Det blir lite mer levande på detta sätt. Så nu blir det till att kapa den ena längan, men det ska nog bli bra om man bara får en rak linje.

Vi tog bort markstenen Ocala som gick längs med trappan bara för att det blev för markerat. Så nu flyter trappan ihop bättre med markstenen Fantasi som går in under Megatäcken. Efter att alla de liggande trappstegen är sågade så är det dags att börja med de som ska stå upp.

Börja med de 2 som ska sågas i mitten och jobba utåt. Här är det samma sak som med de övriga vinklarna. Dra de inre hörnen mot varandra i vinkeln och mät på de yttre, se bilden. Dela måttet på 2 och markera på stenarna och kapa. Kapa först på kortsidorna och sedan drar du ett streck mellan sågspåren.

 Det underlättar att kapa vinklar om man har en riktigt stor klinga. Men har man inte en så stor så får man göra det på detta sätt för att det ska bli någorlunda bra.

Inte vinklat

Bort med Ocala stenen

Mät de yttre hörnen

Kapa kortsidorna

Dra ett streck o kapa

Trappbygget

Efter att de fyra Megatäck stenarna som ingår i vinkeln är kapade så är det dags att mäta in dem med lasern så att alla hamnar på rätt nivå. De ska ju hamna rätt eftersom marken under redan är dragen rak, men det är bättre att mäta igen. 
 
När alla hörnstenar är satta på rätt plats så är det dags att bygga vidare utåt. Egentligen så ska man ha skarven på den undre stenen i mitten på den övre men det skulle bli så mycket stenspill samt för småbitar på vissa delar av trappan så vi struntade i det. Sten är ju inte gratis och jag tycker våra skarvar hamnade ganska bra.

När allt är lagt så kan man mäta mittendelen som är i vinkeln och såga till den.  Vi har låtit de plattor som har legat där i 25 år ligga kvar under den nya trappan. Sedan har vi lagt några som stöd mot Megatäcken och borrat ner armering för att låsa fast dem och fyllt på med betong.
 
Nu blir nästa steg att lägga ner lite isolering och bygga en liten stabil platta av betong som ska utgöra en liten grund för den kommande stenläggningen i jordfuktig betong. Vi vill inte att sanden ska trycka ut sidorna på trappan, därför gör vi den stabil ifrån början.

Liten bit i mitten

Skarvarna

Lås plattor med armering

Betongstöd

Isolering

 

Lithofix easy fogning 

 Idag har vi fogat med LITHOFIX Easy Sand på de sista plattorna på baksidan samt hela gången. Först så till det viktiga, dammsug fogarna så alla löv och småstenar sugs bort. 

Vi körde fyllningen med en tratt :-) bara för att undvika och få missfärgade plattor. Som vi skrev tidigare så fastnar det betongdamm på Vero Skiffer plattorna och ger dem en ljus missfärgning. Det var ju inte så många att foga så det gick fort. Gången körde vi på med som vanligt, häll ut och sopa ner.

Sug rent fogarna

Fylltratt :-)

Sista fogningen på baksidan

Klart

Fogning av gången

Gången, trappan och granit lamporna 

Nu är nog hela gången klar för utom de mindre  granit lamporna som ska placeras ut längs gången. De höga lamporna i granit har vi fått ut nu och står vid entrén till poolsidan. Det blev ett riktigt snyggt avslut.
Vi har även nu fått i isolering och betong i trappans grund.

Lampa Granit

Avslutet klart

Armering till trappan

Och betong på

Gången klar

Trappan megatäck

Nu till fortsättningen på trappan. När betong delen nu har blivit hård så är det dags att börja lägga ut alla stenar för att såga till alla kanter. Sedan är det bra så att man matchar stenen antingen till vänster eller till höger så att det inte blir små bitar på båda sidorna. Om det är svårt att komma åt att mäta för sågning så kan man lägga ut stenarna med två sågade kanter och sedan dra ett rakt streck med de två som riktmärke.

Eftersom vi ska lägga Vero Skiffern i jordfuktig betong så vill vi ha alla bitar klara ifall det skulle börja regna. Det går ju inte bara att sluta och lägga för att då blir ju betongen blöt och börjar brinna. 

Jordfuktig betong är en blandning av ren betong och sand. Man blandar 1 del betong och 3 delar sand men inget vatten. Sedan häller man bara ut det och drar det rakt. 

Utläggning av Vero Skiffer

Matcha in stenen så det passar

Vinkel tips

Vero Skiffern klar

Megatäck, vero skiffer trappan 

Sedan när alla kant stenar är kapade och utlagda så är det bra att ta bort alla stenar igen för att börja med nivåerna. Ett tips är att numrera alla stenar som går längs kanterna så att man inte står där sedan och undrar vart de ska passa in. Det går mycket snabbare att lägga ut alla om de är märkta i ordning. 

Så på med järnrören och fram med lasern en sista gång. Tänk på lutningen så att vattnet rinner från fasaden och utåt. Vi har satt nivån till 1cm/m i nivåskillnad. 

Märk stenarna

Lägg ut järnrören

Jordfuktig betong

Numrerade kant stenarna

Sista stenen

 

Så blev trappan

Lite bankning här och där så att stående hörn kommer i nivå. På med lite vatten så att betongen börjar brinna och vipps så är trappan klar. Den ska bara fogas men det får bli till veckan

Banka ner till nivå

Trappan klar

Fler bilder

Snyggt

Resultatet

Så var det innan

Nu har vi gjort klart det som vi har hunnit med innan vintern. Det vi fortfarande väntar på är den där sargen till poolen. Så vi kan inte rekomendera Miami pool som leverantör för er som ska bygga pool.   Här kommer lite bilder på före och efter projektet.  Det vi skulle göra var ju bara att bygga en pool. Men som allt utvecklade sig med lastbilar som fastnade i leran och lite annat som innebar att vi var tvungna att gräva ur hela tomten och lägga fiberduk med grov singel så att lastbilarna kunde backa in på tomten för att lasta alla lermassor så blev projektet mycket större.   Ja asfalten på parkeringen är också sönderkörd så det blir nästa projekt att lägga sten där också, jippie!

Poolgropen

Baksidan innan

Framsidan innan

All lera

Utgrävning av hela tomten

Så var det, forts

Här kommer fler bilder

Sprängning av sten

På med grov singel

Planering av staket

I med duk och vatten

 

Så blev det

Här kommer lite bilder på hur det blev. Vi har klippt in lite gräs på bilderna bara för att visa hur det kommer att se ut i vår.

Gången till baksidan

Framsidan med trappan

Trappan

Till poolen

Baksidan

 

Så blev det, forts.

Lite fler bilder, sorry.
Tack för oss, vi ses i vår!

Poolen by night

Lek o plask

Nu är alla på baksidan

Höst i väntan på våren

Föregånde artikel Illuminate a.k.a. Project "Lighten up"
Nästa artikel Från kalv till vacker