Från kalv till vacker

Från kalv till vacker

Undra sa flundra om gädda är en fisk 

Många tankar och funderingar har passerat under åren som vi ägt huset och vi har alltid funderat på om den existerande muren har varit rätt uppförd. Både vind, vatten, värme och kyla hade satt sina spår i den muren och lutningen som kanske var bra den gång de satte upp muren var långt ifrån bra nu. Med den markplanering som en gång gjorts för huset valde ägaren att ha raka kanter samt en diagonalt gående mur med trappa och ytor som inte fungerat logiskt eller praktiskt. Designen har under årenslopp skapat ett kaos vid veckoskötsel med mycket special anpassningar och handjagande för att få tomten fin. Att i kombination med detta stå med en mur som lutade utåt var det ett ganska solklart val att något måste göras för att skapa ordning i kaoset.

Sne och kalvande mur bra kombination or not!

 

Den som gräver han finner...

En hård start med en grävning av ny servisledning krävde att den mur som hotade att kalva behövde monteras ned på mitten för att göra plats för grävmaskin och nya ledningar. För att finna servisledningen behövde vi göra en smärre arkeologisk utgrävning på tomten och vad hittar vi inte när vi gräver. Det är nog lättare att säga vad vi inte hittade och den listan kan göras lång exempelvis hittade vi inte 1) något bärlager för muren 2) sporadiskt dräneringsskikt 3) ingen sätt sand för varken plattor eller mur. Vad vi däremot hittade under våran utgrävning var en nej två gjutna betong trappor en i utmärkt skick och den andra övergjuten, en icke fungerande dränering kring garaget, en icke fungerande stenkista, ett slukhål gömt under fiberduken på en storlek på 1x2 m, dräneringsslangar och dagvatten som slutar i tomma intet, en mur med icke fungerande jordförankring (geonät och jord ankare) och en nedgrävd bil (Volvo PV modell äldre 55-56) med delad ruta.Med detta var ju sommaren gjord kunde ju inte finna fler fel och jag kan se Brasse Brännström framför mig i Fem myror är fler än fyra Elefanter (fel fel fel fel) på var sak vi hitta. Vi fortsatte att gräva och den ena överraskningen efter den andra dök upp. Så ett projekt att återställa något som var hyfsat enkelt blev nu ett projekt att göra om och rätt istället.  

En gömd bil kommer upp till ytan.

Ett sommar projekt för den händige

 

En helt ny värld tar form 

Med de stora planerna ned kritade på barnens bästa ritblock började arbetet med att få upp murarna och återställa tomten till det bättre. Den kalvande muren och dess konstiga design ändrades från hård och fyrkantigt opraktisk tomt till en sänkt och genomtänkt framsida. Den nyfunna trappan fick bli ett naturligt element i miljön och användes som en fast punkt i tillvaron då den fick agera som familjens enda väg upp till huset där leran inte härskade.Med början i övre delen av framsidan började vi med att lägga ut ett ordentligt lager bärlager följt av Megawall för att bygga upp den övre avgränsningen på tomten. Med trappans avsats i kombination med husets entré utstick som hörnstolpar placerade vi ut sten efter sten och det färdiga resultatet kunde skönjas. De två nedersta lagren kommer i det färdiga läget att vara under marken och agera som en ankare för muren. Den nedre muren som höll på att välta genom kalvningen behövdes byggas om från grunden. Bort med halvtaskiga geonät på 50 cm (dom kommer inte hålla muren uppe) ingen mer mur byggde på lergrund och singel det håller inte upp för marktrycket. Upp med ordentliga bärlager där fiberduken separerar leran från bärlagret. Med bärlagret på plats drog vi på med 500kg markvibratorn som plattade till grunden. Ett väl tillplattat grundlager följde vi upp murbygget med ett sätt lager där hela familjen var inblandad i projektet. Med den nya designen och en stabil grund på plats fick de nya formerna på nedre muren ett annorlunda utseende gentemot tidigare. Inga hårda fyrkantiga outnyttjade ytor nu ska det bli runda former följt av stensättning (som kommer läggas 2016 för att minimera sättningar). Med bra verktyg som mursnöre, rotationslaser, jungfru, två långa järnrör, vattenpass och en bra gummiklubba satte vi igång bygget med nedre muren.  

Grunden till den nya övre muren

Sakta men säkert byggs den upp

Viktigt med ordentligt bärlager för muren

Alla hjälper till med det de kan

Många vändor och timmar senare

 

Om det ändå...  

kunde sluta att regna så att jag kan färdigställa mitt projekt. Kan utan att tveka säga att regnet har öst ned de senaste dagarna och försvårat arbetet men sakta men säkert går det framåt. Med hjälp av ytterligare sten levererat med kranbil kan bygget fortskrida. Murarna har kommit upp och är snart klara nu får det bli ett par dagars semester för att marken ska torka upp ordentligt innan nästa segment kan vibras och förberedas för nästa års stenläggning. Viktigt att låta marken sätta sig ordentligt igen speciellt med tanke på alla massor som har vänts upp under sommaren. 

Öppnare infart med runda hörn...

Ingång till gamla trappan som kom fram i letandet

Nu ska bara toppstenen på

Relaterade produkter

Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Rabatterat pris131 kr/st Ordinarie pris164 kr/st

Lätthanterlig kantsten i gedigen granit.

Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kgDekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Rabatterat pris131 kr/st Ordinarie pris146 kr/st

Dekorsten med melarad nyans och naturligt rundad yta.

Steppingstone Granit GråSteppingstone Granit Grå
Steppingstone Granit Grå
Rabatterat pris281 kr/st

Härlig stegsten för trädgården.

Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Rabatterat pris315 kr/m2

Otroligt prisvärd skiffer i mindre format

Uteplats med visby marksten i betong och kantsten visbyVisby Struktur Grå 210x140x50
Visby Struktur Grå 210x140x50
Rabatterat pris161 kr/m2 Ordinarie pris179 kr/m2

Dubbelsidig marksten för samtliga ytor i trädgården.

Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Rabatterat pris994 kr/st Ordinarie pris1 242 kr/st

Massivt blocksteg för trappbygge.

Gratis rådgivning

Vill du ha en tid avsatt för att diskutera ditt projekt? Oavsett storleken på ditt projekt erbjuder vi gratis rådgivning och hjälp med ditt materialval. Besök en butik eller klicka nedan för att läsa mer och boka.

Boka rådgivning