icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Vår nya uteplats

Vår nya uteplats

Borttagning av trätrall

Vi använde sällan vår trätrall som sträckte sig längs hela södersidan av huset. Vi tog bort trätrallen för många år sedan för att skapa något i marknivå.

Trätrallen bortmonteras. Ett digert jobb!

 

Södersidans förfall

Under flera år hände ingenting. Ytan användes ej till annat än odling av smultron och björnbär. Det såg väldigt skräpigt ut. 

Björnbär.

Plintar och brädor.

Smultronplock.

 

Vår plan på ny uteplats börjar ta form

Vi utformar vår nya uteplats med mjuka böljande former. Brädorna målas i rött och gult i samma nyanser som huset, och planket sluttar mot en lägre del där en rabatt kommer att finnas.

Väggruset på plats.

Stenar väntar.

Planket tar sig.

 

Plattorna kommer på plats

Efter att markduk och sättsand kommit på plats blöttes sättsanden och välten kördes över. Ett fall på ca 3 % skapades ut från huset. Vi provla plattor i flera omgångar innan vi kom fram till hur vi ville ha det.  Det var lite som att pussla.Vi har valt flera olika sorters slags sten och gett uteplatsen rundade former för att ge det hela mer liv. Vi skapade flera ytor för växter: rabatt, en del i mitten där vi kunde ha krukor och längs utsidan av planket.  Vi använde flera olika typer av sten: marksten, kantsten, singel, sjösten. 

Provlägger lite plattor

Välten väntar

Markduk på

Sättsand på plats

Plattor på plats

Slutfix

Det sista gruset och mindre stenar kommer på plats. Flera olika sorters stenar och en böljande form ger vår uteplats dess speciella karaktär. Vår pil (som från början var en del av en pilkoja) skapar en viss lummighet redan från början. Vi gjorde flera olika platser för växter bl.a. rabatter på både in- och utsidan av planket. Även flera platser för krukor skapades. Hålet i planket var inte planerat från början, men kändes naturligt. Där fick olika klätterväxter rama in.

Snart klart

Exteriör saknas

Mysigt

Ingång i plank

Rabatter vid plank

 

 

Vår oas - snart klar!

Äntligen snart dags för invigning. Många växter att plantera för att skapa den lummighet vi önskar. 

Snart fest

Krukor på plats

Rabatter

Rabatt o krukor

Krukhörna

 

Vår oas - klar! 

När alla växter kommit på plats och börjat växa fick vi precis vad vi önskat: En lummig oas! Övrig exteriör såsom t ex en Buddha-fontän förhöjer mysfaktorn. Vi tyckte det var ett roligt projekt att genomföra på egen hand!

Vid pilträdet

Porlande vatten

Här sitter vi ofta!

Föregånde artikel Stengolv och massor av blommor
Nästa artikel Huset behöver en trappa