icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Betong - Ett miljösmart val till trädgården

Betong - Ett miljösmart val till trädgården

Betong är ett av världens mest använda byggnadsmaterial och är, trots vad många hävdar, ett hållbart material. Vi har talat med Johan Silfwerbrand, prefekt vid Byggvetenskap på KTH, som skänkt ljus i en fråga med mycket mörker.

I Sverige finns en stark kärlek till skogen och att använda trä som byggnadsmaterial. Förblindade i denna romans har betongen fått ett oförtjänt rykte som ett “smutsigt” alternativ med dåliga framtidsutsikter. Fossila bränslen och koldioxidutsläpp har nästintill blivit synonymt med industrin. Men hur många är egentligen medvetna om betongens verkliga klimatpåverkan och även miljöfrämjande egenskaper?

- I förhållande till många andra byggnadsmaterial är betong ett mycket fördelaktigt alternativ, berättar Johan. Det är viktigt att slå ut koldioxidutsläppen över hela livscykeln vilket ställer betongen i en helt annan dager och ger en mer rättvis bild.

I Sverige har vi även kommit en lång bit med att effektivisera produktionen vilket ger en markant skillnad i koldioxidutsläpp jämfört med många andra länder. Det svenska företaget Cementa har exempelvis varit duktiga på hitta alternativa bränslen och använder bland annat hönsfjädrar genom ett lokalt samarbete med Guldfågeln på Öland.

- En aspekt som lätt glöms bort är även att den färdiga betongprodukten börjar ta upp koldioxid ur luften genom en kemisk reaktion som man kallar för karbonatisering. Under en betongkonstruktions hela livslängd tas upp till 30% av den frigjorda koldioxiden upp igen.

Johan berättar även att betong har miljöfrämjande egenskaper. På trottoarer och uppfarter kan materialet ha oväntade fördelar. I jämförelse med asfalt är betong ett ljusare byggnadsmaterial vilket gör att man inte behöver lika mycket gatubelysning under nattetid. I vårt mörka land kan det faktiskt minska belysningens energiåtgång med 30%.

På Stenbolaget ser vi många fördelar med att lägga sten på uteplatsen istället för exempelvis trädäck. Betongen håller betydligt längre, är fri från gifter och är oerhört lättskött. Hos oss hittar du Sveriges största utbud av sten med ett stort utbud till hem och trädgård. Alla våra egna betongprodukter tillverkar vi själva med fabrik i Sverige, och med hänsyn till funktion, estetik och miljö.

Föregånde artikel Laga en jävligt god pizza för miljön!
Nästa artikel Ecostone, återvunnen sten till hem och trädgård